la 01-07-2023 10:04 PM
Bună seara!
Am aflat de curând despre existența acestei comunități. Pentru care, vă cer un sfat, poate reușiți să mă ajutați. Am 4 abonamente Orange (de ceva ani). Utlizatorul unuia dintre numerele din abonament s-a mutat în altă țară din UE. Îmi asum faptul că nu am știut despre politica "utilizării rezonabile" a serviciilor de telefonie și internet în afara țării (am crezut că acel abonament este perfect utilizabil oriunde în UE ...). În fine... Soluția a fost să renunț la utilizarea acelui număr și să închei un abonament nou în statul respectiv. În acest context, am solicitat Orange o modificare a contractului. Gândind, cu bună credință, că între părțile înțelegerii poate fi loc de negocieri raționale. Am solicitat fie să reziliem abonamentul exclusiv pe numărul în discuție, fie să mutăm acel abonament pe un alt număr Orange (o cartelă prepay care ar fi devenit număr cu abonament). La ambele solicitări răspunsul a fost NU. Desigur, mi s-a fluturat opțiunea de a plăti app. 20 de luni (cât mai era din contract), undeva pe la câteva sute de euro (nici nu mai țin minte exact). Costul abonamentului pentru respectivul număr (20 euro/lună) îl achit deja din octombrie anul trecut (fără a utiliza numărul respectiv). ÎNTREBARE: ce credeți că ar trebui să fac? Vă mulțumesc anticipat!
la 03-07-2023 10:55 AM
Salut!
Din descriere initiala, inteleg ca ti s-a cerut "plata pentru urmatoarele 20 de luni", ceea ce ma duce cu gandul la un contract PJ (firma), ceea ce este legal. ANPC nu te poate ajuta deoarece se considera contracte intre profesionisti (atat tu, cat si Orange) si este egalitate intre voi.
Totusi, revenind la subiectul principal, negocierea se face inainte de semnare sau la propierea termenului minim contractual. O negociere dupa mai putin de un sfert din perioada contractului nu prea cred ca o va face cineva. Recomandarea ar fi sa te gandesti ce servicii iti sunt de folos (roaming, internet, minute internationale, etc). si ce stii ca vei folosi (chiar si exceptional, asa cum e roamingul).
La ultima negociere cu Orange am cerut in mod express acces la roaming pentru toate numerele (il aveam activ doar pentru 2 din cele 3 numere). Numarul fara roaming a iesit de doua ori din tara cand nu a avut roaming si, personal, mi s-a parut putin peste mana deoarece, chiar daca eram aprope de granita (granita trecuta in tara vecina), depindea wifi cu internet pentru a putea fi contactat. Merg pe premisa ca persoana respectiva putea avea nevoie de mine si nu eram in apropiere (poate era la o buda pe autostrada si WiFi-ul nu era disponibil). Ar fi putut avea nevoie pentru o traducere, o problema medicala sau o posibila blocare a usii (lucruri care, daca il credem pe Murphy, s-ar putea sa se intemple).
PS: numarul de care vorbesc este al tatei si mai are un an pana la 70 (tata, nu numarul...).
la 03-07-2023 02:15 PM
Bună ziua! Ani mulți tatălui Dv., în primul rând!
Altfel, recunosc subiectul în discuție a fost făcut public mai ales într-un mod retoric. Pentru a împărtăși experiența.
Știu că negocierea este plasată anterior semnării unui contract. Dar mai știu (și în activitatea mea profesională chiar m-am întâlnit cu acest gen de situație) că uneori, pe parcursul executării unui contract pot apărea diverse circumstanțe care să conducă părțile la acordul modificării înțelegerii. Practic, eu nu eram la primul contract cu Orange, ci la al nu știu câtelea act adițional de prelungire. Și în tot acest răstimp, contractul a fost respectat ad-literam de ambele părți. Fără o zi întârziere la plata facturilor (din partea mea) și fără inconveniente majore, din partea operatorului (chiar am ignorat fără niciun fel de probleme, de pildă, lipsa unui semnal bun în anumite zone ale țării). Ei bine, în acest context mi-am imaginat (în mod eronat) că operatorul poate renunța să îmi pretindă o sumă de bani pentru servicii pe care nu le accesez (este adevărat, din cauza mea). Chiar și numai pentru asigurarea unei continuări a raporturilor contractuale. Așa, Orange va încasa app. 360 euro pentru servicii neutilizate și va avea 4 clienți mai puțin din 2024. Este simplu. Ca să nu mai pomenesc de taxa practicată singular de Orange pentru "decodarea" device-ului achiziționat de la ei.
Oricum, vă mulțumesc tuturor celor care, cu bune intenții, mi-ați oferit răspunsuri pertinente!
@Orange Romania S.A. 2026
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J1996010178400
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor