anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Facebook amendata pentru folosirea sistemelor de recunoastere faciala

FaraUnID
Campion certificat
Venind ca o avanpremieră pentru o amendă eventual şi mai mare, stabilită în urma unor anchetele similare derulate de autorităţile europene, un proces soluţionat la un tribunal din statul american Illinois obligă administratorii Facebook la plata unor despăgubiri în cuantum de 500 milioane dolari, pentru folosirea abuzivă a tehnologiilor de recunoaştere facială, fără consimţământul utilizatorilor, începând cu anul 2011.
Vestea apare după ce Curtea Supremă de Justiţie din Statele Unite a declinat solicitarea de audienţă în acest caz, lăsând plata despăgubirilor solicitate ca ultimă soluţie pentru administratorii Facebook.
Demarată în anul 2015, acţiunea în justiţie a fost promovată la statutul de proces colectiv în anul 2018, ignorând declaraţiile publice în care reprezentanţii Facebook demontau validitatea acuzaţiilor. Doi ani mai târziu, compania declară pentru BBC „Am decis să urmărim o soluţionare, întrucât este în interesul comunităţii noastre şi al acţionarilor noştri să depăşim această problemă”.
La baza acuzaţiilor se află practica Facebook prin care, începând cu anul 2011, reţeaua de socializare a început să eticheteze chipurile utilizatorilor în mod automat, fără a cere acordul sau a-i avertiza pe aceştia de noile mijloace folosite pentru stabilirea identităţii. Între timp, Facebook şi-a ajustat abordarea oferind utilizatorilor nemulţumiţi posibilitatea de a opta pentru blocarea tehnologiilor de recunoaştere facială, compania afirmându-şi cu această ocazie interesul sporit faţă de protejarea intimităţii utilizatorilor.
Sursa 1 - https://www.go4it.ro/internet/facebook-obligat-sa-plateasca-550-milioane-de-dolari-despagubiri-intr-un-proces-colectiv-acuzand-folosirea-sistemelor-de-recunoastere-faciala-inca-din-anul-2011-18773575/
Sursa 2 - https://www.androidpolice.com/2020/01/31/facebook-facial-recognition-lawsuit/
18 Răspunsuri 18

TheSpecialist
Maestru
Toate aceste practici au un scop bine definit. De fiecare data sunt gândite foarte bine, ca ulterior sa para fie erori de software, fie bug-uri în sistem, după care companiile implicate își cer scuze, ba ma mult, ca și în cazul de fata, se arata preocupate de exact opusul la ceea ce exploatau.

FaraUnID
Campion certificat
In cazul Facebook aceste practici par a fi in fisa postului, pentru ca nu sunt la primul derapaj si nici la prima amenda si cu toate acestea continua sa-si bata joc e utilizatori tratandu-i ca pe o marfa de pe urma careia pot face profit.

TheSpecialist
Maestru
Adevărul este ca pe lângă scandalul Cambridge Analytica, asta e adiere de primăvară. Dar într-adevăr, FB pare sa își facă un obicei din a spiona utilizatorii. Probabil ca asta e prețul pe care trebuie sa îl plătească Zuckerberg ocazional, ca să existe acolo în top. Zilele trecute apăruse un alt scandal inițiat de fondatorul Telegram, care acuza WhatsApp (aka Facebook) ca nu cripteaza cum trebuie convorbirile și mai scăpa câte ceva la terțe părți.

Jay
Campion certificat
În privința facebook, surpriza este cand trece o lună fără să apară un scandal, mai mic sau mai mare.. Este un deschizător de drumuri.. in cotrobaitul prin intimitatea oamenilor..

FaraUnID
Campion certificat
Cat timp WhatsApp a fost o entitate de sine statatoare gradul de criptate a comunicatiilor intre utilizatori a fost unul extrem de puternic ceea ce a dus aplicatia la cota de piata generoasa intr-un timp foarte scurt. Probabil din acest motiv cei de la Facebook si-au vazut supematia amenintata si daca au vazut cu nu reusesc sa contracareze fenomenul WhatsApp, i-au cumparat cu totul. Din acel moment criptarea comunicarilor a devenit o gluma proasta. De fapt chiar doamna Carmen Dan a afirmat faptul ca (,) convorbirile purtate prin intermediul WhatsApp pot fi interceptate extrem de usor.

Tina
Cunoscător certificat
Zilele acestea am muncit cam mult la serviciu, iar din cauza poziției la birou, m-am trezit cu dureri de spate și gâtul blocat. Am citit câteva articole, pe google, pe aceasta tema. Nu mică mi-a fost surpriza sa găsesc pe pagina de Facebook trimiteri spre astfel de articole. Oare “vede” Facebook ce fac pe google sau a fost o coincidenta? Apropos de spionarea utilizatorilor...

teacher_
#StarMember
Eu am o veșnică problema cu asta. Soția mea nu are Facebook. De asemenea, soția mea are o sora geamănă, care-i seamănă foarte bine, și care are Facebook. De fiecare data când pun o poza cu mine și cu soția mea, FB o eticheteaza direct pe sora ei, cumnata mea, și îmi dă mereu de lucru cu ștersul etichetei. Sper să scoată recunoașterea asta, pentru că oricum e enervant...

FaraUnID
Campion certificat
Raspuns DA. Companiile de genul Facebook, Google, Microsoft, etc urmaresc activitatea utilizatorului pentru ca mai apoi sa-l bombardeze cu reclame targetate sau cum spun sa-ti ofere continut relevant bazat pe domeniile tale de interes. Cel mai probabil ti-au citit fisierele cookie si sau cache din browser / aplicatie care colaborat cu ID-ul de utilizator din browser ti-au creionat un profil robot asupra termenilor de cautare si a site-urilor vizitate. Mai in gluma, mai in serios Google stie mai multe despre tine decat stii tu!

Jay
Campion certificat
@Tina, nu este nicio coincidență.. Asa mi se intampla si mie de prea mult timp ca sa mai stiu exact de cand.. Orice lucru caut pe net, imediat, cum intru pe facebook, am in news feed tot felul de articole sau reclame la produsele căutate.. Instant!!.. Din același motiv am schimbat si adresa de conectare la facebook, pentru ca începuseră să vina tot felul de anunturi publicitare.. si, n-am nici timp nici chef sa fac curățenie zilnic, in mail-ul principal, după toate.. nu spun ce, ca intru in moderare :)))

imch
Cunoscător certificat
Sa vedeti ce misto e sa va apara reclame la ceva ce NU ati cautat, ci doar despre care ati discutat. Colegii mei si cu mine am vrut sa facem un experiment. Am ales un subiect cu care nimeni nu avea nimic in comun, invatarea limbii chineze. Am discutat de cateva ori intre noi ca vrem sa invatam limba chineza, timp in care nu am accesat nimic care sa aiba vreo legatura cu acest subiect (nici macar stiri din si despre China nu am accesat). In 3 zile colegul meu avea pe FB o postare sponsorizata despre un manual de limba chineza... Asa ca etichetarea automata a utilizatorilor e mizilic, daca ma intrebati pe mine :-). Vorba cuiva de mai sus "Google stie despre tine mai multe decat stii tu". El stie ce vorbesc si in somn :-).

Vio73
#StarMember & October Problem Solver
Sunt mari probleme cu FB din cauza asta și din alte cauze. Nu cred că-i mai sperie vreo amendă!

Tina
Cunoscător certificat
Jay, FărăUnID, mulțumesc clarificări. Sinceră sa fiu, am mai avut câteva bănuieli și mai înainte dar am pus-o pe seama coincidenței. Dar acum mi s-a părut prea mult. Adică, intr-o zi, pe pagina mea sa fie trei trimiteri la articolele despre gâtul înțepenit, și ce sa vezi pe mine ma durea gâtul. Dar “spionajul” acesta este plătit de cineva? Ce interese ar fi?

Miha_Z
#StarMember
@Tina consider ca firmele cu reclama pe care o primesti daca isi ating telul adica clientul finalizeaza cu ei o comanda, vor da o cota parte si catre Facebook, Google... ca le-a oferit un potential cumparator.

Razvan
#StarMember
Și whats app te spionează, sunt angajați care acesta este jobul lor, îți cunosc obiceiurile și apoi îți plasează comandă funcție de discuțiile tale cu prietenii. Acu vreo 2 ani, o britanică a discutat cu prietena ei despre coșuri de gunoi/pubele si a doua zi a fost invadată cu reclame la aceste produse.