la 17-03-2025 12:16 PM
Era tehnologiei. Wow fantaaastic ! Ce ne facem? De ce laptopurile nu mai au DVD-RW ?
CD-urile, DVD-urile, ce facem cu ele, le pensionam?
Staaai......, stiu ce o sa zici, " ia-ti frate un DVD-RW external cu USB , legi la laptop si ai rezolvat problema ". Fair enough. Corect. Dar hai sa vedem putin si dincolo de prima reactie tipica si normala...
Oare voi v-ati intrebat de ce s-au scos DVD-RW / CD-RW ???
Motivul din spatele cortinei....
Uite, hai sa iti dau o problema simpla : Eu prefer si CD-urile si DVD-urile pt a pastra fotografiile/videoclipurile... Am si Cloud Nelimitat, dar sa zicem ca daca, independent de mine, se sterg fisierele de acolo, cine raspunde ? Le poti recupera ? Iti asumi un risc de a le pierde in caz de orice s-ar intampla.. exista backup pentru restore la cloud ?
Sunt foarte curios, voi ce parere aveti?
la 20-03-2025 12:07 PM
Ca e strategie de marketing sau ca ii credem pe cuvant (reducerea plasticelor), depinde de fiecare pe ce baricada este. Eu am acelasi incarcator de vreo 7 ani (produs de Huawei) si, sincer, nu vad de ce l-as schimba (incarcatorul). Telefoanele pe care le-a incarcat au 2 Huawei (cel initial plus cel actual) plus un IPhone SE. Incarcatorul de 66w (al actualului Huawei Nova 8i) l-am folosit destul de putin. Il am "in caz de nevoie". Problema se pune in felul urmator: daca in 10 ani cumpar 5 telefoane si primul incarcator nu se strica, ce fac cu restul? Utilitatea va fi minima (ca sa nu zic 0).
O data la cativa ani (5-7 sa zic) ar fi bun un incarcator nou, dar... daca se schimba standardele de alimentare (de la USB-A la USB-C), parca nu mai e ok.
Stiu, standardizarea poate rupe creatia, dar nici prea multa "creatie" in acelasi timp nu prea stiu cat ajuta.
Legat de facaturi (ca sa-l citez pe Piedone: "copiile de marca"): stiu ca pretul poate fi un etalon, dar nu vad de ce nu ai folosi un incarcator mai vechi venit in cutia telefonului?
Iar Iphone-ul explodat poate avea si alta explicatie: o problema interna ("de lipitura"). Nu ar fi ceva ce nu s-a mai vazut (cred ca putem vorbim si de topicul de acum ceva timp din comunitate). Poate fi o eroare de soft sau problema hard (daca intensitatea curentului este mai mare decat este recomandata, aparatura poate, intr-o anumita masura, sa limiteze alimentarea, mergand pana la a nu incarca. Am avut un telefon care, incalzit, nu mai incarca, desi era conectat la un voltaj mic, de 5V).
la 17-03-2025 05:26 PM
Păstrarea permanentă e mai ok la purtător, pe suport HDD (disc cu platane). În cloud, fără conexiune, vei fi privat de ele chiar când crezi că sunt la un click distanță. Pe de altă parte, SSD este o memorie cu un număr limitat de cicluri de scriere și o mai mare volatilitate vs. HDD. Am luat SSD de 4TB crezând că va fi mai bine pentru păstrarea datelor, dar am sfârșit cu date pierdute și produs dat la retur. Cauza: datele copiate nu mai puteau fi accesate.
Însă da, discurile optice nu sunt o soluție "long life". Am discuri de acum 20de ani care s-au exfoliat în timp: deci dacă nu se zgârie, poate să se exfolieze și să nu mai poată fi citit.
la 19-03-2025 10:16 AM
Tind sa fiu de acord cu tine, la purtator e mai safe, iti pui pe doua HDDuri ca sa ai variante , e bun si cloud ca nu tre sa porti la tine hdd-urile, dar pe 3 HDD-uri e bun de tinut, ceea ce e de tinut si pastrat. atunci ai siguranta ca tot ce ai in caz ca un hdd se strica, ai alte doua variante.. eu consider Backup-ul ca fiind fooooarte important.. eu am CD-uri si DVD-uri cu Windows Xp si Windows Me si chiar si Windows 95, amintire, au peste 20 de ani si sunt excelente. merg perfect, nu s-au deteriorat deloc, bine,..le-am si pastrat in conditii optime..cred ca e o greseala ca s-au scos CD-RW si DVD-RW.. dar na ce sa faci......
la 19-03-2025 10:20 AM
Intrebare: CD-urile cu Me si 95 ce marca sunt? Tin minte ca in perioada respectiva CD-urile aveau un pret maricel si se cam faceau cu simt de raspundere (plus ca producatorii [Sony ar fi principalul] nu erau prea multi si cam aveau renume in zona audio-video).
Totusi, de acord cu tine la modul de depozitare: este necesar sa fie cel recomandat de producator.
la 17-03-2025 05:35 PM
Buna @adrian87n
Ceea ce povestesti tu, se numeste evolutie😊
De aceea e bine ca nu mai avem laptopuri ce au dvd-wr incorporat, si am trecut la next level, HDDuri externe/DVD-WR extern, etc.
Personal, iti recomand sa nu pastrezi foarte mult timp CD/DVD-uri cu date importante pentru tine, deoarece, dupa un anumit timp devin inaccesibile (proprie experienta).
Si eu sunt melancolica, de ex imi aduc aminte cu drag, cand mergeam sa printez un document de pe floppy disc:) insa in acelasi timp ma bucur de evolutie si de tot ceea ce vine odata cu ea🥂
Zile cu soare sa ai!🌞
19-03-2025 10:23 AM - editat 19-03-2025 10:24 AM
oare,.. e evolutie ? ceea ce spui tu nu e chiar o recomandare. eu pastrez Cd-uri si DVD_uri, si le voi pastra muuult timp ... Pastrate corespunzator, rezista mult timp.... muuult..
Din propria experienta iti pot trimit un cd cu Windows 95 sa vezi cum merge, impecabil.. deci.. parerile sunt cam impartite, iti respect parerea ta, desi nu o impart, 🙂
Uite iti dau doar un exemplu si te las pe tine sa tragi concluzia.
Bunica mea are un frigider , are 40 de ani , merge impecabil de 40 de ani, fara reparatii, a stat si in frig afara, si merge si astazi... eu acum 4 ani mi-am cumparat o combina frigorifica, si fix dupa garantie si extragarantie s-a defectat..am facut buy-back a trebuit sa cumpar alta... asta nu e evolutie..electrocasnicele azi sunt facute ca sa se strice dupa un timp exact... , ca sa functioneze marketingul si sa industria, altfel ar da faliment, sa fim sinceri..
la 19-03-2025 10:34 AM
Cred ca ai uitat sa pui contextul frigiderului (sau racitorului cum i se mai spunea). Desi multi vor spune ca produsele se faceau cu simt de raspundere, calitatea nu prea era raportat ce exista pe piata de afara. Plus ca aveau un consum de curent destul de mare.
Da, se puteau repara de un mester (destul de usor de reparat), dar aveau destule neajunsuri raportate la cele de azi:
la 18-03-2025 10:38 AM
si din toate variantele, care este cea mai buna , cea mai optima ? pentru ca vreau sa descarc to Google Cloud-ul de video si poze 280 Gb si sa il am offline la indemana dar sa ramana pe un suport care cu timpul nu se deterioareaza, oricand vreau eu sa nu stau cu emotii ....
la 18-03-2025 10:42 AM
Degradarea fizica (naturala) este existenta la toate dispozitivele. Personal, as recomanda un HDD traditional si verificare la anumite intervale. Am doua HDD-uri de peste 10 ani de utilizare aproape zilnica si nu au patit nimic, dar si doua care au dat ratee dupa 5 ani (nu mai erau citite platanele) la o utilizare mai mult sau mai putin modesta.
la 18-03-2025 11:14 AM
Nu exista garanție pentru niciun dispozitiv.
Cel mai bine le stochezi pe mai multe dispozitive, inclusiv online.
Am și acum evenimente salvate atât pe DVD cat și pe HDD/SSD/USB stick.
In ceea ce privește DVD-urile, nici nu știu dacă mai sunt ok (nu mai am niciun dispozitiv le care sa le testez).
Momentan folosesc pentru stocare doua HDD-uri și un SSD.
la 18-03-2025 12:24 PM
Ca variantă de "arhivă", pentru siguranță eu am mers pe HDD 4TB marca WD. Mai sigur și utilizez chiar 3 bucăți (2 HDD de mai bine de 10 ani, nu am probleme cu ele), iar altul de nevoie.... luat de 2 ani: celelalte erau pline :))))
la 19-03-2025 10:49 AM
am decis, pastrez CD-urile si DVD-urile, cumpar DVD_RW Extern si 2-3 HDD-uri de cativa terra si salvez offline, iar in cloud chestiile temporare..mi s-a intamplat o data ca la schimbarea abonamentului Orange care il am de 17 ani ca sa imi dezactiveze ORange , serviciul Orange CLoud.... si eram cat p'aci sa pierd tot, ... asa ca nu pun 100% incredere in cloud ci doar undeva la 30-40 % pt cloud. restul offline 60 - 70%
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J40/10178/1996
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor