Ne bucuram cu totii ca putem comunica aproape de oriunde si oricând cu cei dragi, putem accesa ce ne dorim, cand dorim, practic internetul ne conecteaza si ne ofera totul la degetul mic, insa pericolele care pandesc online sunt tot mai multe si tot mai mari.
Propun acest subiect pentru a ajuta utilizatorii mai putin experimentati in ale tehnologiei sa stie cum sa se protejeze pe net, sa isi protejeze dispozitivele si sa invatam cu toti cum sa prevenim atacurile si infectiile, pentru ca preventia e cheia.
Cel mai important lucru într-o retea este firewall-ul, acesta poate fi setat si trebuie setat "la sange", pentru ca el opreste conexiunile interzise, ascunde dispozitivele conectate la net prin simplul fapt ca poate fi setat sa nu raspunda la diverse solicitari.
Antivirusul este si el o componenta esentiala, dar asa cum am mentionat, preventia e cheia. Nu puteti sa banuiti cat de mult va poate salva firewall-ul, pentru ca de obicei atacurile provin din conexiuni stabilite fara voia utilizatorului, de aceea eu zic ca este mai important decat antivirusul propriu zis.
In finez, revenind la antivirus, acesta trebuie setat sa se actualizeze automat frecvent, atat ca baza de date cat si ca aplicație in sine.
Pe langa astea doua componente, optional se mai poate folosi un anti-spyware, dar care sa nu ruleze permanent si am sa va dau un exemplu de software pe care eu l-am folosit cu succes, are si varianta gratuita si in privința firewall-ului poate fi configurat pentru o gramada de nevoi, in functie de priceperea fiecăruia. Este vorba despre Comodo Firewall, au si antivirus in suita completa, dar din ce am inteles nu ar avea o acuratete maxima in anumite situatii, cel putin asta era acum cativa ani. Nu stiu acum mai sta treaba, pentru ca eu nu mai folosesc, dar puteti cere detalii sau lamuriri despre astfel de solutii aici.
De asemenea, daca aveți router personal sau alte echipamente mai sofisticate, va recomand sa activati din start pe ele acel firewall integrat, sa blocati optiunea de a raspunde la ping, accesului la distanta si sa nu permiteti accesul persoanelor neautorizate la interfata acestora.
Asigurati un nume de utilizator si parole mai complexe, de exemplul combinații de litere de tipar, cifre si mai ales semne speciale precum *, $, & #,@,%.
Voi cum va protejați pe internet?