anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Cum știm dacă o aplicație este sigură înainte de a o descărca?

MihaelaA
Community Manager
Community Manager

Fie că sunt de banking, socializare, editare, taxi, sănătate, știri, sport sau hărți, toți avem și folosim o mulțime de aplicații pe telefon. Iar tendința este să descărcăm din ce în ce mai multe, pe măsură ce le descoperim sau auzim de ele. Dar cum știm că ele sunt sigure și nu ne pot afecta telefonul și / sau securitatea personală?

 

Magazinele oficiale precum Google Play sau App Store oferă o securitate mai mare și astfel probabilitatea de a instala un software “rău intenționat” de la ei este mult mai mică.

Cu dispozitivele Android putem obține o protecție mai mare datorită Google Play Protect. Acest instrument verifică securitatea descărcărilor, scanează software-ul și avertizează asupra potențialelor amenințări și chiar elimină unele aplicații.

Cu iPhone, iPad și iPod Touch, aplicațiile sunt izolate în ecosistemul Apple. În plus, acest brand oferă și el protecție suplimentară pentru accesul la datele utilizatorilor.

 

Iată câteva sfaturi înainte să descărcați o aplicație despre care nu sunteți siguri:

 

Solicitarea de permisiuni

Aplicațiile gestionează datele pe care le obțin prin permisiunile pe care noi le acordăm pentru a face acest lucru. Trebuie deci să fim foarte atenți la ce permisiuni ne sunt solicitate și să vedem dacă acestea sunt cu adevărat necesare pentru obiectivul propus. Cu fiecare permisiune pe care o acordăm riscăm să fim mai vulnerabili la furtul de date sensibile (contacte, mesaje, imagini, memoria dispozitivului etc.) Prin urmare, atunci când aplicațiile ne solicită astfel de permisiuni, trebuie să ne luăm măsuri de precauție.

 

Citirea de recenzii

Cei care dezvoltă o aplicație frauduloasă tind să-și falsifice de multe ori și recenziile. Este deja ceva obișnuit ca utilizatori fictivi să aprecieze cu recenzii foarte bune o aplicație și s-o evalueze cu scoruri ridicate. De exemplu, dacă toate review-urile unei aplicații cu puține descărcări sunt pozitive, probabilitatea ca aceasta să nu fie una sigură este mai mare.

De aceea este important să analizăm cu atenție dacă există o experiență reală în spatele fiecărei recenzii. Desigur, este la fel de normal ca unii utilizatori să fi avut probleme cu aplicația și de aceea este necesar să petrecem ceva timp căutând și verificând aceste potențiale probleme de securitate raportate de alții.

 

Examinarea aspectului

Este important să ne uităm și la aspectul unei aplicații pentru că în general un dezvoltator legitim investește timp și bani în întregul proces, deci nu neglijează aspectele legate de afișare, imagine, tipografie, ortografie etc.

Pe de altă parte, putem fi suspicioși față de site-urile care arată prea “standard”. Nu este dificil să folosești un șablon pentru a părea serios și sigur. Aplicațiile sigure au de obicei un aspect propriu care rămâne în mintea utilizatorului. Cele frauduloase copiază de multe ori acest aspect de la aplicațiile securizate, așa că este recomandată și o comparație.

 

Folosirea unui antivirus

Antivirușii detectează constant viruși și malware verificând caracteristicile tehnice ale aplicațiilor, iar acolo unde întâlnesc ceva suspect alertează utilizatorul și pot chiar bloca posibilitatea descărcării.

Dar pentru că în fiecare zi apar noi amenințări, iar pentru unele antivirusul nostru poate fi cu un pas în urmă, această metodă ar trebui folosită mai mult ca o completare la celelalte măsuri de securitate, nu ca singura măsură.

 

Și un ultim sfat: atunci când aveți îndoieli vis-a-vis de o aplicație, este mai bine să nu o descărcați. Este de preferat să petreceți mai mult timp pentru a verifica dacă totul pare sigur și corect sau pentru a căuta aplicații alternative decât pentru a “repara” daunele suferite prin descărcarea unei aplicații frauduloase.

 

Voi cum procedați în astfel de situații? Cum vă asigurați că descărcați doar aplicații sigure? Vă așteptăm aici cu recomandări.

11 Răspunsuri 11

mihai_13
Maestru
orice aplicatie as dori sa instalez o "iau" numai din Google Play in cazul android - trebuie de citit si recenziile fostilor utilizatori - inca ceva, sunt foarte atent ce permisiuni cere, de exemplu o aplicatie de camera foto nu are rost sa-ti ceara permisiunea la agenda telefonica etc. mai sunt si alte surse de aplicatii apk asa zise magazine online dar in general sunt aplicatii haked care odata introduse in telefon doar cu reset general mai scapi de ele. daca totusi aveti nevoie de o aplicatie anume care nu exista in Google Play va recomnad sa coborati doar de pe XDA (siteul xda este extrem de safe si cu reguli stricte in domeniul sigurantei), dezvoltatorii de "acolo" sunt si dezvoltatori de aplicatii pe Google Play si mai scapa si aplicatii free dintre cele cu plata ...

Vio73
#StarMember & October Problem Solver
Și eu îmi iau in general aplicațiile din Google play, dar au fost cazuri în care am fost nevoit să apelez uneori și la alte surse. Mulțumim pentru detalii și precizările explicite!

Anonim
Neaplicabil
AppStore-ul e cel mai restrictiv si safe, nu orice developer poate urca aplicatii, plus ca iOS-ul te anunta instant la ce vrea acces aplicatia si tu decizi daca ii dai sau nu. Am prieteni cu carduri golite si timp pierdut pe la banci din cauza mizeriilor din GooglePlay store. Mai ales acum, cu toata digitalizarea asta fortata de pandemie, trebuie mare grija, s-au rafinat foarte mult metodele de inselaciune, iar cei neobisnuiti cu tehnologia sunt prada sigura.

delfinas
#StarMember
Eu descarc aplicații utilitare și testare/recomandate de alții, mă uit și la recenzii, să știu la ce să mă aștept. Nu am atașat cardul la Google Play. Nu mai descarc joculețe cărora li se face reclama pe alte aplicații, pt că am realizat că afară e vopsit gardul și înăuntru e leopardul. :) Bune sfaturi, Mihaela, mulțumim!!!!

iuiu88
Cunoscător
Cand imi instalez o aplicatie, o caut in primul rand in Play Store, pentru ca acesta e rolul sau primordial. Primul semnal de alarma pentru mine e atunci cand o aplicatie are nevoie de acces la camera, microfon, agenda, conturi de social media, SMS Inbox - asta ma face de obicei sa renunt la aplicatia pe care o vroiam initial si sa caut una asemanatoare cu mai putine pretentii .De asemenea, am incercat sa imi instalez aplicatii de tip "apk" direct de pe Google - nu recomand, deoarece mi-am virusat telefonul si m-am ales cu o sperietura urata . A doua oara nu o mai fac ;))

Viocat
Senior certificat
Din pacate cei mai defavorizati sunt detinatorii de huawei care nu mai au magazinul play si sunt obligati sa ia apk de pe diverse siteuri si sa le instaleze. Ptr ei ias sfatui sa caute apk in magazinul telefoanelor huawey sau direct pe siteul aplicatiei gen facebook, whatsapp etc, nu cu cautare pe motoare de cautare.

Lupu_Cristinel
Junior entuziast
Eu am grija sa fac updat la antivirus

Cocodrillo
Junior entuziast
Radpuns supercomplet! În opinia mea sistemul izolat în ecosistemul Apple este superior Google Play sau App Store, pentru că nu mai necesită un alt antivirus! Sore exemplu eu oe Note 20 5 g am Knox, la care se adaugă si Google Play plus un beneficiu promotional Orange Bitdefender! Cât despre cum "mă descurc cu descărcările de aplicații " frauduloase", în primul rând interesele mele sunt strict limitate chiar m-aș bucura să pot sterge în Samsung aplicațiile native pe care nu le utilez gen Bixby etc....prin urmare concret ma6 uit la cine este dezvoltatorul aplicației câte descărcări a înregistrat, citesc recenziile si iau decizia este k cum procedez?! Am uitat să-ți mulțumesc frumos pentru ajutor MihaelaC, esti super

Claudia11
Junior entuziast
Corect așa este!

Cocodrillo
Junior entuziast
Mulțumesc frumos!

Elena_T
Junior
Descarc din google play, citesc inainte recenziile si ma uit si la nr de descarcari