anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Voi ce imprimantă LASER ați alege?

FLo1
#StarMember

Salutare dragi membri ai Comunității Orange. Vin cu o întrebare destul de simplă dar cu o oarecare dilemă în ceea ce mă privește. Mai exact: achiziția unei imprimante multifuncționale LASER. Tema este simplă, iar condițiile destul de restrictive (unele din motive personale și.... colaterale).

Așadar, dacă ar fi să alegeți ca și criteriu principal performața unui anumit model, pe care l-ați alege?

Condiții: OBLIGATORIU www.emag.ro (cum menționam, motive personale, nu neapărat un moft). Caracteristici: pagina A4, conectivitate: cel puțin WiFi (Ethernet LAN și USB e un plus), suport ADF (atât scan cât și copy), full duplex; funcții principale: Print / Scan / Copy (Fax nu e neapărat, dar dacă nu se poate fără.... e ok). Buget maxim 2000 - 2500 leiColor sau monocrom.... discutabil în funcție de avantajele fiecărei alternative.  Pe cât posibil, un model ceva mai de actualitate astfel încât ”urmașul” lui Win11 să nu se ”prefacă” a nu recunoaște device-ul 🙂 .... cred că înțelegeți. AAaaa, utilizarea este ocazională (adică nu zilnic și nici zeci/sute de pagini săptămânal), deci nu foarte intensă (motiv pentru care nu optez pentru un model cu jet de cerneală care s-ar usca de la un print la altul)

Având în vedere criteriile menționate, dilema ar fi MODELUL: să fie XEROX? HP? RICOH? CANON? BROTHER? Câte ceva au fiecare, dar care să fie cea... aleasă? La unele am observat că diferă și calitatea printului în funcție de driver și model. Iar de aici și această incertitudine. Un criteriu deloc de neglijat ar fi și prețul ulterior al consumabilelor, dar mai întâi să se cunoască marca / modelul.

Cu alte clarificări revin pe parcurs.... în funcție de recomandări. Mulțumesc și numai de bine.

1 Soluţie acceptată‚

RafaHelper
#StarMember

Salut! Eu am un brother din 2014, nu are wifi e doar laser monocrom. Funcționează perfect si astazi.

Mi se pare ca tu joci in alta liga cu buget de 2000 lei. Cand vorbesti de uz personal mai mult de 500 de lei nu ar trebui să investești intr-o imprimantă.

Vizualizare soluţie în postul original

53 Răspunsuri 53

arsradu
#StarMember

Salut Flo,

Las si eu cateva opinii din experienta de pana acum cu imprimanta mea HP.

Eu am imprimanta cu ink, si in afara de faptul ca da, din cand in cand, e bine sa-i mai dai sa printeze cate o pagina doua (si am avut probleme din cauza asta, in sensul ca nu mai printa albastru la un moment dat), pentru mine o imprimanta laser (mai buna e adevarat, dar poate nu pentru mine) nu-si justifica costul de achizitie.

In schimb, e foarte adevarat ca imprimantele de tipul inkjet (cu jet de cerneala, nu neaparat din seria "InkJet") au un cost mai mic de achizitie, in schimb platesti mai mult la refill. Cu....o singura exceptie. Exceptie de care eu am tinut cont, si imi pare bine ca am facut-o pentru ca am ajuns sa printez extreem de convenabil de-a lungul timpului. Si anume imprimantele cu rezervor de cerneala si sticlute cu cerneala la pachet. Concret, imprimantele de tipul Ink Tank (a mea de exemplu e un HP Ink Tank 315). Nu are WiFi (problema pe care am rezolvat-o dupa cum bine stii cu un server de print dedicat), iar calitatea print-ului este normala (buna, zic eu) pentru o imprimanta de genul asta. Nu e pentru foto, si inteleg ca nici tie nu-ti trebuie pentru asta. Dar printezi cu ea de te plictisesti datorita acelui rezervor pe care il poti umple cat vrei tu, atunci cand ai nevoie.

Ca sa-ti faci o idee de consum, am printat cursuri de zeci de pagini, documente, poze (pe hartie normala, nu hartie foto si rezultatul a fost ok, dar nu cat sa te dea pe spate, poate pe hartie foto ar fi fost altceva, dar nu aveam, si oricum nu era o poza la care aveam nevoie de calitate extraordinara) si nu am avut nevoie pana acum sa cumpar cerneala. Deloc. Am imprimanta asta de vreo 4-5 ani daca nu ma insel, si cu exceptia catorva minusuri, pe care o sa le detaliez mai jos, si a faptului ca a inceput sa "scartie" pe ici pe colo, lucru pe care inca nu stiu cum sa-l rezolv, si-a facut treaba foarte bine.

Cateva aspecte care nu mi-au placut la imprimanta asta (sau la HP in general) si pentru care poate as alege altceva (cel mai probabil un Brother):

1. HP si-a facut un obicei foarte suparator de a forta userul sa-si faca cont HP pentru chestii care n-au nevoie de conexiune la internet, sau de cont, cum ar fi o printare de pagina de pe telefon. Daca folosesti aplicatia lor, trebuie sa-ti faci cont ca sa poti printa. Ceea ce eu am refuzat, si e inca un motiv pentru care imi place mult mai mult varianta cu print serverul meu dedicat. Printez fara aplicatia lor (sau orice alta aplicatie terta), direct de pe telefon, laptop, tableta etc.
  2. daca nu printezi mai mult timp, exista riscul sa se usuce cerneala pe capetele de printare. In cazul meu, dupa cum ziceam, nu mai printa albastru (implicit nici combinatiile care contineau albastru nu mai erau ce trebuie). Din fericire, capetele de printare se schimba usor, si nici nu costa mult (undeva in jur de 100-150 de lei daca imi amintesc eu bine).
  3. din cand in cand, si e posibil sa fie o problema de driver, si sa se fi rezolvat de-a lungul timpului, sau la alte modele, este faptul ca la volume mai mari de printat, din cand in cand, fara un motiv anume, ma trezeam ca imi scoate o pagina goala. Nu e o problema daca e ultima. Dar daca nu e, iti da peste cap un pic ordinea paginilor. Se corecteaza usor, e adevarat, dar mi s-a parut o chestie ciudata.

Cateva aspecte extra, care cu toate ca nu m-au deranjat personal, trebuie totusi mentionate:

1. Nu are duplex. Nu a fost o problema pentru mine, pentru ca felul in care le scoate iti permite sa le pui foarte usor inapoi in locasul dedicat pentru hartie, si faci fata-verso fara probleme in felul asta (ii dai sa printeze intai paginile fara sot, apoi cele cu sot), dar da...nu o face singura, deci dupa ce termina cu prima parte, trebuie sa fii acolo sa iei hartia s-o pui la loc si sa-i dai Print pentru paginile ramase.
  2. Nu are WiFi. Nu a fost un criteriu la momentul cumpararii, asa ca nici n-am cautat sa aiba. Am vazut ulterior ca exista si modelul Ink Tank 415 care are si WiFi. Dar din nou, nu a fost un criteriu de luat in calcul la momentul respectiv. Cu toate astea, sa poti printa remote, si mai ales sa poata printa oricine din casa remote, e un avantaj de care ma bucur acum cu serverul dedicat. Pentru ca nu mai trebuie sa stai cu laptopul tau, sa primesti documente de la altii pe WhatsApp sau ceva, sa le printezi. Fiecare isi poate printa ce are nevoie, direct de pe dispozitivul propriu, fara instalarea niciunui soft dedicat.

Aspecte de tinut cont, dar care tin de uzura normala a produsului:

1. e posibil ca in timp, sa inceapa sa "scartie" cand trage hartia. Inca nu am apucat sa vad ce anume face asa, dar banuiesc ca sunt niste rotite, ceva, care fie nu mai au ungere, fie...nu stiu, poate au prins praf sau ceva. Daca e praf, banuiesc ca s-ar putea rezolva cu un spray cu aer comprimat. Daca e de ungere, trebuie vazut ce fel de ungere are nevoie, si aplicat in consecinta.
  2. e posibil ca in timp, rolele care trag hartia sa se uzeze sau sa se murdareasca, si sa trebuiasca curatate sau inlocuite. Problema aici e ca e posibil sa nu mai traga hartia in imprimanta, si sa dea eroare cum ca nu are hartie, chiar si cand are. Pentru ca incearca de cateva ori, nu reuseste sa prinda hartia sa o traga in imprimanta, si da eroare. Nu e costisitor de reparat, si teoretic o poate face oricine, dar implica desfacerea imprimantei, si un pic de timp si atentie. La a mea simptomele sunt inca la inceput, dar la un moment dat probabil ca va trebui sa le curat/schimb si eu.

In schimb, aspectele care mi-au placut la ea sunt:

1. volum mare de print cu cost minim. Dupa cum ziceam, eu inca am sticlutele cu cerneala cu care a venit imprimanta acum cativa ani. Si am tot printat de-atunci. Deci, consumul este foarte mic. Si cand ramai intr-adevar fara cerneala, costul de achizitie este si el foarte mic (din nou, undeva in jur de 100 de lei setul complet pe toate culorile + negru).
  2. costul de achizitie a fost in jur de 700 de lei, ceea ce nu e nici foarte ieftin (sunt imprimante si la 250 de lei) dar nici foarte scump (avand in vedere ca sunt imprimante care costa cateva mii de lei). Mie mi s-a parut o imprimanta foarte ok, avand in vedere ca e multifunctionala (scan + print).

Si inca o chestie care nu tine de imprimanta asta, dar poate fi un lucru util de stiut: consumul de curent si UPS-ul. Imprimantele laser tind sa consume mai mult, cea ce inseamna ca nu pot fi legate la UPS, astfel incat sa nu creeze probleme la caderile de tensiune. Daca nu locuiti in zone cu probleme de genul asta, atunci nu e cazul sa va faceti griji. Dar daca vreti sa va luati o imprimanta laser, si vreti sa o legati la UPS....mare atentie la consum. Eu de exemplu o am pe a mea legata la UPS, dar asta deoarece consuma 10W maxim in functionare, si undeva la 0.8W in sleep mode (cum sta de obicei)

Deci, recomandarea mea pentru oricine vrea sa-si cumpere o imprimanta de genul asta ar fi sa verifice costul cernelurilor inainte de achizitia imprimantei. Eu asa am facut, si pare-se ca am luat o decizie buna.
Ca "rule of thumb" (regula degetului mare :)) ) cu cat costul de achizitie este mai mic, cu atat vei plati mai mult in consumabile, de-a lungul timpului. Poate nu se va aplica peste tot, dar din cate am vazut eu cand mi-am luat imprimanta, cam asa e. Acuma nu inseamna neaparat ca daca iei o imprimanta foarte scumpa vei plati foarte putin la toner. Nu neaparat. Idealul e undeva la mijloc.

Si iar am scris o gramada. Well, citeste numai daca ai timp, la o cafea, ceva. :))

Anyway, recomandarea mea, pentru tine, ar fi un Brother (monocrom sau color, tu alegi modelul). Da, cu WiFi, ca sa nu stai langa ea cu laptopul. Oricum, pentru scan va trebui sa fii langa ea sa-i dai documentul de scanat. Deci acolo nu va face o diferenta. Dar pentru print, da, e dragut sa poti printa in retea. Si nu doar tu, ci si alti membri ai familiei.

Atentie insa la suportul software! Daca vrei sa printezi de pe iOS, Brother mi se pare ca nu are imprimante compatibile AirPrint. E adevarat, se instaleaza aplicatia pe telefon si printezi asa. Dar ce vreau sa spun e ca nu va merge cu softul instalat pe iOS. Nu stiu pe Android cum e, ca nu am incercat. Dar oricum, zic doar sa fii atent si la aspectul asta. Pe Windows si Android, probabil ca nu vor fi probleme, intrucat majoritatea producatorilor ofera soft pentru ele. Pentru MacOS si iOS...trebuie un pic de atentie.

All in all, dupa experienta cu HP, eu unul probabil ca m-as indrepta spre altceva. Am cunostinte apropiate care au un Brother monocrom, si pare sa-si faca treaba ok (dar din nou, atentie la suportul software, in special pentru printare de pe telefon). Altceva nu am testat personal, asa ca nu stiu ce sa-ti recomand. Dar sper ca romanul de mai sus sa te ajute in a lua cea mai buna decizie pentru tine. 🙂

Client Orange

Mulțumesc Radu în primul rând pentru timpul dedicat "romanului", atât ca experiență proprie cât și ca recomandare. Da, acum 27 de ani, la prima imprimantă pe care am luat-o,  tot un HP (DeskJet 690) am avut o perioadă de vreo 15 ani de utilizare, renunțând ulterior la ea pentru că (exact cum spuneai)..... consumabilele. Am experimentat și unele format A3 (DeskJet 1220C) muuult mai ok ca mecanism și funcționalitate. Și mi-a plăcut exact acest motiv: dacă se usca, înlocuiam cartușul de cerneală cu tot cu cap (față de altele cu rezervor separat). Dar toată murdăria cu ink, acele reziduuri de rest de cerneală acumulate în timp de la utilizarea imprimantei atât în locașul de "standby" a capului de scriere, dar și pe role (care lăsau urme pe coala de A4).... m-au determinat la un "bye-bye forever" uneia pe ink. E drept, a contribuit și o experiență plăcută cu cele laser, devenite între timp mult mai accesibile.

Acum, am fost muult timp fan HP, dar parcă unele modele deranjează că fac un print monocrom de un "grey" prea deschis la color și muult accentuat lipsă la contrast pe funcția de "copy". Este singurul motiv pentru care îmi surâde un Brother. Inclusiv ca mecanism, în timp am observat o fiabilitate mai bună la acestea, decât la Xerox sau HP sau Canon. Acum depinde și de utilizator și utilizare, dar inclusiv un ADF am observat că ridica probleme după un timp la acestea (adică după ce prinde pagina în ADF, mai făcea și probleme la "luat" pagina din tavă). De aceea, inclusiv topicul, este mai mult despre incertitudinea unui contrast cât de bun (nu foarte light) atât la copy, cât și pentru print.

Restul funcțiilor (moft ... necesar, dar doar pentru că e o investiție nouă) le consider utile și binevenite. Și cum "didactica" la tehnologie nu are prea multe alternative (exceptând telefon sau laptop)... am ajuns la multifuncțional. E drept, aveam un Scanner destul de vechi (HP ScanJet 3970) -fan HP, cum menționam - am vrut o schimbare. Altfel, exclusiv "print" un HP1022 și-ar fi făcut treaba fără probleme. 

Dacă nu se schimbă nimic care să influențeze decizia, un monocrom Brother cu duplex și ADF (bineînțeles cu WiFi) ar fi probabil decizia finală. Ca model... văd în martie, cum menționam.  🙂

O chestie pe care am observat-o la Brother, dar e posibil sa fie ceva specific la modelul asta, sau, cine stie, poate tonerul e pe consumate, habar n-am... Dar o chestie pe care am observat-o e ca paginile nu au un contrast foarte bun. Adica, HP-ul meu scoate pagini mai bune ca si calitate (si pe print si pe copiere) decat acel Brother. Ba mai mult, pe copiere, dintr-un original cu un contrast nu foarte bun, face o copie cu contrast mult mai bun! :)) Dar din nou, banuiesc ca problema e specifica pe acel model, nu generala la Brother, si probabil si mai putin la imprimantele laser. Doar un aspect de luat in calcul.

Oricum, o sa mai testez pe ce am la dispozitie, eventual printat acelasi lucru pe ambele, ca sa putem compara, si iti dau sa vezi cum arata. Mai e un pic de timp pana atunci. Oricum, daca e ceva, cu mare placere vorbim. Si foarte bine ca ai deschis un topic dedicat pe tema asta, sa putem vedea experienta mai multor utilizatori cu produse de la diversi producatori. 🙂

Client Orange

Mulțumesc Radu, ar fi de ajutor, mai ales că după cumpărare... ce-am ales cu aia rămân.  E drept, eu acel comportament pe contrast la Brother era pe copiere la acele faxuri de pe vremuri (acum 10-15  ani) asemănătoare cu Brother 2920. Posibil multifuncționale să se comporte diferit.

Da, pai cea de care iti zic, e o multifunctionala. Nu am acum modelul la indemana, dar o sa fac rost si de el cu prima ocazia cand ajung pe acolo. Si...da, cam aia e fost si senzatia mea. Ca seamana un pic cu acele fax-uri.
Dar dupa cum ziceam, e posibil sa fie un caz aparte. Si sa fi fost doar atunci. Adica sa fi fost o chestie specifica. Fie cu modelul ala, fie cu ce s-a trimis la printare (text in cazul asta), fie cu tonerul... Adica, sunt mai multe variabile de luat in calcul. Dar dupa cum ziceam, testez si comparam impreuna rezultatele, astfel incat sa poti lua o decizie in cunostinta de cauza. 🙂 Macar sa stii ce sa nu iei, daca nu e ce trebuie. Dar vedem. Te anunt. 🙂

Client Orange

arsradu
#StarMember

@FLo1 hai ca de model am reusit sa fac rost mai repede. Calitatea print-ului ramane la "to do". :))

Modelul este: DCP-1610W

Client Orange

@arsradu: pot zice doar că are recenzii bune și că, dacă aș fi avut-o, nu mă gândeam la una nouă. Dar da, în general partea de contrast diferă de la un model la altul, atât hardware (butonat din setări) sau soft (opțiuni aferente driverului instalat).

Exact. De-aia si vreau s-o butonez oleaca sa vad daca e ceva ce se poate face din soft (in caz ca problema nu a fost una intamplatoare). Daca e de hardware…mai greu. Dar vedem la momentul respectiv. 

Client Orange

alexeugeniu
Explorator entuziast

Salutare @FLo1 

Eu detin de app 10 ani un HP LaserJet Pro M1132 Multifunction Printer de care sunt foarte multumit si isi face treaba in continuare chiar cu un Wind.11 😎

HP-Laserjet-Pro-M1132.jpg

Daca ar fi sa-l schimb as opta in continuare pe HP si as lua un HP LaserJet seria 100 sau 200

Screenshot 2025-02-23 185147.jpg

Sper sa-ti fi de ajutor 😉

Bafta!

Salut @alexeugeniu . Din păcate modelul HP LaserJet Pro M1132 este departe de ceea ce caut: conectivitate doar USB (adică nici măcar LAN, deși aș prefera WiFi), Duplex (nici măcar pentru Print, deci la Copy nici atât), fără ADF (pe care l-aș prefera), iar un model de ”aproape 10 ani”.... va începe să pună probleme la funcționare și drivere peste câtva timp. Cât privește modelul văzut în pozele HP-ului (LaserJet 100 sau 200)... nici pomeneală. Conectivitate pe LAN abia are seria200, dar fără duplex, ADF și alte mici inconveninte care încep să-mi dea de gândit la cei de la HP. 

alexeugeniu
Explorator entuziast

Salut @FLo1 atunci cred ca imprimanta LaserJet Pro 4000

iti indeplineste cerintele 😊

alexeugeniu_0-1740385762919.png

@alexeugeniu: Sunt greu de... mulțumit. Acest model este mult mai ok, însă la acel preț și în urma discuțiilor de pe topic este posibil să nu mai fie atât de tentant. Motiv: alte alternative mai promițătoare. Însă voi urmări până în martie tendința prețurilor și disponibilității modelelor. Voi reveni cu un verdict, așa cum am promis. 🙂

Trixen
#StarMember

Salut,

Stiu ca e tarziu, dar... eu folosesc un Brother MFC-B7715DW (~1450 lei acum pe eMag).
Scenariul meu e similar cu al tau. Am ales modelul pentru tonerul de rezerva (original, 2000 pagini, ~100 lei).
Folosesc imprimanta de un an de zile, nu mi s-a blocat, nu a dat rateuri, se conecteaza repede la wifi. Din pacate, experienta buna doar cu aplicatia lor (altfel mi se intampla sa zica ca nu gaseste imprimanta atunci cand vreau sa scanez de pe laptop). Am folosit-o cu succes (printat, scanat) de pe Windows 10, Windows 11, Android si iOS, exclusiv wireless.

In orice caz, o recomand cu incredere. Sunt multumit de ea.
Nu are scanare fata-spate si este monocrom, insa pot trai si cu aceste mici neajunsuri. 🙂

Deloc tardiv, @Trixen și mulțumesc pentru interesul răspunsului. Sper pe început de martie să acționez în acest sens. Până atunci "studiez" oferta emag-ului și aleg dintre alternative. 

Da, un Brother mi s-ar părea mai apropiată de ceea ce caut, darși raportat la alte experiențe cu mărcile menționate. Revin spre 8-15 martie. Într-unul din weekend-uri.

arsradu
#StarMember

Mmm...2000 pagini per cartus nu e rau. Dar fata de 15000 de pagini alb negru si 8000 color cat scoate a mea...pentru acelasi pret al cernelei...cred ca e mai economica a mea. :)) E adevarat, nu e laser, nu are duplex, si nici WiFi (well, are, dar nu de fabrica :)) ). Dar la consum, pare sa fie imbatabila pana acum.

@FLo1 , sa stii ca nu te-am uitat cu comparatia. Pur si simplu nu am avut acces la imprimanta respectiva.

Client Orange