03-10-2024 06:10 PM - editat 03-10-2024 11:20 PM
Aspiratoarele SMART au devenit de o vreme produse pe cât de interesante pe atât de necesare pentru întreținerea curățeniei unei locuințe. Ce au acestea deosebit și ce anume le face atât de speciale în comparație cu un aspirator clasic? La general vorbind, exceptând faptul că se descurcă singure, nesupravegheate și te scutește de praf / mizerie și alte urme de pe pardoseala / gresia și chiar covoarele din încăperile locuinței, restul sunt detalii despre preferințele fiecăruia
Cum arată XIAOMI S10 dincolo de ambalaj?
Într-o cutie nu foarte mare pentru un astfel de echipament și cu dimensiuni rezonabile (diametru de 350mm, înălțime 94,5mm și greutate de 4,8kg), aspiratorul robot Xiaomi S10, model B106GL funcționează cu un acumulator(baterie) de 3200mAh și are o putere de aspirare de 4000Pa. Ce mai regăsiți în această cutie? Consumabilele aspiratorului: perie principală (1 buc), perie laterală (1 buc), perie de curățare a filtrului, dar și un ansamblu (formă de talpă) care reprezintă suportul pentru laveta/mopul aspiratorului.
De la început menționez că ”funcția mop” a fost lăsată pentru o testare ulterioară, întrucât (conform instrucțiunilor produsului) această funcție nu este recomandată în cazul prezenței de covoare, acestea putând fi curățate utilizând exclusiv modul de aspirare.
În partea superioară a dispozitivului este amplasat ”șoferul” 😉 – un senzor de distanță cu laser care asigură orientarea în spațiu cu o precizie cât mai bună a robotului, pentru a nu lovi obiecte / pereți. De asemenea, în partea frontală se regăsește un alt senzor IR, care împreună cu un capac lateral mobil face în așa fel încât eventuale coliziuni cu obiecte întâlnite să fie evitate / ocolite. Ca distanță, raza de scanare a laserului aspiratorului Xiaomi S10 este de până la 8 metri.
Pentru a intra mai în detalii, într-o vedere de jos, se pot observa cele 2 roți laterale care asigură mișcarea, respectiv o a treia roată pentru corectarea direcției / rotirea / învârtirea (după caz). De asemenea sunt vizibile cele două perii: peria principală, respectiv peria laterală dar și senzorii pentru denivelări (diferențe de nivel).
În interiorul robotului Xiaomi S10, ridicând capacul, veți avea acces nu doar la peria de curățare, ci și la compartimentul ”2 în 1” pentru praf și rezervorul cu apă. Totuși, consider că un inconvenient relativ la detaliile acestuia sunt dimensiunile reduse ale acestuia: doar 300ml pentru praf și 170ml pentru rezervorul cu apă. De ce reprezintă un inconvenient? Pentru că rezervorul de praf la câțiva zeci de metri pătrați de locuință poate să ajungă destul de aglomerat și să influențeze atât puterea de aspirare cât și volumul de stocare.
Mai în detaliu, observați în imagine atât locul de alimentare/umplere cu apă a rezervorului, respectiv (pe partea inferioară a robotului) fantele prin care apa ajunge să fie dozată către talpa cu lavetă/mop pentru spălarea / ștergerea pardoselii/gresiei cu materialul umed asemenea unui mop. Conform celor menționate și în instrucțiuni, materialul textil aferent mopului este lavabil și se poate curăța / limpezi prin spălare / stoarcere / uscare / re-atașare pe suport (talpă) în vederea unei viitoare reutilizări.
Adaptorul și sursa de încărcare (dock) este recomandat a fi amplasată la o priză care să fie la cel puțin 0,5m distanță laterală față de un perete și la 1,5m distanță frontală pentru a asigura o mișcare / calibrare / revenire a robotului Xiaomi S10 atât la începerea programului selectat de aspirare cât și la finalizarea programului sau chiar epuizarea bateriei.
BTW: Un program prea ”încărcat” (viteză mare de aspirare, ciclu dublu la anumite camere, un număr de camere prea mare) poate conduce la epuizarea mai rapidă a bateriei și întoarcerea obligatorie la ”dock” pentru încărcarea bateriei.
Pentru o urmărire a gradului de uzură a consumabilelor, se va putea urmări în aplicație acest aspect pentru a știi când este momentul pentru o eventuală înlocuire a acestora.
”Suportul de încărcare”(dock) este un model de tip CDZB106GL, la o tensiune nominală de 20V și 1,2A cc, având dimensiunile de 152x74,6x99,5mm. Alimentatorul cu conectarea la priza locuinței cu tensiunea de 100-240V are caracteristici similare pe ieșire, adică tensiune 20V, la un curent de 1,2A, adică o putere de 24W.
Conectare / Configurare / Utilizare
Pentru configurare se utilizeză aplicația Mi Home / Xiaomi Home (regăsită pentru utilizatorii de Android în Magazinul Play).
Adăugarea dispozitivului se face similar cu a unui echipament SMART. Astfel, utilizând rețeaua Wi-Fi a locuinței îi veți atribui cu ajutorul aplicației datele de conectare la rețeaua WiFi în vederea actualizărilor software / firmware necesare configurării și comenzii robotului Xiaomi S10.
Ulterior acestor configurări, robotul Xiaomi S10 este adăugat în aplicație, fiind gata de treabă, însă pentru aceasta va avea nevoie să cunoască locuința, având nevoie de o hartă a acesteia. Astfel că, pentru a putea crea harta locuinței, robotul va face o ”inspecție generală”, scanând toate locurile și obiectele din casă (posibile obstacole) pentru a ”digitaliza” suprafața pe care o va avea de întreținut. După o simplă scanare, supafața locuinței va apărea delimitată în anumite camere pentru o gestionare mai ușoară a locațiilor de curățat. În editorul hărții se vor putea marca în prealabil ”pereți falși” sau locuri pe unde robotul Xiaomi S10 să nu aibă acces și să ocolească direct zonele respective.
După o scanare completă și o configurare a încăperilor locuinței, harta ar trebui să arate conform imaginii anterioare. Se pot configura programe generale de funcționare, dar și particularizate în funcție de specificul fiecărei camere: ca putere de aspirare, dacă să fie doar aspirare, sau doar mop sau ambele, dacă să se facă o dublă trecere a aspiratorului prin camera respectivă sau doar o singură dată. Toate aceste configurări se regăsesc în aplicație conform imaginii atașate mai jos:
Toate posibilitățile de configurare și ajustare atât pentru harta locuinței cât și pentru funcțiile robotului Xiaomi S10 se regăsesc în imaginea de mai sus și le detaliez dacă este nevoie.
Cum arată harta în urma finalizării unui ”job” și întoarcerea la ”dock” pentru încărcare? Vezi foto alăturată.
Dacă ai avut răbdare să parcurgi acest material și dorești să afli mai multe detalii, scrie mai jos eventuale întrebări sau o părere la acest review și vei primi răspunsul căutat.
Modelul îl puteți găsi în magazinul online Orange într-o variantă îmbunătățită (Xiaomi S20), cu diferența vizibilă că la acesta din urmă echiparea pentru mop este rotativă.
Ca o concluzie de final: recomandat locuințelor cu suprafețe mai mici (sub 100mp) și cu un grad necesar de curățare mediu. Motivul: Bateria. Capacitatea redusă a bateriei face ca aspiratorul după 50mp (la configurări standard) să necesite reîncărcare. De asemenea un grad ridicat de praf va face necesară golirea mai des a compartimentului de praf, pentru a nu se aglomera, scăzând astfel eficiența.
la 03-10-2024 09:54 PM
Ce nu-mi place este aplicația. Nici pe Huawei, nici pe Honor nu pare să lase de pe două aparate administrarea simultană.
la 03-10-2024 10:02 PM
Am observat funcția de share, dar am considerat că "ajunge o telecomandă la un televizor" :))) Pot face un test și revin. La mine, eu țin telecomanda 😁
la 03-10-2024 10:15 PM
Eu n-am reușit, dar nici nu prea ma deranjează prea tare. A rămas soția șefa la Robo. Eu am rămas la brontozaurul de lângă...
la 03-10-2024 10:18 PM
Știi cum e.... dacă tot se face la comun, ce mai contează cine programează operațiunea? Că doar și hainele tot la comun se spală în familie :)))
la 03-10-2024 10:32 PM
Și că ziceai de ”brontozauri”.... tot mai trebuie și câte-un astfel de ”brontozaur” pentru că are gât lung și ajunge și pe la colțuri și alte zone suspendate. Ca să nu menționez spații înguste și / sau cu acces limitat. Că la S10 nu-i plac decât pajiștile întinse și drepte.... :)))
la 03-10-2024 10:24 PM
Nu credeam că ai și tu model din acesta. Pe mine mă ”deranjează” oarecum un singur aspect: uneori mai face ”greșeala” să se decalibreze ”satelitul” și dacă trece puțin de pragul unei camere uită că acolo era graniță.... și începe să se plimbe prin ”roaming” :))) deși ar fi trebuit să fie într-o etapă următoare.
Și știi când? Adică nu când îi dau întreaga zonă o dată, ci dacă e fragmentată pe încăperi. Dar nu e chiar de fiecare dată... De aceea am considerat că e ceva de calibrare senzor. Iar perete fals nu pot pune pentru că nu mai intră în cameră :)))
la 03-10-2024 10:29 PM
Când mai plecam la cumpărături stăpâna face țap-țap pe telefon și până ne întoarcem se face curat. Îi dă să curețe toată casa (nu că ar fi prea mare palatul...).
la 03-10-2024 10:35 PM
Așa făceam inițial, dar am observat că fie trebuie să-l uzez mai des, fie doar parțial: pentru că ori nu-i ajunge rezervorul (prea mult praf adunat), fie bateria se epuizeză dacă îi dau să-l turez mai tare pe porțiuni mai solicitate.
la 04-10-2024 04:19 PM
Am mai vorbit despre asta, trebuie sa faci share la device, nu la cont. 🙂 Fiecare utilizator are contul lui dar ambii pot controla același device.
la 04-10-2024 04:42 PM
Da, corect. Se generează un cod QR de către admin din aplicația ”Xiaomi Home”, care va fi scanat de către ”utilizatorul adăugat”. O altă variantă este utilizând și adăugând ”numărul de telefon” cu care userul care necesită adăugat ca utilizator și-a creat/deschis contul XiaomiHome.
Am găsit acest exemplu cu fripteuza din acest video (min 1:38), dar procesul este similar:
la 13-10-2024 03:29 PM
Povestea pe varianta cu codul QR este alternativa care permite să faci share mai ales dacă dorești și o organizarea a conturilor pe grupuri (familie, prieteni etc). Cea cu adresa de email/cont este universală și pentru toți pe care dorești să-i adaugi, fără organizare pe grup.
Având în vedere că nu sunt multe echipamente și nici utilizatori, oricare variantă e ok.
la 04-10-2024 06:41 PM
Mi se pare putin peste mana. Prefer simplitatea (out of the box) asa cum o are Huawei. Doua conturi pot administra independent acelasi dispozitiv prin aceeasi aplicatie.
In fine, noi sa fim sanatosi si sa ne ajute inteligenta artificiala sa ne facem vietile mai usoare.
04-10-2024 06:47 PM - editat 04-10-2024 06:51 PM
Cum menționam, ajunge o ”telecomandă” la așa ceva. Nu e ca și cum am face ”curățenie” cu rândul. Oricum e la comun, adică inclusiv ”praful” :))))) ..... și e doar la o apăsare de... ecran 🙂
la 13-10-2024 02:15 PM
@Pololică: Am verificat doar ca functionalitate aplicație și instalare device "share" la un alt cont. Procesul este destul de simplu. Așadar de pe contul unde este instalat robotul, editezi datele contului care va avea dispozitivul ca "partajat" (foto 1).
Apoi, pe acea adresă de email (sau SMS) a contului se va trimite un cod de confirmare identitate și acceptare (sau nu) a partajării, iar apoi ca un pas final pe contul principal apare informarea de partajare a robotului (sau alt device) cu contul ales (foto 2).
La final situația jucăriilor partajate și a conturilor cu acces pe contul principal arată ca în foto3, de unde la fel de ușor se poate șterge.
Ca idee, robotul cu share se regăsește într-o secțiune de Share (partajate), iar inițial se partajează TOT: atât funcționalitate dar și hartă. Ulterior cu drept de modificare, utilizatorul având robotul share poate modifica harta sau chiar crea una nouă cu o nouă scanare.
Din lipsă de iOS eu am testat pe Android, dar nu contează sistemul și cu atât mai puțin telefonul utilizat. Dacă e ceva neclar sau e nevoie de alte detalii, revino cu detalii. O zi senină.
@Orange Romania S.A. 2024
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J40/10178/1996
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor