anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

⚽ Cum vă ajută 4G / 5G în viața reală? [CONCURS - Prima repriză]

AndreeaAC
Community Manager
Community Manager

Meciul continuă și intrăm într-o fază de joc în care viteza și reacția fac diferența.

După încălzire, fluierul de start s-a auzit, jocul este deschis și este timpul pentru contraatacul rapid:

Cum vă ajută (sau nu) rețeaua 4G / 5G în viața reală și în zona în care locuiți?

Iar dacă nu ați experimentat încă tehnologia 5G, suntem curioși: cum credeți că v-ar schimba experiența digitală de zi cu zi?

Ne interesează experiența voastră reală, din teren, așa că povestiți-ne despre următoarele aspecte (și nu numai):

• Locația și performanța GEO (ex: în ce oraș/ zonă testați, cum se mișcă 5G indoor în clădiri vs. outdoor, acoperirea în deplasare sau pe drumurile naționale)
  • Diferențele tehnice dintre 4G și 5G (ex: viteza de descărcare/ încărcare, latența în milisecunde, stabilitatea semnalului, timpul de răspuns)
  • Utilizarea hotspot-ului și conectivitatea (ex: internet partajat pe laptop sau tabletă, utilizarea unui eSIM în deplasare, soluție de backup pentru munca de acasă/Remote Work)
  • Scenarii reale de utilizare și aplicații (ex: gaming online fără lag, streaming video 4K/8K, apeluri video HD, descărcarea de fișiere mari, consum de conținut în mișcare)
  • Stabilitatea rețelei în momente aglomerate (ex: comportamentul internetului la ore de vârf, deconectări sau fluctuații la evenimente mari, festivaluri sau în zone centrale aglomerate)
  • Impactul asupra dispozitivului (Telefon/Tabletă) (ex: consumul de baterie pe 5G vs. 4G, încălzirea telefonului, optimizări necesare pentru o experiență mai bună)
  • 📊 Speed test (obligatoriu un screenshot cu rezultatul, cu mențiunea despre:

- Tipul de conexiune pe care s-a făcut testul (5G, 4G, sau chiar H+/3G/2G dacă vă aflați într-o zonă cu semnal mai slab ori folosiți un dispozitiv clasic)

- Localitatea/ orașul unde ați făcut testul (vrem să vedem cum se prezintă situația în teren, în toată țara!)

Știți deja, nu există răspuns mai bun decât cel care vine din experiența proprie!

Ca parte din regulament, este important să atingeți punctele de mai sus în comentarii pentru a rămâne în joc.

Aceasta este a doua întrebare din Categoria 1 – Prima repriză.

Meciul merge mai departe, iar provocările devin din ce în ce mai intense.

📌 Puteți citi mai multe despre concurs în postarea inițială și în regulamentul campaniei.

Contraatacul a început. Cine prinde viteza decisivă? 📶

AndreeaAC_0-1781074034246.png

Un „te rog” deschide inimi, iar un „mulțumesc” le apropie. 🙂
67 Răspunsuri 67

Liv70
Junior entuziast

Având un telefon ceva mai vechi care nu are 5G nu pot comenta prea mult. Semnalul este bun cel puțin in zona urbană dar in peregrinările mele prin țară cu trenul am observat și zone cu semnal foarte slab sau chiar lipsă de semnal. În zona Dobrogei, există perturbări de semnal datorate cu siguranță conflictului militar din apropiere iar in cea a Deltei Dunării, mai ales la Sulina, puține companii de telefonie au semnal 3G sau maxim 4G. Pe canalele deltei și in zona graniței țării noastre cu Bulgaria semnalul interferează cu cel al companiilor de telefonie din țara vecină și de multe ori ești pus in situația de a plăti la tarif internațional o convorbire telefonică sau consum taxat internațional pentru trafic de internet. Poate că și telefonul Samsung Galaxy A20e să își fi epuizat resursele tehnice și tehnologice și să treacă in zona liniștită a device-urilor vintage. 

Jeno22
Începător

Mă ajută rețeava de 5G fiindcă am net mai stabil și mai rapid pentru multitasking

Ge00rgiana
Junior entuziast

În viața de zi cu zi, rețeaua 4G este cea pe care mă bazez cel mai des, iar experiența este una stabilă în general, mai ales în oraș.
În Iași, unde locuiesc și mă deplasez frecvent, semnalul 4G este suficient pentru activitățile mele obișnuite: navigație, apeluri, mesaje, podcasturi și videoclipuri online.

Nu am întâmpinat probleme de conectivitate în utilizarea de zi cu zi, ceea ce contează mult pentru mine, mai ales atunci când sunt pe drum sau nu am acces la Wi-Fi.

Nu am avut încă ocazia să folosesc 5G în zona mea, dar îmi imaginez că ar face diferența în special la viteza de descărcare, încărcare, mai ales pentru fișiere mai mari sau conținut video de calitate superioară. Cred că ar îmbunătăți experiența de streaming și ar face totul mai fluid, mai ales în momentele în care rețeaua este aglomerată.
Un scenariu foarte important pentru mine este utilizarea internetului mobil ca suport atunci când nu sunt acasă. Uneori îl folosesc ca hotspot pentru laptop, mai ales când am nevoie să lucrez rapid sau să verific documente. În aceste situații, stabilitatea conexiunii este esențială și până acum 4G s-a descurcat bine pentru nevoile mele.
În urmă cu aproximativ doi ani, pe vremea când eram studentă și locuiam la cămin, rețeaua Wi-Fi era destul de aglomerată și instabilă în anumite momente ale zilei. Din acest motiv, preferam adesea să folosesc hotspot-ul de pe telefon pentru a avea o conexiune mai sigură. În acea perioadă îl foloseam pentru activități variate, de la vizionarea de filme până la participarea la cursuri și conferințe online. Chiar și în prezent, în anumite situații mai importante, cum ar fi întâlnirile online sau momentele în care am nevoie de stabilitate maximă, prefer să folosesc tot conexiunea mobilă prin hotspot, deoarece mi-a oferit mereu mai multă încredere și continuitate în utilizare.
În ceea ce privește consumul, am observat că atunci când folosesc internetul mobil mai intens (videoclipuri sau navigare continuă), bateria se consumă mai repede, dar este un compromis normal pentru mobilitate și acces rapid la informație.
În viața de zi cu zi, rețeaua 4G este cea pe care mă bazez cel mai des, iar experiența este una stabilă în general, mai ales în oraș. În Iași, unde locuiesc și mă deplasez frecvent, semnalul 4G este suficient pentru activitățile mele obișnuite: navigație, apeluri, mesaje, podcasturi și videoclipuri online. Nu am întâmpinat probleme de conectivitate în utilizarea de zi cu zi, ceea ce contează mult pentru mine, mai ales atunci când sunt pe drum sau nu am acces la Wi-Fi.
Nu am avut încă ocazia să folosesc 5G în zona mea, dar îmi imaginez că ar face diferența în special la viteza de descărcare, încărcare, mai ales pentru fișiere mai mari sau conținut video de calitate superioară. Cred că ar îmbunătăți experiența de streaming și ar face totul mai fluid, mai ales în momentele în care rețeaua este aglomerată.
Un scenariu foarte important pentru mine este utilizarea internetului mobil ca suport atunci când nu sunt acasă. Uneori îl folosesc ca hotspot pentru laptop, mai ales când am nevoie să lucrez rapid sau să verific documente. În aceste situații, stabilitatea conexiunii este esențială și până acum 4G s-a descurcat bine pentru nevoile mele.
În urmă cu aproximativ doi ani, pe vremea când eram studentă și locuiam la cămin, rețeaua Wi-Fi era destul de aglomerată și instabilă în anumite momente ale zilei. Din acest motiv, preferam adesea să folosesc hotspot-ul de pe telefon pentru a avea o conexiune mai sigură. În acea perioadă îl foloseam pentru activități variate, de la vizionarea de filme până la participarea la cursuri și conferințe online. Chiar și în prezent, în anumite situații mai importante, cum ar fi întâlnirile online sau momentele în care am nevoie de stabilitate maximă, prefer să folosesc tot conexiunea mobilă prin hotspot, deoarece mi-a oferit mereu mai multă încredere și continuitate în utilizare.
În ceea ce privește consumul, am observat că atunci când folosesc internetul mobil mai intens (videoclipuri sau navigare continuă), bateria se consumă mai repede, dar este un compromis normal pentru mobilitate și acces rapid la informație.

Am realizat Speed Testul în Iași, zona Tătărași-Metalurgiei, iar după cum se poate observa și în screenshot-ul atașat tipul de conexiune pe care s-a făcut testul este 4G 

IMG_0372.jpeg

MihaiC99
Campion certificat

Salutare!

Testul este realizat la interior sau exterior?

La interior, scuze că nu am menționat direct în răspuns.

MihaiC99
Campion certificat

Mulțumesc pentru răspuns! Bănuiam că aceasta este cauza, deoarece viteza de upload și nivelul semnalului erau destul de scăzute.

Într-adevăr semnalul din interior este mai slab. Nu știu dacă are relevanță dar clădirea în incinta căreia am făcut testul este înconjurată de mulți copaci mai înalți decât clădirea în sine, și bănuiesc că și acest aspect contează. 

MihaiC99
Campion certificat

Da, are sens. Copacii din jur și pereții groși ai clădirii pot slăbi semnalul, mai ales în interior.

Marian_R
Junior

Folosesc foarte des telefonul pentru consultare baza de date, transfer de date in cloud sau stocare foto/video fapt pentru care 5G sau 5G+, pe care il testez in prezent, mă ajută foarte mult. In casa am un router excelent de la Orange!

Asa arata testul meu de viteza a internetului de la Orange (municipiul Pitești):

IMG_3704.jpeg

dodolin
Junior

Ma ajuta mult ata in munca care o fac si in plan personal, posibilitatea de a rezolva rapid multe probleme in ambele cazuri.

laurentiufota
Junior

Locuiesc în București și folosesc atât 4G, cât și 5G, în funcție de zonă și de dispozitiv. În exterior, acoperirea 5G este foarte bună și observ viteze mai mari de descărcare și un timp de răspuns mai mic față de 4G. În interiorul unor clădiri semnalul mai trece pe 4G, dar experiența rămâne bună.

Folosesc frecvent hotspot-ul de pe telefon pentru laptop atunci când sunt plecat, iar conexiunea este suficient de stabilă pentru lucru, apeluri video și transfer de fișiere. Pentru streaming video la calitate mare și navigare, diferența dintre 4G și 5G se simte mai ales la viteza de încărcare și descărcare.

În utilizarea de zi cu zi urmăresc filme, videoclipuri, folosesc aplicații de socializare și particip la ședințe online fără probleme. Chiar și în zone mai aglomerate, rețeaua s-a comportat bine, cu puține fluctuații.

Ca dezavantaj, pe 5G observ un consum ceva mai mare de baterie, dar nu suficient cât să mă deranjeze. Per total, experiența este foarte bună și consider că 5G aduce un plus de viteză și confort în utilizarea zilnică.

Pentru testul de viteză voi atașa un screenshot cu rezultatul obținut în Buzău, pe o conexiune 5G, folosind un Pixel 7 Pro:

speed test bz.jpeg

dorulete
Junior entuziast

Este exceptional ca nu mai suntem legati de un anumit WiFi si putem lucra de aproape oriunde direct de pe telefon sau de pe laptop cu hotspot 

CristinaF
Junior entuziast

Hello!

4G și 5G mă ajută să fiu conectat oriunde mă aflu. Pot vorbi prin apel video, naviga pe internet și descărca fișiere rapid, fără întreruperi. O conexiune bună înseamnă mai mult timp pentru ceea ce contează și mai puțin timp pierdut așteptând.

georgescuvconst
Junior entuziast
#7ani Salutare din nou, echipei!
Trecem la faza a doua si scoatem tech-ul la raport direct de pe teren, unde conexiunea stabila inseamna timp economisit si eficienta. Iata experienta mea reala cu 4G si 5G de la Orange:
Locatia si performanta GEO: Testez si folosesc reteaua in Sibiu si pe drumurile nationale din judet. Outdoor, 5G-ul ruleaza impecabil, avand acoperire stabila pe arterele principale. Indoor, in clădiri cu structura metalica sau pereti grosi de beton, semnalul trece uneori automat pe 4G Plus pentru a pastra stabilitatea, dar viteza ramane complet functionala pentru munca de zi cu zi.
Diferentele tehnice dintre 4G si 5G: Diferenta majora nu este doar viteza bruta de download, ci latenta scazuta. Pe 5G, timpul de raspuns (ping-ul in milisecunde) este aproape instantaneu. Cand deschizi o pagina sau o aplicatie, totul se incarca fara acea mica ezitare specifica retelei 4G. Stabilitatea semnalului pe 5G este excelenta in zonele de acoperire directa.
Utilizarea hotspot-ului si conectivitatea: Folosesc foarte des functia de Hotspot de pe telefon pentru a partaja internetul pe laptop cand sunt plecat de acasa. Este o solutie perfecta de backup. Conexiunea 5G este atat de rapida si stabila incat laptopul se comporta exact ca si cum ar fi conectat la fibra optica de acasa, permitandu-mi sa descarc scheme sau documente mari fara intreruperi.
Scenarii reale de utilizare: Cel mai des folosesc reteaua in miscare pentru apeluri video HD de lucru si pentru descarcarea rapida de fisiere mari, cum ar fi manuale tehnice sau cataloage in format PDF. Pe 5G, un fisier de cateva sute de megabiti se descarca in doar 3 sau 4 secunde, direct in buzunar, in timp ce merg pe strada.
Stabilitatea retelei in momente aglomerate: In zonele centrale aglomerate sau la orele de varf de la pranz, cand toata lumea este pe telefon, 5G-ul isi arata adevarata putere. Reteaua gestioneaza mult mai bine numarul mare de utilizatori simultani. Acolo unde 4G-ul tinde sa aiba fluctuatii de viteza din cauza aglomeratiei, pe 5G paginile continua sa se deschida instantaneu.
Impactul asupra dispozitivului: Exista un impact vizibil asupra autonomiei. Pe 5G pur, consumul de baterie este cu aproximativ 15-20 la suta mai mare fata de 4G, mai ales daca telefonul cauta continuu semnalul in miscare. De asemenea, in timpul descarcarilor masive de date, telefonul se incalzeste usor. Pentru optimizare, folosesc setarea de management inteligent al retelei din meniu, care comuta pe 4G cand ecranul este stins.