anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Avast Free Antivirus colecteaza şi vinde informaţii despre utilizatorilor

FaraUnID
Campion certificat

Până de curând, una dintre cele mai populare soluţii antivirus gratis, Avast Free Antivirus se arată nu chiar atât de ”gratuit” pe cât se credea, investigaţii independente publicate pe site-urile PCMag şi Motherboard arătând cât de uşor este să foloseşti datele colectate în mod ”anonim” de Avast Free Antivirus, după ce utilizatorii neinformaţi şi-au dat în prealabil consimţământul acceptând clauzele prezentate chiar în timpul procesului de instalare, pentru a stabili identitatea şi profila fiecare utilizator în parte.

 

Avast este unul dintre producătorii antivirus apreciaţi pentru ratele înalte de blocare a infecţiilor cu malware. Compania şi-a construit însă notorietatea pe umerii soluţiei de tip Free Antivirus, promovată utilizatorilor care nu vor să plătească pentru serviciile unui antivirus comercial, livrând gratuit un produs care asigură protecţie antivirus decentă cu zero costuri, sau, aşa se credea.

 

Un prim indiciu apărea la instalarea suitei AV gratuită a companiei, utilizatorii fiind rugaţi să-şi dea acordul pentru colectarea în mod anonimă a datelor, incluzând istoricul de navigare web, obiceiurile la cumpărături şi alte aspecte care ar putea prezenta interes comercial.

În realitate, Avast colectează mult mai multe date decât lasă să se înţeleagă în mesajul adresat utilizatorilor, noţiunea de confidenţialitate fiind complet aruncată în derizoriu.

 

Potrivit investigaţiilor independente, Avast comercializează datele utilizatorilor prin intermediul filialei sale Jumpshot, care are relaţii cu firme precum Google, Pepsi, Microsoft şi Home Depot. PCMag şi Motherboard au reuşit să obţină acces la documentele interne şi la un eşantion de date din Jumpshot, descoperind că Avast urmăreşte activităţile utilizatorului până la nivel de click dat cu mouse-ul personal, înregistrând fiecare link accesat.

 

Chiar dacă nu spune nimic despre identitatea persoanei din spatele clicurilor, simpla accesare a unui site care atribuie un indicativ Device ID pentru dispozitivele vizitatorilor (ex. Amazon) permite atribuirea clik-urilor date într-o anumită succesiune şi la anumită oră ID-ului respectiv, stabilind în mod concret identitatea reală a persoanei respective. Colaborând cu o altă mare companie interesată de colectarea cât mai multor date despre potenţialii clienţi, precum Amazon, filiala Avast - Jumpshot poate atribui identităţi reale datelor colectate anonim. Dintr-o dată, datele Avast conţin o înregistrare completă a activităţii pe internet a utilizatorului respectiv, devenind mult mai vandabile către companiile de publicitate.

 

Autodescris drept ”lider global în securitate cibernetică”, producătorul Avast trebuie să gestioneze acum problema colectării abuzive de informaţii de pe PC-urile a milioane de utilizatori, după ce anterior le-a promis acestora că le va proteja intimitatea şi ţie departe eventualele infectări cu aplicaţii malware.

 

Prins „cu mâţa-n sac”, CEO-ul Avast anunţă că va renunţa la subsidiara Jumpshot şi îşi cere scuze pentru neregulile descoperite. ”Protejarea oamenilor este prioritatea principală a Avast şi trebuie să fie încorporată în tot ceea ce facem în activitatea noastră şi în produsele noastre. Orice contrariul este inacceptabil ”, a scris CEO-ul Avast, Ondrej Vlcek, într-o declaraţie publicată ieri.

 

Sursa 1 - https://www.go4it.ro/internet/avast-free-antivirus-folosi...

Sursa 2 - https://gizmodo.com/avast-ceo-says-company-will-shutter-d...

Sursa 3 - https://www.extremetech.com/internet/305344-avasts-free-a...

17 Răspunsuri 17

Jay
Campion certificat
Hoțul neprins e negustor cinstit.. Ca sa fii intr-adevar protejat, sa nu-ti fie expusă viata ar trebui să eviți internetul, site-urile de socializare.. orice activitate online.. Ce simplu e.. si-a cerut scuze si s-a rezolvat.. ce mare lucru..

Miha_Z
#StarMember
Interesanta metoda de manipulare. Oamenii incercau sa-si protejeze bunurile folosind acest antivirus, dar de fapt se expuneau fara stirea lor.

Ascary
Campion certificat
Nici nu stii in cine sa mai ai incredere.

TheSpecialist
Maestru
Personal, nu am dat niciodată Accept la colectarea în mod anonim a diverselor informații, tocmai având suspiciuni ca nu sunt chiar atât de inofensive. Iar sisteme antivirus, în afara de cel nativ al Windows-ului, nu prea mai folosesc.

Cathy
Explorator entuziast
Ce veste "buna" mi ai dat.. parca mi se parea mie cunoscut si acum cand am verificat dupa ce am citit postul tau ce sa vezi laptopul meu este protejat de Avast Free Antivirus.‍♂️ Era de asteptat ca niciodata un hacker nu va stii despre tine cat stie un antivirus si ca ceva gratuit cum este acesta are de fapt "plata" lui ca doar e business pana la urma.

Anonim
Neaplicabil
Am folosit acum mulți ani de zile Avast Antivirus dar am renunțat la el în momentul în care mi-am achiziționat un Windows cu licență. De atunci folosesc Windows Defender și este foarte bun. Nu am mai instalat alt antivirus în afară de Bitdefender Free care s-a dovedit a fi foarte util, mă gândesc să "trec" la versiunea plătită dar fiindcă nu am avut probleme serioase, încă mai amân momentul. 🙂

Ascary
Campion certificat
Windows Defender (aka Microsoft AntiSpyware) este tot ce ai nevoie pe un device windows .

Anonim
Neaplicabil
Așa este, @Ascary! Dar a rămas și Bitdefender, nu m-am gândit să îl dezinstalez. 🙂

Razvan
#StarMember
De când am trecut la Windows 10, folosesc doar versiunea Windows-ului (defender) de care sunt foarte mulțumit.

Vio73
#StarMember & September Problem Solver
Oricum era cam ciudat antivirusul acesta. O singură dată l-am instalat și îmi bloca pc-ul!

FaraUnID
Campion certificat
Avast este printre cele mai bine cotate solutii de securitate atat in varianta gratuita cat si varianta comerciala. Pentru cine nu este foarte ancorat in tehnologie, Avast utilizeaza motorul de scanare de la Bitdefener (nu ca Bitdefender ar fi mai breaz) si de aici si rezultate bune in testele de laborator. Personal am folosit Avast atat in versiunea Free cat si in versiunea cu plata pana in momentul in care au introdus tot felul de bloatware in kitul de instalare si am renuntat la serviciile lui. In ultima perioada cei de la Avast au avut o politica extrem de cretina, politica criticata de mai toata lumea. Spre exemplu dupa achizitia Prifirorm Limited (adica dezvoltatorul CCleaner) serverele celor de la Piriform au fost tina unor hackeri care au reusit sa inlocuiasca kitul de instalare CCleaner original cu un malware care copia originalul cleaner dar care nu facea altceva decat sa deschida o portita de intrare in PC-ul victimei. Si vezi Doamne, Avast a descoperit problema la timp si a rezolvat-o. Astazi, dupa ce aplicatia CCleaner a intrat in protofoliul Avast, in momentul rularii kitului de instalare CCleaner - daca nu esti atent la ce bifezi / debifezi - programul iti baga pe gat si Avast antivirus cu tot bloatware-ul sau, la pachet.

Vio73
#StarMember & September Problem Solver
Mulțumesc de informații! Chiar nu știam multe dintre aceste lucruri!

Romeo_
Senior certificat
Si uite asa noi,utilizatorii ne pierdem increderea in tot ceea ce este oferit gratis si incepem sa fim mai precauti. ;)))

FaraUnID
Campion certificat

Din cate se pare unii clienti plateau milioane de dolari pentru un pachet numit “All Clicks Feed” (ce includea tot istoricul de clickuri, comportament si navigare al utilizatorilor). Ominicom, o companie media din New York, A PLATIT 4.5 MILIOANE DE DOLARI pentru un pachet descris de Jumpshot drept “Fiecare cautare. Fiecare click. Fiecare achizitie. Pe orice site”, ce oferea acces la datele utilizatorilor din 14 tari.

Nu e prima data cand Avast a fost criticat pentru practicile sale. In trecut, programul antivirus oferea un plugin pentru navigatoarele web ce colecta date, insa acesta a fost interzis pe magazinele online Chrome si Mozilla.

Sursa - https://www.digi-world.tv/stiri/digital-tech/o-companie-antivirus-a-vandut-datele-a-435-de-milioane-de-utilizatori-firmelor-google-microsoft-pepsi-si-altele-27708

Asta daca unii utilizatori traiesc in continuare cu falsa senzatie ca date lor sunt nesemnificative si ca nimeni nu are ce face cu ele. Uitati ca cei de la Avast demonstreaza contrariul si ca sa poate face profit frumusel, de ordinul milioanelor de dolari, de pe urma datelor cu caracter personal si al istoricului web al utilizatorului.