anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

[Review] Robotul aspirator Xiaomi S10 - Sau despre a face curățenie SMART

FLo1
#StarMember

Aspiratoarele SMART au devenit de o vreme produse pe cât de interesante pe atât de necesare pentru întreținerea curățeniei unei locuințe. Ce au acestea deosebit și ce anume le face atât de speciale în comparație cu un aspirator clasic? La general vorbind, exceptând faptul că se descurcă singure, nesupravegheate și te scutește de praf / mizerie și alte urme de pe pardoseala / gresia și chiar covoarele din încăperile locuinței, restul sunt detalii despre preferințele fiecăruia

Cum arată XIAOMI S10 dincolo de ambalaj?

FLo1_0-1727966341362.jpeg

Într-o cutie nu foarte mare pentru un astfel de echipament și cu dimensiuni rezonabile (diametru de 350mm, înălțime 94,5mm și greutate de 4,8kg), aspiratorul robot Xiaomi S10, model B106GL funcționează cu un acumulator(baterie) de 3200mAh și are o putere de aspirare de 4000Pa. Ce mai regăsiți în această cutie? Consumabilele aspiratorului: perie principală (1 buc), perie laterală (1 buc), perie de curățare a filtrului, dar și un ansamblu (formă de talpă) care reprezintă suportul pentru laveta/mopul aspiratorului.

De la început menționez că ”funcția mop” a fost lăsată pentru o testare ulterioară, întrucât (conform instrucțiunilor produsului) această funcție nu este recomandată în cazul prezenței de covoare, acestea putând fi curățate utilizând exclusiv modul de aspirare.

În partea superioară a dispozitivului este amplasat ”șoferul” 😉 – un senzor de distanță cu laser care asigură orientarea în spațiu cu o precizie cât mai bună a robotului, pentru a nu lovi obiecte / pereți. De asemenea, în partea frontală se regăsește un alt senzor IR, care împreună cu un capac lateral mobil face în așa fel încât eventuale coliziuni cu obiecte întâlnite să fie evitate / ocolite. Ca distanță, raza de scanare a laserului aspiratorului Xiaomi S10 este de până la 8 metri.  

FLo1_1-1727966341372.jpeg

 

 

Pentru a intra mai în detalii, într-o vedere de jos, se pot observa cele 2 roți laterale care asigură mișcarea, respectiv o a treia roată pentru corectarea direcției / rotirea  / învârtirea (după caz). De asemenea sunt vizibile cele două perii: peria principală, respectiv peria laterală dar și senzorii pentru denivelări (diferențe de nivel).

 

 

 

 

FLo1_2-1727966341375.jpeg

FLo1_3-1727966341379.jpeg

În interiorul robotului Xiaomi S10, ridicând capacul, veți avea acces nu doar la peria de curățare, ci și la compartimentul ”2 în 1” pentru praf și rezervorul cu apă. Totuși, consider că un inconvenient relativ la detaliile acestuia sunt dimensiunile reduse ale acestuia: doar 300ml pentru praf și 170ml pentru rezervorul cu apă. De ce reprezintă un inconvenient? Pentru că rezervorul de praf la câțiva zeci de metri pătrați de locuință poate să ajungă destul de aglomerat și să influențeze atât puterea de aspirare cât și volumul de stocare.

 FLo1_4-1727966341388.png

Mai în detaliu, observați în imagine atât locul de alimentare/umplere cu apă a rezervorului, respectiv (pe partea inferioară a robotului) fantele prin care apa ajunge să fie dozată către talpa cu lavetă/mop pentru spălarea / ștergerea pardoselii/gresiei cu materialul umed asemenea unui mop.  Conform celor menționate și în instrucțiuni, materialul textil aferent mopului este lavabil și se poate curăța / limpezi prin spălare / stoarcere / uscare / re-atașare pe suport (talpă) în vederea unei viitoare reutilizări.

FLo1_5-1727966341397.jpeg

FLo1_6-1727966341402.jpeg

Adaptorul și sursa de încărcare (dock) este recomandat a fi amplasată la o priză care să fie la cel puțin 0,5m distanță laterală față de un perete și la 1,5m distanță frontală pentru a asigura o mișcare / calibrare / revenire a robotului Xiaomi S10 atât la începerea programului selectat de aspirare cât și la finalizarea programului sau chiar epuizarea bateriei.

BTW: Un program prea ”încărcat” (viteză mare de aspirare, ciclu dublu la anumite camere, un număr de camere prea mare) poate conduce la epuizarea mai rapidă a bateriei și întoarcerea obligatorie la ”dock” pentru încărcarea bateriei.

Pentru o urmărire a gradului de uzură a consumabilelor, se va putea urmări în aplicație acest aspect pentru a știi când este momentul pentru o eventuală înlocuire a acestora.

FLo1_7-1727966341404.jpeg

FLo1_8-1727966341411.jpeg

FLo1_9-1727966341418.jpeg

Suportul de încărcare”(dock) este un model de tip CDZB106GL, la o tensiune nominală de 20V și 1,2A cc, având dimensiunile de 152x74,6x99,5mm. Alimentatorul cu conectarea la priza locuinței cu tensiunea de 100-240V are caracteristici similare pe ieșire, adică tensiune 20V, la un curent de 1,2A, adică o putere de 24W.

Conectare / Configurare / Utilizare

Pentru configurare se utilizeză aplicația Mi Home / Xiaomi Home (regăsită pentru utilizatorii de Android în Magazinul Play).

Adăugarea dispozitivului se face similar cu a unui echipament SMART. Astfel, utilizând rețeaua Wi-Fi a locuinței îi veți atribui cu ajutorul aplicației datele de conectare la rețeaua WiFi în vederea actualizărilor software / firmware necesare configurării și comenzii robotului Xiaomi S10.

FLo1_10-1727966341419.jpeg

FLo1_11-1727966341420.jpeg

Ulterior acestor configurări, robotul Xiaomi S10 este adăugat în aplicație, fiind gata de treabă, însă pentru aceasta va avea nevoie să cunoască locuința, având nevoie de o hartă a acesteia. Astfel că, pentru a putea crea harta locuinței, robotul va face o ”inspecție generală”, scanând toate locurile și obiectele din casă (posibile obstacole) pentru a ”digitaliza” suprafața pe care o va avea de întreținut. După o simplă scanare, supafața locuinței va apărea delimitată în anumite camere pentru o gestionare mai ușoară a locațiilor de curățat. În editorul hărții se vor putea marca în prealabil ”pereți falși” sau locuri pe unde robotul Xiaomi S10 să nu aibă acces și să ocolească direct zonele respective.  

FLo1_12-1727966341422.jpeg

După o scanare completă și o configurare a încăperilor locuinței, harta ar trebui să arate conform imaginii anterioare. Se pot configura programe generale de funcționare, dar și particularizate în funcție de specificul fiecărei camere: ca putere de aspirare, dacă să fie doar aspirare, sau doar mop sau ambele, dacă să se facă o dublă trecere a aspiratorului prin camera respectivă sau doar o singură dată. Toate aceste configurări se regăsesc în aplicație conform imaginii atașate mai jos:

FLo1_13-1727966341424.jpeg

 

FLo1_14-1727966341427.jpeg

FLo1_15-1727966341428.jpeg

Toate posibilitățile de configurare și ajustare atât pentru harta locuinței cât și pentru funcțiile robotului Xiaomi S10 se regăsesc în imaginea de mai sus și le detaliez dacă este nevoie.

FLo1_16-1727966341435.jpeg

 

Cum arată harta în urma finalizării unui ”job” și întoarcerea la ”dock” pentru încărcare? Vezi foto alăturată.

Dacă ai avut răbdare să parcurgi acest material și dorești să afli mai multe detalii, scrie mai jos eventuale întrebări sau o părere la acest review și vei primi răspunsul căutat.

Modelul îl puteți găsi în magazinul online Orange într-o variantă îmbunătățită (Xiaomi S20), cu diferența vizibilă că la acesta din urmă echiparea pentru mop este rotativă.

Ca o concluzie de final: recomandat locuințelor cu suprafețe mai mici (sub 100mp) și cu un grad necesar de curățare mediu. Motivul: Bateria. Capacitatea redusă a bateriei face ca aspiratorul după 50mp (la configurări standard) să necesite reîncărcare. De asemenea un grad ridicat de praf va face necesară golirea mai des a compartimentului de praf, pentru a nu se aglomera, scăzând astfel eficiența.

43 Răspunsuri 43

FLo1
#StarMember

Personal, ca la telefoane, îngrijorarea cea mai mare aș avea-o cu bateria. Dacă a fost "rulat la greu", ai vreo idee ca rezistență în timp / cicluri de încărcare a bateriei? Adică are nevoie de înlocuire după vreo 8-10 luni de utilizare săptămânală? Sau poate finaliza un program complet de 50m² cu o singură încărcare și configurare standard? Mersi.

CO18
Junior entuziast

Mi Robot cel mai vechi îl am de peste 3 ani și pot sa spun ca nu am observat o scădere în randamentul bateriei. Cred ca dacă nu ar fi folosit des, ar fi probleme cu ea, dar ținând cont ca este mereu alimentata cu energie o tine în viață. Și la telefoane dacă le încarci între 30% și 80% au o durata mai lunga de viata. Noi folosim și un aspirator vertical Rowenta pentru zonele inaccesibile robotului. Acesta e folosit mai rar și nu mai ține bateria ca la început. 

FLo1
#StarMember

Aș mai avea o curiozitate (având și modele mai vechi): Deși la cele noi nu-mi fac probleme la acest aspect, "Mi Robot" este cu funcție de scanare / mapare de unul singur ca și Xiaomi  S10? Întreb pentru că un coleg cu un Robocop (Roborock) mai vechi puțin înțeleg că nu are funcție de creare automată a hărții. Și nu mi se pare chiar un fleac de ignorat, mai ales când îți lipsește. Adică această funcție de automatizare mi se pare un "must have" pentru un robot, dar și pentru aplicația în sine.

CO18
Junior entuziast

Mi Robot are funcție de scanare și mapare de unul singur. Chiar își face treaba bine la banii pe care ii dai pe el față de modelele mai noi. 

CO18
Junior entuziast

Cu o singura încărcare și acoperire standard acoperă 50mp. Bateria nuu trebuie înlocuită sigur asa de repede. Cel puțin 3 ani, eu spun ca tine. 

FLo1
#StarMember

E bine. Acum și dacă e o încărcare intermediară, dar să nu se descarce prea repede. Unele baterii ajung să se descarce și fără a fi utilizate. La faza aceea sper să nu ajung, dar oricum 1-2 ani ar trebui să țină, măcar cât garanția de 24luni. 🙂

Blue12
Senior

Am si eu unul exact la fel, cumparat (si) cu voucherul de 100€ castigat in Comunitate. Nu stiu ce m-as face fara el, oare cum am trait atata timp fara el?

Poate pentru că nu știai că se poate altfel? 🙂 Eu de exemplu avem incertitudini referitoare nu doar la baterie, dar și la întreținerea lui și puterea de absorbție. Adică am mai luat aspiratoare pe baterii (din acelea de masă), dar la 6V... era epuizată bateria în câteva minute și nici nu avea putere. Dar cu modelele smart e altă poveste, altă abordare, alt principiu de funcționare.  🙂 Așadar, chiar și cu unul la preț mediu, odată luat devii dependent de el. Unul ieftin posibil să dezamăgească prin calitate/ funcții, iar unul prea scump să nu-l folosești la capacitate maximă.... până te deprinzi cu el. O experiență care merită efortul.

frase
Începător

Salut! Am citit și eu părerea ta despre Xiaomi S10 și sunt de acord cu ce ai spus despre performanța în aspirare, mai ales pe suprafețele dure. Eu am găsit un review detaliat despre el pe Robotop care mi-a clarificat destul de multe lucruri, mai ales la capitolul navigație și aplicație. Mi se pare că oferă informații foarte utile despre modul de utilizare și cum gestionează obstacolele. Poate îți este și ție de ajutor dacă vrei să vezi și alte puncte de vedere. 😊

@frase: Bun venit în Comunitatea Orange și mulțumesc pentru parcurgerea review-ului. Am citit materialul descris în link-ul indicat. Destul de sintetizat și fără prea multe criterii comparative sau anumite informații de ”culegere”. Mai degrabă este un ”Overview” sau un rezumat al detaliilor de bază. 

Da, nu este un device de top, dar pentru 2-3 camere, adică o locuință de până în 70mp, fără etaje și cu un grad mediu de ”necesar aspirare” consider că e excelent raportat la prețul și funcțiile sale. De ce? Pentru că primul gând mă duce la acele device-uri care nu cunosc nici măcar cartografierea (maparea) - destul de dificilă când trebuie să o faci singur, în locul robotului, dar și a unor funcții mai slab implementate (precum senzorii de nivel sau obstacole de ocolit). 

Ca o altă idee, pentru mine un eventual upgrade ar fi un model care să fie independent (golire rezervor la dock, baterie de capacitate mai mare, senzori mai sensibili atât la evitare obstacole cât și nivel, putere de aspirare mai mare, funcția mop dezvoltată cu puțină presiune (vezi S10+ comparativ cu S10), adică ceva mai mult decât o simplă.... cârpă). Exemplele pot continua, dar nevoile fiecăruia sunt diferite și multiple. Important să alegem ceea ce ne avantajează cel mai mult din ceea ce se găsește pe piață și aplicat la situația din teren (suprafața de curățat). Numai bine.

onlysli
Junior entuziast

Super review. Multumim.
Eu am Mi Robot Vacuum-Mop P. Sunt multumit de el, dar nu are atatea setari ca cel prezentat de tine. De exemplu nu pot alege sa faca doua treceri, dar il pornesc din nou daca e nevoie.

Mă bucur că ți-a plăcut acest subiect și mai ales e excelent dacă ți-a fost util pentru comparație cu alte modele similare. Din ce am observat, modelul prezentat de tine nu diferă foarte mult de S10, cel puțin constructiv. Poate unele funcții nu sunt la fel de dezvoltate, dar fiind un model mai vechi este de așteptat ca S10 să fie puțin îmbunătățit. 🙂

Blue12
Senior

Am o întrebare: intre utilizari, il lasi la incarcat in dock chiar daca are bateria 100%, sau il opresti?

Spre exemplu, nu am timp sa-l pornesc zi de zi (trebuie sa eliberez casa de obstacole), sau uneori nu e nevoie sa-l pornesc zi de zi, asa ca intre utilizari il deconectez de la alimentare si il opresc. Cum ar fii mai bine sa procedez pentru sanatatea bateriei?

Salut Blue12. Ca orice acumulator, menținut permanent <sub tensiune> (adică la încărcat) nu e ok, indiferent că e o baterie de telefon, robot, sau orice alt device, chiar și bateria auto. Pe de altă parte, exact din motivele menționate de tine (înlăturare obstacole de pe traseu), e încă un motiv pentru care nu îl țin mereu conectat și nici măcar dock-ul nu îl las .... la vedere. Adică atunci când consider necesar, îi ”pregătesc” terenul și îl conectez. Oricum, deocamdată rezistă bateria încărcată chiar și săptămâni cu el oprit. După multe utilizări, când bateria nu va mai rezista, fie o voi înlocui sau îl voi pune la încărcat până eliberez terenul de obstacole. Sau va fi înlocuit cu ... totul 🙂

Ca idee, nu doar pentru spațiul ocupat inutil în dreptul dock-ului (e vorba totuși cam de 1,5mp - spațiu necesar de mișcare, nu pentru dimensiunea lui), dar și pentru o mai bună  gestionare a bateriei (care să nu fie permanent sub tensiune - nerecomandat la nici un acumulator, cu atât mai mult dacă nu are întrerupere automată a încărcării), după utilizare și reîncărcare, eu îl depozitez într-un loc mai ferit de praf și circulație: de exemplu sub pat 🙂