anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

AI sau nu AI: o unealta de nepretuit sau un pericol pentru gandirea noastra?

AlinaDum
Angajat Orange

Salutare tuturor!

În urma unor discuții foarte interesante cu niște prieteni seara trecută, mi-a venit ideea să vă scriu și vouă și să aflu și părerea voastră despre acest subiect. 

În era digitală în care trăim, inteligența artificială (AI) a devenit o parte integrantă a vieților noastre. De la asistenți virtuali precum ChatGPT și Gemini, până la aplicații complexe în medicină, educație și industrie, AI-ul ne ajută să fim mai productivi, să găsim soluții rapide și să ne simplificăm viața de zi cu zi. 

Eu folosesc AI-ul pentru a-mi ușura munca, pentru a găsi inspirație și pentru a-mi organiza ideile. Însă, pe măsură ce ne bazăm tot mai mult pe aceste tehnologii, apar și întrebări importante: Care sunt avantajele reale? Și, mai ales, care sunt riscurile? 

Este posibil ca, în căutarea eficienței, să pierdem din vedere faptul că gândirea critică și empatia trebuie să rămână în mâinile noastre. Există pericolul ca unii oameni să devină dependenți de AI, să nu mai gândească cu propriile minți și să considere că un chat sau un asistent virtual poate înlocui complet medicul, prietenul sau familia. 

Vă invit să reflectăm împreună asupra acestor aspecte și să ne împărtășim părerile despre cum putem folosi AI-ul în mod responsabil și echilibrat. 

Iată care este experiența mea cu ChatGPT și Gemini:

1. Este foarte eficientă folosirea AI atunci când ai nevoie de multe informații într-un timp scurt, pe care nu ai avea cum sa le obții singur, la fel de eficient. De exemplu, dacă aș vrea sa scriu un articol despre aplicații de învatare pentru copiii cu vârste cuprinse între 10 si 15 ani din România, l-aș întreba pe Chat GPT despre cifre. Da, e adevărat ca l-aș putea ruga să scrie el articolul, dar nu ar fi etic și nici satisfacția că am creat singură ceva nu ar mai fi pe măsură.  Poate ca nu as lua de bune toate cifrele, dar m-ar ajuta sa am o idee. Si asta mult mai repede decât mi-ar lua ca sa caut eu toate informațiile.  
  2. AI-ul poate automatiza sarcini repetitive, economisind timp și resurse. De exemplu, aș putea să îl folosesc pe Chat GPT sau Gemini să mă ajute să fac un template de mesaj în care să-i anunt pe toti prietenii mei că îmi sărbătoresc ziua de naștere într-un anumit loc și la o anumită oră. Asta dacă ai mulți prieteni 😊 Iar cu cei de care ești mai apropiat vorbești tu direct, poate te ajuta și la organizare 😊.  
  1. Îți oferă acces rapid la informații. De curând am avut nevoie sa aflu detalii despre o anumită funcție din Outlook. Am întrebat ChatGPT care mi-a spus imediat ce trebuie să fac și mi-a și arătat cum.  Efectul: in 5 minute știam ce îmi doream, am învățat cum să fac ce îmi doream și le-am explicat și altor prieteni. Cu cuvintele mele, bineînțeles 😊  

Cam așa folosesc eu inteligenta artificială. Am testat doar aceste două tool-uri și pentru chestiuni mai profunde, ca să îmi fac o părere proprie despre cât de adânc poate să meargă o conversație si in ce direcție. Am constatat ca in aceste conversații tonul si direcția sunt foarte pozitive, parcă să îți facă pe plac 😊, nu ești niciodată contrazis sau, dacă e cazul, se face într-o manieră foarte elegantă și diplomată.

Chiar aseară l-am mai întrebat pe chatGPT dacă stilul în care răspunde depinde de tonul în care i te adresezi. Iată ce mi-a răspuns:

☺️ Îmi place întrebarea asta!
Eu nu am emoții în sensul uman al cuvântului, dar da, modul în care oamenii mi se adresează contează pentru felul în care pot răspunde.

De exemplu:

Dacă cineva îmi vorbește politicos sau prietenos, tind să răspund pe același ton.

Dacă mesajul e agresiv sau ironic, pot să adaptez răspunsul astfel încât să fie mai neutru sau calm.

Pe scurt, eu nu „simt” ce îmi spui, dar modul în care formulezi întrebarea îmi influențează stilul și tonul răspunsului. 🙂

Recunosc ca este o tehnologie cu potențial imens, dar și cu provocări semnificative. Este important să fim conștienți de avantajele și riscurile sale și să folosim aceste instrumente într-un mod responsabil și echilibrat. 

Mi-ar plăcea să îmi spui și părerea ta despre acest subiect: 

• Crezi că AI-ul ne ajută mai mult sau ne pune în pericol? 
  • Care sunt experiențele tale cu AI-ul? 
  • Cum crezi că putem folosi aceste tehnologii pentru a ne îmbunătăți viața, fără a ne pierde autonomia și gândirea critică? 

Fiecare dintre noi are un rol în modul în care această tehnologie va evolua și va fi integrată în societate. Prin dialog, educație și responsabilitate, cred ca putem construi un viitor în care AI-ul să fie un aliat de încredere, nu o sursă de îngrijorare. 

Vă mulțumim că faceți parte din Comunitatea Orange și că împărtășiți părerile voastre.

26 Răspunsuri 26

Multumesc mult, @Anca07 ! Sunt absolut convinsa ca nu e perfect si, ca sa fiu sincera, e mai bine asa. Dar, vezi tu, cum spunea si @FLo1 , daca il foloseste cineva care stie care e treaba, isi poate da seama usor ca e doar un tool, nu detine adevarul absolut. Dar pentru restul, poate fi inselator. Departe de mine gandul de a minimiza genialitatea acestor tool-uri, sunt chiar incantata de multe lucruri si ce ma impresioneaza cel mai mult este evolutia lui. Il urmaresc pe chatGPT de cand s-a nascut...😁

Toate cele bune si spor sa ai! 

CalinR
Cunoscător

Siri, Alexa, Google Assistant, Bixby etc. exista de ceva timp. Totusi, politica de confidențialitate a Chat GPT spune că OpenAI colectează date personale despre utilizatori în mai multe moduri. Faptul că toate aceste date sunt stocate pe serverele companiilor proprietare poate constitui o vulnerabilitate, într-un anumit context nefast: atacurile cibernetice. De-a lungul timpului, baze de date cu un ridicat grad de securitate au căzut pradă vânătorilor de ”big data”: Facebook și Google sunt numai cele mai mari exemple în acest sens.În concluzie, nu oferi AI-ului informații sensibile, confidențiale sau personale pe care nu dorești să le dețină și, eventual, manipuleze și altcineva în afară de tine. În timp ce această tehnologie oferă perspectiva unor progrese semnificative în varii domenii, ea poate prezenta și serioase riscuri pentru confidențialitatea și securitatea datelor tale. 
Unele cercetari spun ca IA "prosteste". Cu alte cuvinte risca sa afecteze dezvoltarea gandirii critice, a memoriei si a abilitatilor lingvistice. De ce nu si a ochilor? 
Mda, e mai usor cu AI dar nu vrem sa ajungem legume...

Mutumesc pentru raspuns, @CalinR ! Ai dreptate, intotdeauna, pentru aproape orice, exista un risc. Si eu cred ca daca cineva are si cea mai mica prezenta in mediul online, nu poate avea pretentia sa aiba privacy 100%. Dar, asa cum spuneam mai sus si cum bine spui si tu, discernamantul este cheia. 

Sa ai o zi frumoasa!

FLo1
#StarMember

Dar pe "Meta AI" l-ați testat? L-au implementat subit inclusiv în app-ul de whatsapp, ca să nu scape celor ce nu vor să utilizeze "Meta". Așa ca o primă curiozitate, într-o variantă free.... pare interesant. Deși AI-ul acesta ar putea să se "străduiască" mai mult. 😁

1000015813.jpg

AlinaDum
Angajat Orange

Buna dimineata, @FLo1! L-am incercat si eu, nu foarte mult, dar nu e ceva ce mi-a atras atentia in mod special. Am incercat sa fac o imagine si nu a mers si nici romana nu stie prea bine :-). Deci, da, ar trebui sa se traduiasca mai mult. 

O zi frumoasa sa ai! 

Mulțumesc că l-ai testat @AlinaDum. După cum poate credeai (sau nu), eu i-am încercat puțin latura ”artistico-creativă”, însă bineînțeles în engleză. Nu am încercat RO. Dar din ce am observat, copiază tema / sensul / lungimea unui catren impus, el dezvoltând un altul, oarecum păstrând sensul și rima sugerată inițial. Dar nu merge prea departe nici ca idee, nici ca discuție, dorind apoi să ofere un titlu sugestiv și cam.... atât. E drept, nici nu am avut multă răbdare la ”descusut”, însă mi s-a părut destul de ”cute” pentru copii și DA: <nu ceva profi>. 🙂 O zi frumoasă și ție. 🙂

Iti recomand sa intrebi AI pe Whatsapp ce iti recomanda ca aplicatie cu confidentialitate ridicata... Nu cred ca o sa ai o supriza 😁

Pololică
#StarMember

Salutare!

La cautarile de pe Google (presupun ca este Gemini, AI-ul de acasa al Google), mai arunc un ochi pe rezumat, dar prefer sa verific si sursele rezumate (ca tot vorbea Flo de AI pe Whatsapp: AI-ul celor de la Meta nu are o parere "personala"). Ajuta, dar nu m-as baza prea tare pe acele raspunsuri.

PS: imi aduc aminte de un documentar legat de niste caravane mai futuriste: Futurliners (similare cu Bibliotecile Mobile). Aceste Caravane (sau Parade alte tehnologiei) nu au rezistat prea multi ani, tocmai datorita tehnologiei pe care o promovau (cablu TV spune cuiva ceva?). Nu cred ca se va intampla asta si cu AI (desi adoptia pare sa confirme istoria), dar sigur isi va gasi un loc in viata noastra.

Buna, @Pololică si multumesc ca ne-ai impartasit experienta ta. AI mode la Google foloseste intr-adevar doar o parte specifica din Gemini, adica o combinatie intre cautare in profunzime dar in stil conversational. E doar o mana a lui Gemini 😁, ca sa ma exprim foarte plastic. Gemini integral este asistent universal, mult mai personal. Oricum, eu continui sa folosesc ChatGPT pentru diverse proiecte si nu pot sa spun decat ca sunt foarte incantata de el pana acum. Dar, stiu ca repet dar parca nu e niciodata de ajuns, cu moderatie si discernamant. 

Toate bune! 

Incontestabil, orice ajutor artificial ajută, în special în zone în care e mai dificilă o exprimare mai puțin tehnică. 

Nu știu de ce, dar când vine vorba de tehnologie, ma gândesc la Einstein cu o memă (mai mult sau mai puțin reală) în care aș rezuma-o în 3 cuvinte: viitor, tehnologie, inteligență (cuvântul inteligență schimbă altul, dar conotația e apropiată).

PS: nu mă sperie tehnologia, ci faptul că s-ar putea să devenim... legume cerebrale dacă nu exersăm și noi. 

😂 Incredibil, dar si eu tot la Einstein ma gandesc. Si intr-adevar, nu tehnologia trebuie sa sperie. Ci pierderea abilitatilor noastre de a gandi, macar critic. Tot din experienta mea cu ChatGPT pot sa va spun ca il folosesc ca sa practic limba engleza si ca sa aflu tot felul de lucruri care ma intereseaza si pana acum, am invatat enorm de multe lucruri care, altfel, mi-ar fi luat ani. 

Sa aveti o zi plina de inteligenta naturala! 😄 

Dimitrie569
Cunoscător certificat

Deși eu nu mai folosesc AI (în principal modele lingvistice mari) din motive personale, totuși nu sunt împotriva utilizării AI la serviciu, spre exemplu, mai ales acolo unde este mai necesară viteza decât calitatea informațiilor. Totuși, recomand verificarea rezultatelor acolo unde este posibil, mai ales în domenii critice (de ex. medicină).

În viața personală, eu aș sta departe de AI. Dacă caut informații și am timp, de ce să nu prefer să caut prin 100 de site-uri web în diferite limbi până aflu răspunsul (direct sau indirect). Dacă nu, pot să postez întrebarea pe Reddit sau Quora și să primesc răspunsuri specifice. (Ca să nu mai spun că și aceste întrebări și răspunsuri vor fi văzute de modelele AI și își vor îmbunătăți răspunsurile)