anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Tentativa fraudă prin telefon +40734423125

Cornel_CC
Vizitator

Bună ziua tuturor!

Am fost sunat astăzi de pe nr. +40734423125 de către o persoană în numele Fondului Proprietatea, vorbește cu ușor accent moldovenesc. Pe motiv că aș avea de încasat sume mari ca dividende pe anii trecuți și motivând o eroare a aplicației fondului a încercat să obțină datele personale și bancare.

A închis în secunda doi când l-am întrebat care este CIF-ul fondului Proprietatea.

Rog moderatorii să transmită informația celor responsabili,

7 Răspunsuri 7

Trixen
#StarMember

Salutare,

Numarul mentionat e din reteaua Vodafone. Nu prea vad o legatura directa cu Orange.
Iar daca e un PrePay... prinde orbul, scoate-i ochii! 🙂

Din pacate, tentativele de frauda s-au inmultit puternic. Si eu am fost abordat ca a incercat cineva sa faca un credit in numele meu si mi-au cerut niste coduri pe care le generau in timp real. Nu le-am dat nimic, ci am sesizat banca in cauza si am facut reclamatie la politie.
E singura varianta care poate produce un efect.

MihaiC99
Campion

Salutare,
Am verificat numărul pe portabilitate.ro, iar acesta aparține rețelei Vodafone și este prepay.
Un prim semnal de alarmă ar fi trebuit să fie faptul că apelul a fost inițiat de pe un număr de telefon mobil, nu de pe unul oficial sau fix, așa cum ar fi de așteptat din partea unei instituții financiare.
De asemenea, menționez că, în urmă cu aproximativ o lună, am fost contactat de o persoană cu accent moldovenesc, care susținea că aș fi accesat un credit și că transferul urmează să se efectueze imediat.
Schema pare să se desfășoare în două etape:
În prima fază, apelantul afirmă că va face o sesizare către poliție.
Ulterior, pretinde că „te transferă” către un reprezentant al poliției pentru a depune o reclamație.
În acel moment, persoana apelată poate fi indusă în eroare și poate crede că discută cu un polițist real, fiind astfel determinată să ofere date personale sensibile (CNP, adresă, date bancare etc.).
Este vorba despre o tentativă de fraudă prin inginerie socială, motiv pentru care recomand prudență maximă și evitarea furnizării oricăror date personale în astfel de situații.

Vio73
#StarMember

Salutare!

Eu primesc de vreo 3 ani din astea, tot de la unii cu accent moldovenesc și îmi spun că am acțiuni, bani investiți și multe altele. Sunt când bărbați, când femei, dar sună de pe diverse numere.

Am blocat destule până acum!

Am cunoscuti care au picat in plasa si au fost buni de plata, cu toate demersurile legale pe care le-au facut (plangeri, avocati, etc).
Pentru raufacatori este o slujba ca oricare alta.
Pentru victime e dureros, cu urmari uneori foarte grave.

MihaiC99
Campion

Este destul de frecvent ca astfel de escrocherii să prindă oameni în plasă. Ele se bazează în principal pe inducerea unei stări de panică de moment. Escrocii încearcă să-și izoleze victima psihologic, spunându-i insistent să nu vorbească cu nimeni din jur despre situație, invocând urgența sau presupuse consecințe grave.
De multe ori, aceștia sunt extrem de convingători deoarece dispun de informații reale despre victimă, precum numele complet, numărul de telefon, orașul de domiciliu sau alte detalii personale. Aceste date creează impresia de legitimitate și autoritate, determinând victima să creadă că interlocutorul este cine pretinde a fi.
Escrocheria funcționează tocmai prin combinarea fricii, a presiunii timpului și a izolării sociale. Victimei i se cere să acționeze rapid, să trimită bani, coduri, date bancare sau alte informații sensibile, înainte de a avea timp să verifice situația sau să ceară ajutor. Lipsa verificării și reacția emoțională sunt elementele-cheie pe care mizează aceste înșelătorii.

RafaHelper
#StarMember

Salut @Cornel_CC!
Numerele de genul sunt folosite doar o singura data, dupa ce victima cade in plasa acest numar este inlocuit cu altu.
Multumim ca ai impartasit acest aspect cu noi!

FLo1
#StarMember

Înseamnă că nu ați avut de-a face cu același ”ro-BOT” care schimbă numerele ca pe șosete și dacă nu vorbești repetă de 2 ori ”Alo bună ziua, bună ziua”... după care închide. Dacă vorbești te invită la diverse planuri de business pentru care trebuie rezervat loc. În fine.... cel mai distractiv mi s-a părut când m-a apelat după 6PM tot cu ”bună ziua”.... Cum s-a mai spus, ce poți  face cel mai simplu este să ignori apelul și să blochezi numărul. Restul sunt măsuri fără finalizare.