anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

[Încheiat] Concurs "Viitorul digital"

MihaelaA
Community Manager
Community Manager

Update 29.03

 

Concursul s-a încheiat. Vă mulțumim tuturor pentru participare! Câștigătorii validați în urma tragerii la sorți sunt (conform conditii validare si termene de confirmare expuse în regulament):

 

iogaen

Gurhan

ciprian_12

L3ON1D4S

Larisa00011

 

Popa Adrian_1

Luiza A R

Bawerr

Jay

adrian87n

 

Felicitări tuturor câștigătorilor și participanților!

_________________________________

 

 

Salut tuturor!

 

Nu-i așa ca sunteți pregătiți pentru un nou concurs? 

De data aceasta provocarea noastră are ca temă tehnologia digitală și profesiile viitorului. Tehnologia digitală face parte din viața noastră de zi cu zi, iar mulți dintre noi nu știm cum ne-am putea îndeplini jobul în lipsa ei. Digitalul este prezent chiar și în domenii care s-au dezvoltat mii de ani în absența lui – de exemplu medicină, avocatură și chiar agricultură. Între timp, apar nevoi noi – cum este siguranța datelor în noul context – care atrag profesii noi.

Aptitudinile și atitudinile umane – precum atenția, răbdarea, curiozitatea, interesul, perseverența sau motivația – au rămas esențiale pentru adaptarea noastră la noul context și la modul în care ne desfășurăm munca astăzi.

 

Voi ce credeți ? Ne interesează să aflăm și părerea voastră despre acest subiect. Adăugați un comentariu la această postare (click pe butonul Răspunde) în care să ne răspundeți la întrebarea: "Cum crezi că va influența tehnologia digitală profesiile viitorului?"

 

Pentru tragere la sorți vom lua în considerare un singur comentariu de persoană. Dacă după ce ați postat răspunsul v-au mai venit idei și vreți să mai scrieți ceva, foarte bine, folosiți funcția de editare pe răspunsul inițial, completați și salvați întreg comentariul.

 

Ca să puteți răspunde, trebuie să fiți autentificați în comunitate. Dacă nu sunteți încă înscriși în comunitate, aveți aici descriși pașii pe care trebuie să-i parcurgeți pentru a deveni membru.

 

Premiile puse în joc sunt 10 pachete oferite prin tragere la sorți: 

• primii 5 câștigători vor primi: pereche de căști wireless intraauriculare Sony WI-C200 negre, USB hub personalizat #ComunitateaOrange, breloc lemn personalizat #ComunitateaOrange, pix tactil cu mina albastra personalizat #ComunitateaOrange. 

• următorii 5 câștigători vor primi: încărcător de telefon Xiaomi Mi Wireless Charging Pad, USB hub personalizat #ComunitateaOrange, breloc lemn personalizat #ComunitateaOrange, pix tactil cu mina albastra personalizat #ComunitateaOrange. 

 

Vom contacta câștigătorii pe e-mail, ca de obicei, deci stați cu ochii pe adresa asociată contului vostru My Orange.

 

Concursul se desfășoară în perioada 8 - 22 martie 2021, iar aici găsiți regulamentul. Vom publica lista câștigătorilor pe 29 martie, pe această pagină.

 

Mult succes tuturor! Vă asigurăm că toate răspunsurile voastre vor fi citite cu interes de către colegii noștri de la Responsabilitate socială corporativă.

 

Pentru a nu mai primi notificări pe acest topic: În momentul în care adăugați un răspuns pe acest topic este bifată automat opțiunea de a primi notificare pe e-mail când altcineva răspunde. Pentru a nu mai primi notificările puteți fie să debifați când adăugați răspunsul, fie ulterior să accesați butonul "Nu mai urmări" aflat lângă cel de răspuns.

290 Răspunsuri 290

FLo1
#StarMember
Influența va fi generată de scopul în care se va folosi tehnologia. Deși pare a fi constructiv și de facilitare a activității, atunci când ești vizitat de diferiți ”intruși” nu te mai bucuri deloc, iar măsurile de protejare cresc semnificativ. Dorința de comunicare și dependența de tehnologie este demonstrată și de solicitarea tot mai mare a IP-urilor publice, fapt ce pare să nu se concretizeze curând. Acest fapt pune (obligă) consumatorul de rând să recurgă la alte soluții, cum ar fi conexiunile VPN, despre care nu s-a discutat detaliat în Comunitate până acum.

Neaplicabil
Tehnologia a devenit, mai mult ca niciodata, vitala in contextul pandemiei. Pe mine unul ma bucura foarte mult, pentru ca, in felul asta, firme care nu isi bazau activitatea exclusiv pe online, tind sa isi transfere business-ul intr-acolo pentru a pastra legatura cu clientii existenti, dar si pentru a aduce noi clienti. Iar institutiile publice, ca tot se vorbea de asta pe un alt topic, incep, incet incet, sa-si adapteze serviciile la noul context. Ar fi si cazul. Cateva exemple de site-uri romanesti care cu siguranta au atras mult mai multi utilizatori in contextul pandemiei: ghiseul.ro, stirioficiale.ro, datelazi.ro. Si sunt site-uri, dupa parerea mea, cu potential. Nu sunt perfecte, sunt in continuare destule lucruri de imbunatatit, dar e un inceput promitator. Si primii care trebuie sa se adapteze si updateze suntem noi, oamenii. Si din pacate asta ia mai mult decat update-ul unui site. Nu mai lucram de la birou, dar incepem sa invatam (cei care nu stiau deja) sa lucram de acasa. O caracteristica foarte buna a noastra, a oamenilor, este capacitatea de a ne adapta. Ne-a permis sa supravietuim atata timp pe planeta asta si parem sa ne descurcam destul de bine la asta. Atata timp cat va exista nevoia de cineva/ceva (un tool/site) care sa ajute oamenii sa faca un anumit lucru, sau sa-l faca mai rapid sau mai eficient, cu siguranta va exista si un job pentru asta. Lumea se schimba. In cazul asta se schimba intr-un ritm accelerat din cauza pandemiei. Iar pe partea de tehnologie, dupa parerea mea, a fost un sut in partea dorsala, cu mare potential de propulsie, de voie de nevoie, in prezent, pentru unii (care erau cu multi ani in urma la capitolul asta), in viitor pentru altii (care erau deja la zi, dar in contextul actual au gasit ceva nou de facut/imbunatatit pentru a fi cu un pas inainte). :)) Asa ca, nu stiu daca tehnologia e cea care va creea joburi noi pe viitor, cat nevoia. Daca nu ar exista cerere, nu ar exista nici oferta, pentru ca nu ar interesa pe nimeni. Dupa parerea mea, pandemia asta ne-a propulsat foarte mult pe partea asta. A pus in miscare rotite nefolosite de foarte mult timp, a creeat solutii la probleme amanate foarte mult timp sau pe care nici macar nu stiam ca le avem pentru ca nu ne-am pus niciodata intrebarea "cum ne-am descurca daca ar da o pandemie peste noi?", si asta e cat se poate de bine.

Vio73
#StarMember & October Problem Solver
Cred că viitorul va fi influențat foarte mult de tehnologie, aceasta fiind parte integrantă a aproape oricărui domeniu de activitate. Sigur, tehnologia este destul de prezentă și astăzi peste tot, dar în viitor, va fi și mai mult și va face parte din peisajul cotidian. Probabil că vor apărea automobilele autonome, transportul în comun fără șofer, operațiile medicale se vor face lejer de la distanță, etc. Probabil că o parte a transportului în comun va fi coordonată de informaticieni și nu de mecanici, șoferi, etc. Viitorul va fi plin de tehnologie, iar acest lucru va însemna foarte mult pentru omenire, pentru că multe lucruri vor fi mult mai ușor de realizat, practic doar prin folosirea unor butoane, comenzi date de la un pc. Revoluția industrială a fost un pas important pentru om, dar tehnologia este unul uriaș.

Anonim
Neaplicabil
Cred ca tehnologia deja isi face simtita prezenta mult mai mult decat o facea chiar datorita pandemiei, de la lucruri simple si uzuale precum plata facturilor online pana la achizitii de servicii si produse, tot din mediul online. Tehnologia in viitor ne va ajuta sa avem comunitati de oameni si orase conectate, inteligente, dar si eficiente din punct de vedere energetic datorita telegestiunii pentru iluminatul stradal, prin lampi LED, de exemplu. inteligente prin prisma faptului ca se vor putea monta senzori de masurare a calitatii aerului, a gradului de poluare, senzori pentru trafic, care ajuta la fludizarea acestuia si multe altele. Evolutia cea mai mare cred eu ca va fi reprezentata de serviciile medicale si nu numai - printr-o conexiune de date stabila si cu latenta redusa se vor putea efectua unele operatiuni medicale de la distanta, din comoditatea casei si de la medici cu pricepere, iar cel mai probabil undeva intr-un viitor nu foarte indepartat, chiar si asistenta la distanta pentru medici in situatii aparte. Vedem deja ca tehnologia a schimbat multe, atat pe plan personal al utilizatorilor, cat si mai ales pe plan profesional - prin telemunca, acces facil la diverse resurse, de oriunde, dar si pe plan educational. Am chiar si cateva inside info legate de unii angajatori care vor dori sa continue telemunca si dupa sfarsitul pandemiei, deoarece s-au observat cresteri ale performantelor angajatilor, datorita faptului ca a scazut gradul de stres.

Razvan
#StarMember
Tehnologia prezentă în acest moment a adus beneficii multiple societății, mai ales în ultimii ani, când conexiunea mobila de voce și date mobile a devenit majoritară la nivel mondial, datorită accesului facil la aceasta în detrimentul serviciilor fixe (telefonie fixă, internet fix). IPTV a adus o abordare nouă în privința conținutului de televiziune, în care consumatorul decide ce vrea să vadă la TV și să nu mai primească ce i se servește de o televiziune. În privința obiectelor (device-ului), piața de pc și notebook a scăzut treptat odată cu apariția smartphone urilor și a preturilor din ce în ce mai accesibile și de ce nu a mobilității tot mai mari, prin faptul că un device atât de mic este capabil să facă poze reusite/să imortalizeze momente unice în vacanță și să ai o conexiune de internet mobil broadband prin 3G/4G și în perioada următoare și la 5G. Odată cu avansul rapid al tehnologiei au apărut și riscuri mai mari, legate de fraude bancare online, atacuri cibernetice și starea de nesiguranță s-a amplificat. Viața merge înainte și treptat tehnologia va substitui unele activități ale omului, însă depinde de fiecare cât va lăsa să fie prezent în viața sa.

FaraUnID
Campion certificat
Va trebui sa privim in trecut pentru a vedea viitorul: Incepand cu anul 2000, odata cu explozia internetului, am asistat treptat la o reconfigurare fortata a pietei muncii pe plan mondial. Tot incepand cu anul 2000 si pana in prezent au aparut sistematic profesii de care nu auzise nimeni. Spre exemplu, pe la inceput de 2000 nu stia nimeni ce este acela si cu ce se ocupa un Social Media Officer, App Developer, Data Miner, Cloud Computing Expert, SEO Expert, Marketing Online, Inteligenta Artificiala, Realitate Augmentata, Social engineering, etc Lumea în care traim astazi nu mai e aceeasi cu lumea în care ne-am nascut. Astazi telefonul mobil a ajuns sa fie Centrul Universului nostru: vorbim, trimitem SMS, suntem online in social media, cautam informatii, ascultam muzica, vizionam filme, rezervam bilete, planificam vacantele, ne facem cumparaturile online, ne controlam casa (electronicele / electrocasnicele), ne controlam masina, ne monitorizam stitul de viata. Toate acestea prin intermediul tehnologiei si cu ajutorul unui telefon mobil. Traim in era internetului si toata viata noastra ajunge sa depinda de tehnologia digitala. Digitalizarea a cuprins cam totate sectoarelor de activitate, diferentierile fiind date de gradul de penetrare si de complexitatea elementelor de digitalizare integrate. Digitalizarea a regandit formele si modelele de organizare in randul companiilor, oferind posibilitati mai mari de descentralizare a activitatilor si organizare intr-o retea. Internetul va evolua catre integrarea totala nu doar a unor site-uri web (denumire generica) si servere, dar si a obiectelor care ne inconjoara, adica acel IoT - Internet of Things. Deja avem telefon inteligent, ceas inteligent, televizor inteligent, casa inteligente, electrocasnice inteligente, masina inteligenta capabila sa ia singura unele decizii. - Exemplul 1 IoT: Frigiderul va comanda singur mancare în functie de cat spatiu liber este disponibil si in functie preferintele stapanului; - Exemplul 2 IoT: Masina se va programa singura la revizia tehica periodica si va comunica service-ului ce nevoi de reparatie are si ce piese trebuie inlocuite; - Exemplu 3 IoT: Termostatul de ambient poate fi controlat cu ajutorul telefonului mobil, astfel incat la momentul in care ajungi tu acasa, temperatuta ambientala sa fie cea dorita de tine; - Exemplu 4 IoT: Espressorul de cafea, Toasterul, Cuptorul cu microunde, Sandwich Maker-ul pot fi programate astfel incat dmineata, cand te trezesti, sa ai micul dejun si cafeaua gata preparate; - Contraexemplu IoT: Avem ceasuri inteligente capabile sa efectueze EGK si sa masoare saturatia de oxigen, dar nu mai avem medici capabili sa interpreteze acele rapoarte; Toate aceste exemple vor avea nevoie de personal specializat pentru proiectare, design, testare, implementare, utilizare, mentenanta, upgradari ulterioare. Productia de date si informatii va creste exponential. Rapoartele companiilor de stocare in cloud arata faptul ca la fiecare 6 luni de zile, nevoie de spatiu de stocare atat in randul companii si in randul persoanelor persoane fizice se dubleaza. Prin urmare va fi nevoie uriasa de programatori, specialisti în baze de date, dezvoltatori de aplicatii, analisti date, etc. Conectarea la internet va fi permanenta si universala (vedem deja abonamente de mobil de tip nelimitat national) astfel incat necesarul de infrastructura de comunicatii aferente va veni cu propriille necesitati de personal specializat. Se estimeaza faptul ca in urmatorii ani, cam tot ce avem si detinem important va fi in online. Prin urmare nevoia de specialistii care sa asigure protectia acestor date, mixand competente trans-disciplinare, de programare, cloud computing si psihologie va fi si ea la fel de acuta. Pe masura ce tot mai multi oameni vor adopta haine sau gadget-uri ce contin diversi senzori biometrici permanent conectati la internet, va fi nevoie de specialisti care sa gestioneze interfata dintre wearable computers si medicina respectiv stiinte sociale. Daca pana nu demult omul crea masini, acum masinile au ajuns sa creeze masini care produc roboti. La nivel modial sunt companii care au fluxul de productie automatizat de roboti in proportie de 100%. Procesul de automatizare a centrelor de productie industriale mondiale se va accentua si mai mult astfel incat inginerii mecanici si de automatizari vor fi la mare cautare. Daca tot vorbim de masini: Cred ca sunteti la curent cu ideea de masina zburatoare (care a fost testata cu succes in medii controlate) si masini complet autonome. Aceste masini vor duce la aparitia meseriei de controlor de trafic pentru masini zburatoare, drone, aerotaxiuni, masini autonome In urmatorii ani vom fi martorii nasterii unei ramuri complet noua: Androizii Casnici Si De Anturaj. Pe masura ce robotii vor prelua tot mai multe sarcini, oamenii vor migra catre zona dezvoltarii de programe si solutii software de management a inteligentei artificiale. Per ansamblu, in urmatorii ani vom asista la nasterea a zeci de profesii noi care astazi par de domeniul SF-ului: Ofiter risc masini inteligente, Designer interfete haptice, Business Behavior, Auditor biasuri algoritmice, Designer personalitate robotica, AI Business Development si lista ramane deschisa. Garantat vor aparea limbaje noi de programare si noi tehnologii de programare. Nepotii nostri se vor naste intr-un sistem ecosistem complet digitalizat si vor fi perfect adaptati si integrati in acest nou mediu. In viitorul in care se vor naste nepotii nostri, se va pune accent mai putin pe ceea ce stii sa faci si mai mult pe ceea ce este dispus sa inveti. Vor conta si vor ajunge sa primeze adaptabilitatea, flexibilitatea, capacitatea de a pune intrebari inteligente, curiozitatea, spiritul critic si de analiza obiectiva, creativitatea si o minte deschisa. O clasa aparte de abilitati vor fi cele de leadership si de antreprenoriat. Scoala în sine va migra catre un format condensat, practic, interactiv si adaptat nevoilor. Mai mult ca sigur procesul de invatare in scoli va fi mediat si asistat de sisteme expert online dublate de realitatea virtuala. Prin urmare tehnologia digitala este buna, va duce la aparitia unor noi specializari si implict a unor noi lucuri de munca. Ca revers al medaliei, fix partea aceasta de digitalizare, online, automatizare va lasa foarte multe persoane fara loc de munca. In special pe acei angajati care nu detin competente digitale si pentru care procesul asimilare a tehnologiei este extrem de greu. Pe de alta parte însa, digitalizarea ofera oportunitati de urmarire si monitorizare a persoanelor la locul de munca, punandu-le în pericol autonomia si viata privata. Granitele dintre ceea ce este viata publica si privata devin neclare. Viitorul muncii depinde de multi factori, cei mai importanti fiind progresul tehnologic si educatia. Ca fapt divers, stiati ca: - Cea mai mare companie de taxi din lume, Uber, nu detine niciun taxi propriu ??? - Cea mai mare firma de inchiriere de locuinte din lume, Airbnb, nu detine niciun spatiu de inchiriat ??? De fapt, nu putem vorbi de companii sau de firme, ci mai degraba de platforme online, care furnizeaza servicii, fara a avea salariati proprii în acest sens.

Neaplicabil
Pe scurt, și nu vreau să mă înțeleagă nimeni greșit, tehnologia va aduce din ce în ce mai multă alienare omului și va crește gradul de analfabetism funcțional. Iar nivelul IQ-ului se va duce la vale pentru că nu ne mai folosim tărtăcuța în detrimentul tehnologiilor... Și uitați-vă cu atenție la ceea ce se întâmplă în IT în zilele noastre: foarte mulți oameni care lucrează în domeniu nu fac altceva decât să pună la un loc structuri prefabricate spunând că astfel crește productivitatea muncii lor. Sunt precum cei care cumpără cărți ca să dea bine în bibliotecă dar pe care nu le citesc niciodată. Când rodul muncii lor dă semne să se prăbușească acești IT-iști nu știu să repare codul pe care se presupune că l-au scris pentru că habar n-au ce-i sub capotă.

Jay
Campion certificat
Cu siguranta, tehnologia are, de multi ani, impact asupra profesiilor.. Tehnologia este, de multi ani, in continua miscare, unele lucruri avanseaza in timp ce tu abia apuci sa clipesti de 3 ori, cam cum crestea Praslea intr-un an, fata de alti copii in 3 ani.. Cu siguranta ne-a usurat viata in multe domenii, dar, ne-a facut si putin cam dependenti de lucruri detinute de foarte putini oameni, care, daca se supara, pot opri robinetul, cum au facut unii cu gazele.. Oamenii se vor folosi mereu de avantajele pe care le au asupra altora.. din pacate, uneori fac asta doar pentru distractie.. Pe mine ma pune pe ganduri faptul ca unele situatii, pana nu demult ipotetice, vazute prin filme, sunt acum reale, dar, ma sperie dependenta de lucruri pe care foarte putini le detin si ar putea oricand sa ne conditioneze.. cu cat va deveni tehnologia mai folosita si mai necesara, cu atat vom fi mai slabi.. Nu am nimic impotriva faptului ca, din multe puncte de vedere, ne este mai bine, insa, nu-mi place puterea pe care o da celor care detin tehnologia.. cu cat sunt mai putini, cu atat imi fac mai multe griji.. Cred ca toți am auzit de niște situații cu spargerea unor baze de date, inclusiv în domeniul medical și suntem conștienți ca oricine poate rămâne fără bunuri, fara date, fara identitate, etc.. In acelasi timp, ma gandesc la prapastia dintre cei care se vor adapta mai greu si cei care se vor adapta mai usor.. sau, cei care vor avea acces la resurse sa priceapa si cei care nu vor avea.. de multe ori, accesul la resurse poate face diferenta.. Nu stiu daca ar trebui sa ma mai uit ciudat la cei care vorbesc despre cip-uri.. 😄

FaraUnID
Campion certificat
In principu ceea ce spui tu este corect, cu mentiunea ca s-a ajuns in situata descrisa de tine din simplul fapt ca marea majoritate a "patronii" de la noi sunt complet depasiti de tehnologie si job-urile aferente. Fiind complet pe laga subiect, dau si eu un anunt de angajare pentru postul de administaror platforma web si se asteapta ca acea persoana (adica un singur om) sa faca urmatoarele: - programare web - web design - SEO Este ca si cum ai angaja un fierar betonist caruia sa-i ceri sa-ti toarne temelia, sa se ocupe de zidarie, de tencuit, de acoperis, de varuit, instalatie electrica, instalatie sanitara, instalatie de gaz, canalizare, gresie, faianta. Si asta in conditiile in care; - programatorul se ocupa strict de partea de cod si prin definite are o gandire matematica; - web designerul se ocupa "fatada" si are o gandire creativa; - expertul SEO se ocupa de optimizarea si promovarea continutului;

Bogdan_8
Junior entuziast
Ar trebui sa ofere angajatorilor un impuls in deschiderea către telemunca.

Sile1
Începător
Tehnologia îmbunătățește activitatea angajaților și a angajatorilor

Popica
Începător
O serie de meserii vor deveni din ce in ce mai populare, in timp ce altele vor disparea. O parte din aceste meserii ale viitorului sunt analisti de date, software developers, specialisti Big Data, specialisti digital transformations, profesionisti sales si marketing, profesionisti ai inovatiei, specialisti digital marketing. Acesta este insa viitorul apropiat.

Cristi_5
Junior
Profesiile viitorului vor fi influentate din ce in ce mai mult de catre tehnologie indiferent de domeniu.

Avansarea tehnologiei vă fi viitorul omenirii în toate domeniile pe care le vom folosi de zi cu zi!!