anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Măsuri prevenție coronavirus când folosești tehnologia

MihaelaA
Community Manager
Community Manager

Salut tuturor!

Zilele acestea, câteva măsuri preventive sunt binevenite. Iată niște sfaturi utile pe care să le ai în vedere când utilizezi tehnologia și nu numai:

 

  • Folosește cu încredere serviciile Orange digitale: Comunitatea Orange, Djingo, chatbot-ul disponibil 24/24.
  • Plătește mai puțin cu cash, folosește telefonul sau ceasul, cumpără online de acasă cu cardul tău virtual.
  • Dacă lucrezi remote, evită conectarea la Wi-Fi-uri publice și activează-ți hotspot-ul personal, pentru a avea o rețea securizată.
  • Datele tale personale rămân la fel de importante: dacă te conectezi de pe alte dispozitive decât cele obișnuite, ai grijă să ștergi toate informațiile personale pe care le-ai introdus.
  • Dacă ești părinte, profesor sau elev, ai acces nelimitat la resurse educaționale pe platforma Fundației Orange, www.digitaliada.ro.
  • Alege plata online a facturilor sau reîncarcarea unei cartele Orange PrePay direct din contul tău MyOrange sau prin folosirea aplicației OrangeMoney.
15 Răspunsuri 15

TheSpecialist
Maestru
Cum spuneai, sunt binevenite aceste masuri și valabile oricând. Mulțumim!

DanielaH
Moderator
Aș adăuga și dezinfectarea telefoanelor mobile cât de des posibil, cu soluții special fabricate pentru acest lucru. Să fim sănătoși!

Jay
Campion certificat
Cu siguranta sunt binevenite, important este sa fie si respectatate.. Sa dam si noi o mana de ajutor vindecarii noastre, respectand cateva reguli simple..

MihaelaA
Community Manager
Community Manager
Exact, cel mai important este să fim calmi, raționali și să respectăm masurile de prevenție comunicate oficial 🙂

FaraUnID
Campion certificat

În plină alertă Coronavirus, atacatorii folosesc identitatea vizuală a Organizației Mondiale a Sănătății pentru campanii de phishing

 

Într-o perioadă în care lumea este alertată de pandemia COVID-19, infractorii cibernetici încearcă să profite de pe urma popularității subiectului și a problemelor generate de răspânidrea bolii la nivel mondial. Astfel, la nivel mondial au început să apară campanii de tip phishing/scam care încearcă să capitalizeaze de pe urma utilizatorilor care caută să se informeze despre asta.

 

Totul începe cu un e-mail, care poartă identitatea vizuală a Organizației Mondiale a Sănătății (siglă, culori) și trimite utilizatorii să acceseze un document atașat. Pentru a convinge victima să acceseze acel atașament, atacatorii specifică faptul că acest document conține informații cu privire la măsurile de siguranță în cazul evitării răspândirii noului tip de Coronavirus.

 

Momentan, campania de tip phishing scam folosește mesaje exclusiv în limba engleză, dar corectitudinea textului este una îndoielnică, pentru un cunoscător al limbii. Atacatorii au redactat un text cu numeroase greșeli gramaticale și de ortografie, acestea fiind semne clare de avertizare că mesajul chiar nu este ceea ce pare.

 

Linkul pe care utilizatorilor li se cere să-l acceseze este la rândul lui dubios. În primul rând, pare a fi un site de muzică compromis, cu un nume ciudat, care nu are o legătură evidentă cu vreo organizație de sănătate cunoscută. În al doilea rând, este un site HTTP, nu un site HTTPS, un lucru neobișnuit pentru o organizație de anvergura OMS.

 

Mai departe, pagina de phishing este incredibil de simplă și ușor de făcut, nefiind necesare abilități tehnice deosebite pentru așa ceva, însă una extrem de eficientă din punct de vedere vizual. Pagina falsă este formată din pagina oficială Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cu o fereastră popup care se generează peste ea. Nu doar că arată exact ca pagina OMS în fundal, ci este pagina OMS încorporată ca imagine în site-ul fals.

 

Acea fereastră de pop-up are 2 câmpuri de completat – nume de utilizator și parolă. Acolo, victima potențial spertiată și interesată de acest tip de informații poate introduce orice credențiale de acces crede de cuviință, poate unele folosite și pe alte servicii. Aceste date ajung la atacatori, dar pot fi interceptate totodată de oricine folosește aceeași rețea wifi, spre exemplu, deoarece vorbim despre o conexiune necriptată. După ce ai introdus datele și le-ai trimis atacatorilor, fără să realizezi, ești redirecționat către pagina legitimă a OMS.

 

Sursa - https://nakedsecurity.sophos.com/2020/02/05/coronavirus-safety-measures-email-is-a-phishing-scam/

 

Jay
Campion certificat
La cata speculatie s-a facut cu niste amarate de masti nu ma mai mira nimic.. insa, eu nu vad de ce ai avea nevoie de user si parola pentru un astfel de site, ca sa afli informatii esentiale si, cu atat mai mult daca este si scris cu greseli gramaticale.. eu una, l-as ignora complet... am mai primit si eu de-a lungul timpului mail-uri, sa trimit niste date ca cineva de la d...cu in praznic a primit o mostenire si ca sa nu plateasca taxe o imparte, dar, tot asa cu multe greseli gramaticale... Insa, multumim pentru informatiile impartite.. cu siguranta sunt si persoane care nu banuiesc ca este o smecherie si ies putin "sifonate" din situatie.. cum am mai spus si alta data, oamenii nu sunt atenti, nu au rabdare.. se reped si nu se gandesc la cat de grave pot fi consecintele pentru ei..

FaraUnID
Campion certificat
Daca stam sa privim lucrurile la rece, OMS nu are de unde sa stie adresa ta de e-mail, cu exceptia cazului in care esti abonat la buletinele lor informative.

Jay
Campion certificat
Asta este una dintre cele mai mari probleme, ca nu stam sa privim la rece, de ce si cum si etc.. facem totul mecanic.. nu mai stam sa gandim ce este in spate.. sa zicem ca intelegi cand patesti asta o data, dar, cand vezi peste tot atentionari si tu tot nu esti atent...

Ascary
Campion certificat
Pentru plati,folositi Orange Money,mai ales in magazinele fizice,astfel nu mai intrati in contact cu banii fizici,care pot fi purtatori de viruși.

Tina
Cunoscător certificat
Eu încerc sa nu folosesc telefonul dacă sunt in mișcare pe strada sau in mijloacele de transport. Îl scot din geanta, doar când ajung la destinație și după ce m-am spălat pe mâini.

Vio73
#StarMember
Majoritatea le folosesc deja de multă vreme! Mulțumesc!

Ascary
Campion certificat
Eu am un obicei prost,adica merg cu telefonul si la toaleta. Ar trebui sa ma dezobisnuiesc că nu-i tocmai kosher sa fac asta 🙂

DanielaH
Moderator
Keep Calm and Carry On!

FaraUnID
Campion certificat

Coronavirusul poate fi transmis prin monede sau bancnote?

 

Infectarea cu virusul COVID-19, prin intermediul monedelor sau bancnotelor, este posibilă, dar puţin probabilă, potrivit OMS. Sfatul este că o bună igienă a mâinilor poate face ca riscul de infectare prin atingerea obiectelor să fie foarte mic.

 

In alta ordine de idei....

 

Mai multe organizaţii bine intenţionate au realizat hărţi care îi ajută pe oameni să urmărească în timp real cifrele şi răspândirea pandemiei COVID-19. Sunt, însă, disponibile şi hărţi periculoase, care pot infecta computerele celor care le accesează, transmite publicaţia The Next Web.

 

Shai Alfasi, expert în securitate la compania Reason Labs, a descoperit că unii hackeri folosesc astfel de hărţi pentru a fura informaţii de la oameni, printre care parole, nume de utilizatorii sau numere de carduri.

 

Cei care intră pe unele site-uri periculoase sunt invitaţi să descarce o aplicaţie care să îi ţină la curent cu situaţia pandemiei. Aplicaţia rulează fără să fie instalată şi le arată oamenilor modul în care COVID-19 se răspândeşte. Prin intermediul ei, însă, hackerii reuşesc să instaleze un program periculos pe computere.

 

În acest moment ameninţarea afectează doar sistemul de operare Windows. Alfasi crede, însă, că atacatorii vor viza şi alte platforme.

 

Atacul informatic este bazat pe programul AZORult, descoperit pentru prima dată în 2016. Acesta permite furtul de informaţii din computere şi se vinde pe forumurile ascunse din Rusia, potrivit Mediafax.

 

Sursa - https://www.descopera.ro/lumea-digitala/18980659-cum-pot-hackerii-sa-infecteze-computere-ca-urmare-a-pandemiei-covid-19