la 29-07-2025 05:43 PM
``FWA înseamnă Fixed Wireless Access și se referă la posibilitatea de a nu mai trage cablu până la casa sau apartamentul cuiva, ci de a-i oferi Internet și televiziune prin 5G. De obicei este nevoie de fibră pentru viteze mari de net în casă, dar 5G-ul va oferi viteze la fel de mari.
Avantaje sunt pentru toate părțile implicate:
la 29-07-2025 06:06 PM
Salutare,
Poate pentru orice tehnologie exista si un potential consumator. Probabil tehnologia ar fi binevenita.
Pentru mine... nu neaparat.
Cartierele noi de blocuri sunt, teoretic, cablate direct. Cel putin in experienta mea asa a fost - toate gaurile si traseele de fibra erau trase pana la mine in apartament, iar echipa de instalare doar a amplasat ONT-ul.
Eu prefer prin fir pentru ca wireless va merge mai prost inevitabil pe masura ce se aglomereaza zona.
Cu cat cresti zgomotul, trebuie sa cresti puterea de emisie iar viteza scade oricum. Analogia mea preferata: daca intr-o incapere sunt doi oameni care vorbesc (echivalent client si celula), pot vorbi repede si cu ton scazut. Daca mai adaugam 50 de persoane, acestia vor trebui sa vorbeasca tare si oricum vor aparea probleme in a se intelege. In plus, vor trebui sa vorbeasca fie mai rar (deci viteza scazuta de transfer), fie intr-un timp alocat astfel incat toata lumea sa poata vorbi (din nou, viteza scazuta de transfer).
la 29-07-2025 06:24 PM
Salutare!
Sigur poate fi o soluție foarte bună și mai la îndemână, dar asta rămâne de văzut și depinde foarte mult și de dispoziția operatorului și de posibilitățile de implementare, preț, etc.
Baftă!
la 30-07-2025 09:25 AM
Salutare!
Din avion, seamana cu IPTV. In zone libere ("in camp") s-ar putea sa ajute, dar in zone aglomerate (zone cu multe cladiri, in special locuinte) nu prea. Plus ca in Romania nu exista prioritizari de antena (adica, indiferent de valoare platita lunar, toti au aceeasi viteza).
la 30-07-2025 09:42 AM
Asta e next level la internetul fix 4G. Unde e greu de tras cablu si nu exista alta solutie, e de acceptat aceasta.
In aglomeratiile urbane, nu e fezabil.
la 30-07-2025 01:32 PM
Salut @CalinR,
Este o întrebare pentru companie sau o întrebare pentru clienți?
la 30-07-2025 03:51 PM
E doar curiozitate. Stiu ca au facut ceva teste la Cluj si cam atat
la 31-07-2025 09:20 AM
Toată lumea vrea wireless uitând esențialul: 99.99% dintre antenele cu mulți G sunt interconectate prin... wire 😏 prietenii știu de ce 😀 la fel și internetul e susținut de un păienjeniș de fire nu de unde electromagnetice.
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J1996010178400
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor