la 16-03-2025 03:06 PM
Potrivit unui proiect de decizie lansat în consultare publică de Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
„ANCOM emite prezenta decizie: Societatea Digi Romania este desemnată ca fiind furnizor cu putere semnificativă pe piaţa serviciilor de acces local la puncte fixe determinată de zona A1. Operatorul are obligaţia de nediscriminare în ceea ce priveşte furnizarea accesului local la puncte fixe, constând în servicii de acces la bucla locală sau servicii de acces echivalente”, conform proiectului de decizie.
Proiectul ANCOM vine după 16 ani în care cererile formulate în principal de giganţii Orange şi Vodafone de a avea acces la reţelele fixe ale rivalilor – Romtelecom în principal în 2009 iar mai apoi Digi pe fondul creşterii infrastructurii companiei – pentru a oferi servicii în noi zone şi pentru a creşte competiţia au fost respinse.
Care sunt datele care au determinat ANCOM să-şi schimbe punctul de vedere? Datele prezentate de autoritate arată că Digi a ajuns la cotă de piaţă atât de mare şi la un număr foarte mare de localităţi unde este singurul furnizor de servicii încât se poate spune că în respectivele localităţi există „indicii de lipsă a concurenţei”.
Pentru Vodafone si Orange, cred că va fi o reglementare binevenită, Digi nu știu cât va fi de încântat, decât dacă va obține niște venituri frumoase în plus. Cei mai câștigați vor fi clienții din acele zone unde Orange si Vodafone nu au servicii fixe.
la 16-03-2025 03:15 PM
Dacă pentru un proiect durează 16 ani, ma gândesc că Digi ar mai putea trage de timp o perioadă...
Totuși, nu prea înțeleg de ce ancom nu se implică alături de operatori pentru a putea obține mai ușor (financiar și birocratic) documentele necesare infrastructurii. Ar fi mai util așa și nu ar mai fi nevoie de a obliga concurența sa ofere acces.
la 16-03-2025 03:17 PM
Foarte bine! Blocul unde locuiesc este acaparat de Digi! Am incercat să fc o sesizare la orange pentru a se extinde infrastructura și in blocul unde locuiesc, dar, momentan nu este posibil. Astept cu nerăbdare...
16-03-2025 03:19 PM - editat 16-03-2025 03:37 PM
O decizie proasta. Cam atât știe ANCOM sa oblige pe cei care au făcut investiții și și-au făcut treabă.
ANCOM ar trebui sa îi convingă pe restul să investească.
Sa cam dus concurenta libera.
la 16-03-2025 04:54 PM
Un exemplu deranjant: la mine în bloc doar Digi are acces și refuza sa ofere acces. Eu nu ma pot abona la nimeni altcineva. Unde este concurența? Sunt capitv ofertei Digi. Nu mai zic că nu pot beneficia de alte canale TV pe care nu le pot urmări, deși sunt cerute.
Sunt de acord ca fiecare să-și facă infrastructură și s-o folosească în favoarea lor, dar clienții au o problemă dacă nu au acces la toți furnizorii (sau la majoritatea lor).
16-03-2025 05:00 PM - editat 16-03-2025 05:54 PM
Această decizie va descuraja investițiile pe viitor.
Vom avea concurență, însă de asemenea vom avea infrastructura de toată jena.
Atunci când statul vine și impune anumite măsuri cu forța nu iese nimic bun și, în final, clienții vor fi cei care vor avea de suferit.
Cât despre prețuri, nu cred că putem vorbi de scumpiri la Digi (monopol).
la 16-03-2025 07:40 PM
Problema mea nu e dată de infrastructura proprie, ci de faptul ca blochează orice competiție la adresele cablate. Nu ma deranjează ca X sau Y oferă serviciile de cablu, dar, când nu poți (juridic sau tehnic) sa te abonezi din cauza asta (cine oferă cablu, a "forțat" primii clienți să primească exclusiv sau montajul nu lasă pe alții sa cableze în paralel) , parcă e o problemă)
la 16-03-2025 04:05 PM
Da, @delfinas , am citit și eu articolul cu acea statistică interesantă. Totuși, nu înțeleg de ce ar fi ”metropolitana” proprietate a DIGI, atât timp cât pentru un defect la rețea Digi stă cu mâna întinsă la .... Primărie. Justificare: Pentru că nu toată rețeaua este FIZIC a celor de la DIGI, ci doar gestionată de ei (dar cred că am mai repetat-o...).
Personal, asemeni domeniului energiei (că tot se dorește o agregare a ANCOM și ANRE), sunt PRO unei unificări a ceea ce înseamnă DISTRIBUȚIE. NU este NORMAL ca fiecare distribuitor să împânzească zonele de interes cu kilometri de rețea pentru distribuție, atât timp cât pentru FURNIZARE este total altă poveste.
Așa cum spectrul magnetic aerian are o multitudine de frecvențe, similar se va putea și pe aceiași FO să ”conviețuiască” mai mulți furnizori de servicii. Dar nuuuuu, românul este învățat cu comunismele: monopol total, că doar așa poate da vina pe unul singur, neștiind care parte de problemă corespunde.... și cui anume. Dar paradoxal, vrem ”concurență” și ”competitivitate”......dar așa e când vrem ceva și nu știm ce vrem.....
la 16-03-2025 05:18 PM
Salutare!
Mie mi se pare o idee excelentă și cred că acum va începe cu adevărat să existe concurență. Orange mai are mult de lucru la părțile cu mentenanța și asistența la servicii ( Serviciul clienți).
În rest, mi se pare o idee excelentă, pentru că monopolul din anumite zone trebuie să dispară!
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J40/10178/1996
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor