Razvan a publicat raspunsul primit de mine de la ANCOM pe care l-am publicat partial pe softpedia.
Intradevar, raspunsul spune, pe scurt:
- Clientul are doar doua optiuni dupa SMS-ul ala de notificare: Nu face nimic si accepta oferta prin inactiune(fara a fi necesar un act aditional), sau reziliaza(prin portare sau pur si simplu, cu trecere pe prepay sau nu).
- Clauzele din contract sunt abuzive doar daca o instanta hotareste asta, in rest sunt valide chiar daca nu sunt corecte.
Chiar daca uniunea europeana recomanda ceva, pana nu zice justitia din Romania ca este, nicio clauza nu e abuziva. Romania nu are un sistem juridic bazat pe precedent, astfel ca pentru a elimina o clauza contractuala trebuie ca o institutie a statului sa se indrepte in justitie impotriva Orange in numele consumatorilor afectati. Destul de complicat si dureaza.
De ce am scris ANCOM si nu ANPC? Pentru ca e decizia ANCOM(Decizia președintelui ANCOM nr.158/2015) ca operatorilor de telecomunicatii sa le fie permis sa notifice modificarea contractelor clientilor prin SMS si alte mijloace de comunicare. Decizia aia se bazeaza pe niste legi. Stiu ca e incurcat, dar pe mine ma interesa cat de legala e procedura, nu ce e scris in contractul cu Orange.
Linkul catre decizia aia(in care se spune si pe ce legi si articole se bazeaza) il puteti gasi aici: http://www.ancom.ro/cum-poate-fi-modificat-contractul-de-telefonie-internet-sau-televiziune_5537
Deja am consumat exagerat de mult timp pentru niste amarati de 2 euro pe luna in plus, dar m-a deranjat modalitatea Orange de a-si considera clientii sclavi pe plantatie si a devenit o chestiune de orgoliu.