anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Tentativa de frauda prin mesaje primite de clienti: "Pachetul dvs. este pe drum, urmariti-l aici"

mihai_13
Maestru

Ne confruntam cu FluBot Android, un malware care afecteaza si baza de clienti ORO cu telefon Android.


Cum se manifesta?
Clientii primesc mesaje de pe diverse numere de telefon (nationale sau internationale) cu textul “Pachetul dvs. este in drum, urmariti-l aici”, urmat de un link. Accesand linkul respectiv se deschide un site fals al unui operator international de curierat care solicita descarcarea unei aplicatii.


In urma instalarii aplicatiei respective, telefonul clientului este infectat cu un virus, care poate afecta continutul din telefon si trimite SMS-uri. Posibil aplicatia instalata sa afecteze si conturile bancare!


In cazul in care prietenii vostri reclama astfel de mesaje primite, te rugam sa recomanzi:

Situatia este in atentia autoritatilor competente

In cazul in care clientul confirma ca a instalat aplicatia:

  • Sa puna telefonul in safe mode
  • Sa dezinstaleze aplicatia
  • Sa folosesca un antivirus din Google Play/Magazin Google (pana acum avem info ca sunt afectate doar terminale Android) pentru scanarea telefonului/sa se adreseze unui service GSM
20 Răspunsuri 20

svetalex
Maestru
@danverab trebuie să raportezi numerele/mesajele respective ca fiind spam sau să le blochezi. Tu cum ți-ai dori să acționeze Orange în această situație?

mihai_13
Maestru
este "mana" (nici nu stiu cum sa-i jignesc frumos) russilor mai toate linkurile duc pe pagini in limba russa - si un print cu mesajele primite de un coleg in decursul a doua zile.. chestia urata este ca nici nu ai ce sa faci - doar sa le blochezi sms -urile si numerele - dupa care stergi mesajele - in nici un caz sa NU deschideti linku-rile https://comunitate.orange.ro/questions/2935621-mesaje-spam-spune-mesaj-vocal

danverab
Junior
Ținând cont că mesajele vin de pe alt număr la fiecare trimitere și că până acum cel puțin am primit 12 mesaje la ore diferite, ce ar trebui să fac? Să blochez mereu aceste numere de telefon? Dar dacă peste o lună unul din aceste numere le veți atribui unei persoane și toată lumea se apucă de blocat numere, ce se va întâmpla la un moment dat? Nu ar trebui să aveți pe server un script care identifică mesajele de tip spam și să le blocheze?

mihai_13
Maestru
- danverab da le blochezi ! - numerele de telefon Nu sunt spam - mesajele Da - ar insemna ca Orange sa-ti citeasca mesajele si sa le sorteze care crede El ca sunt spam !!!?? cred ca nu vrei asta :)))

danverab
Junior
Nu Orange trebuie să șteargă sau să sorteze sms-uri ori numere de telefon, ci serverele, care au scripturi de recunoaștere automată a acestor site-uri de tip virus. Ar fi culmea ca cineva să intre în mesajele private, nopți și zile să citească așa ceva. NU, aceste operațiuni trebuie făcute în mod automat de către servere inteligente. Eu optez prin a bloca aplicația sms, în felul acesta nu imi mai intra nici un mesaj de la nimeni, nici chiar de la voi. Pentru că nu mi se pare corect ca ziua sau noaptea să stau să verific mesaje și să blochez numerele de pe care vin. O zi bună.

Miha_Z
#StarMember
@danverab sa știi că mesaje de acest gen a primit și soțul meu, dar și-a dat seama despre ce este vorba. Cică ar primi un colet din UK și să asculte mai multe informații despre livrare. Normal că l-a ignorat, dar sunt persoane care nu știu despre ce este vorba și le pot accesa. Noi avem noroc că el este pe cartela prepay, dar tot avea în cont ~ 8Euro pe care i-ar fi putut pierde. Daca vor fi tot mai multe reclamații de acest gen, Orange ar putea să înceapă și o campanie de atenționare a clientilor prin intermediul mesajelor.