anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Cum gestionez mesajele RO-ALERT de pe telefon?

MihaelaC
Community Manager
Community Manager

Cei mai mulți dintre noi ne dorim să fim cât mai repede informați despre potențialele situații de urgență din zona în care locuim sau ne desfășurăm activitatea.

Grație sistemului RO-ALERT acum putem fi avertizați rapid în cazul în care în apropiere există situații majore de risc (inundații, fenomene meteo extreme, atacuri teroriste sau alte situații care ne pot pune viața în pericol) și primim și informații despre măsurile imediate pe care le putem lua.

 

Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/ 3G/ 4G, indiferent de tipul de serviciu folosit – PrePay sau abonament.

Mesajele de avertizare pot fi primite pe orice telefon mobil compatibil cu tehnologia Cell Broadcast.

Cele mai multe telefoane mobile vândute în România sunt deja compatibile cu sistemul RO-ALERT, dar există și telefoane care au nevoie de configurare manuală. Pentru a face această verificare puteți accesa acest link - https://www.orange.ro/termeni-si-conditii/cell-broadcast/

 

Aceste mesaje sunt foarte greu de ignorat datorită semnalului sonor foarte puternic și strident, mai ales dacă sunt trimise la ore nepotrivite, iar multe persoane sunt deranjate de ele. 

Bineînțeles, nu este indicat să renunțăm la aceste alerte, dar este bine de știut că le putem totuși gestiona din telefon. Iată cum putem face acest lucru, în funcție de modelul pe care îl deținem.

 

Pentru Android:

  • se accesează secțiunea „Setări/ Settings”
  • se selectează meniul „Aplicații și notificări/ Apps & notifications”
  • se selecteză meniul „Alerte de urgență wireless/ Wireless emergency alerts”
  • aici există mai multe opțiuni – le putem dezactiva pe toate sau putem alege să păstrăm doar alertele de pericole grave („Alerte Amber/ Amber Alerts”, „Pericole extreme/ Extreme threats”, „Pericole grave/Severe threats”)

 

Pentru iOS:

  • se accesează secțiunea „Configurări/ Settings”
  • se selectează meniul „ Notificări/ Notifications”
  • scroll până în partea de jos a meniului la secțiunea „Alerte guvernamentale/ RO-ALERT” 
  • aici avem aceleași 3 opțiuni pe care le putem gestiona („Alerta Amber/ Alertă extremă/ Alertă severă” sau „Extreme Alert/ Orange Alert/ Severe Alert”)

 

Bineînțeles că ne putem oricând răzgândi și să reactivăm din nou aceste opțiuni.

 

Săptămâna trecută a fost în București o furtună foarte puternică. Eram chiar într-un video call în momentul în care am primit mesajul. Sincer toți participanții s-au speriat puțin de alarmă. Neplăcut, da, dar dincolo de asta mi s-au părut foarte interesante reacțiile – în timp ce unii dintre noi am perceput mesajul ca pe unul util și pozitiv („ce bine că știu, că voiam să ies mai târziu”), alții au fost chiar deranjați și enervați.

 

Voi cum reacționați la aceste alerte? Aveți notificările pornite sau oprite?

8 Răspunsuri 8

Trixen_old
Cunoscător
Nici nu am remarcat ca putem gestiona/dezactiva aceste notificari, mai nou. Multumesc pentru lectie. :) In urma cu cativa ani, tin minte ca puteam dezactiva notificarile doar de pe terminale root-ate. Inca sunt in dubiu daca vreau sa le dezactivez sau nu. In principiu, daca nu sunt abuzate, as vrea sa le mentin pornite. Mi-as dori insa o serie de imbunatatiri la softul telefoanelor, astfel incat sa fie ignorate mesajele identice venite pe SIMuri diferite la distanta de cateva secunde/minute. Mai deranjant decat ca primesc o alerta este ca primesc si o a doua alerta aproape imediat dupa ce o anulez pe prima. 🙂

Vio73
#StarMember
Nici eu nu eram atent la aceste aspecte/detalii, dar sunt binevenite și pe înțelesul tuturor! Mulțumim foarte mult!

arsradu
#StarMember & February's Problem Solver
Si eu am primit acum cateva saptamani un mesaj RO-ALERT de furtuna. Si, cu toate ca m-am speriat, din cauza sunetului folosit in cazul asta, am apreciat totusi utilitatea mesajului. Personal, stiam ca se pot dezactiva. Nu le-am dezactivat, pentru ca ce rost are o alerta daca n-o primesti? Ceea ce poti face...daca ai mai multe telefoane, cum e si cazul meu, este sa dezactivezi alerta pe unul dintre celelalte device-uri, ca sa nu iti faca "ecou" prin toata casa. Ca idee generala, imi place sa fiu informat, nu spamat. Dar in cazul asta, e totusi un mesaj important. Si cred ca e mai bine sa-l primesti (chiar daca poate e de mai multe ori), decat sa nu.
Client Orange

FLo1
#StarMember
Ar fi mai utilă reglarea "zgomotului", nu a mesajelor. Dacă îți este destinat, orice mesaj este util. @Radu: este interesant când ai mai multe device-uri că nu sună deodată, iar uneori unii provideri nici nu se mai deranjează....:)

teacher_
#StarMember
O poveste interesanta: Anul trecut un elev a fost eliminat de la bac pentru că, deși avea notificările oprite, sistemul ro-alert s-a activat din cauza unei furtuni... Și telefonul a început să-i sune, și să-i sune...săracul a ieșit singur din examen....

Bagas
Începător

nu știu cum să dezactivez ro alertul , de pe tel mamei , care este unul de seniori,

suna continuu de 5 h 

Thx

Salutare! 

Poți sa ne spui modelul telefonului? Pașii sunt ușor diferiți între un telefon inteligent și unul cu butoane. 

András
Junior entuziast

Salutare!

La mine sunt pornite aceste alerte, mai ales ca m-am obisnuit cum sa le gestionez, adica, dupa ce primesc o alerta apas o singura data pe butonul On/Off al telefonului (in cazul meu un iPhone) si semnalul sonor se dezactiveaza imediat, astfel pot citi si interpreta mesajul in “liniste”.

Singura incomoditate in cazul mea era alertele duble, adica aveam doua numere active, cel personal si cel de firma, si primeam aceste alerte de doua ori de la ambi operatori, cu o distanta de cateva secunde sau chiar minute intre ele.

Asa cum au mentionat si alti, si eu le consider mai mult decat binevenite daca nu se abuzeaza de ele. Imi amintesc odata am primit pentru acelasi eveniment de trei ori alerte cu diferite corectari gramaticale.