la 07-03-2026 07:18 PM
Salutare!
Intrucat primavara incepe si dorul de duca parca incep sa-si faca simtita prezenta, m-am gandit la o recomandare (alternativa) la o aplicație de navigație: Organic Maps.
Am folosit aplicația ca test pentru concediul din Serbia si am folosit-o pentru traseul de la Orsova (Porțile de Fier) pana in Novi Sad. Am avut instalat si Google Maps (prin Gbox) in caz de nevoie.
Interfata aplicatiei poate parea putin greoaie vizual raportata la Google Maps, dar, dupa cateva utilizari nu mai reprezinta o problema. Baza de date a hartilor o reprezinta OSM (Open Street Maps), un proiect bazat pe volunariat privind actualizarile locale.
Spre diferenta de Open Street Maps, Organic Maps ofera doua avantaje majore:
Un minus pe care l-am intalnit este faptul ca nu are trafic online, un dezavantaj pentru cei care folosesc Google Maps, dar (exista un dar), avantajul fata de Google Maps este dat de hartile pe tari sau descarcare automata a tarilor sau regiunilor din traseu, nu a unui dreptunghi (zone), așa cum descarca Google Maps. Fiind o caracteristica pe care personal o prefer, are un plus pentru acest lucru.
Raportat la concurenta, as zice ca are urmatoarele avantaje si dezavantaje (ar fi ciudat sa nu aiba si ceva minusuri). Voi face o descriere mai mult sau mai puțin personala a aplicației concurente:
Ca si concluzii: merita instalata? Eu zic ca da, intrucat ofera o o posibilitate de a evita roamingul sau poate fi utilizata in zone unde nu exista conexiune de internet (in munți, de exemplu), actualizarea harților este constanta si publica (contributii voluntare, la care mai particip si eu daca intalnesc zone cu date neactualizate sau incorecte). O mica sincpoa mi s-a parut pe rutele lungi (peste 600 km) cand crearea rutei initiale dureaza cateva secunde bune. Pentru cei care folosesc telefoane foara GMS, va fi necesar instalarea Text to Speach al celor de la Google intainte de instalarea navigatiei pentru a avea acces si la limba romana (desi, in afara de Hartile Here, nu am avut probleme cu nicio alta aplicatie de navigatie privind limba romana pe un telefon fara GMS).
07-03-2026 07:23 PM - editat 07-03-2026 08:19 PM
Aplicația este foarte bună. Eu o folosesc din alte motive și seamănă cu o altă aplicație pe care ai putea să o testezi daca doresti OsmAnd+.
la 07-03-2026 07:31 PM
Am testat-o cateva zile, dar limitarea versiunii gratuite privind numarul de harti descarcabile m-a facut sa nu raman la ei. Inainte sa plec in concediu, o descarcasem in telefon si, stiind ca ajung in Serbia (la care va fi nevoie sa descarc inca niste tari, as fi atins limita doar pana sa ajung in Muntenegru si, daca as fi vrut sa ajung prin Croatia sau Slovenia "din mers"... as fi avut o mica problema cu ajunsul la destinatie intrucat nu ar fi "vazut" tara nedescarcata.
Nu am o prblema cu plata aplicatiei, dar intr-o tara noua prefer sa am pe ce sa ma bazez inainte sa ragusesc la maini pentru a intreba unde este o destinatie sau alta 😊
07-03-2026 07:35 PM - editat 07-03-2026 08:31 PM
Inteleg, eu am versiunea completa. Ce imi place în special la aceste aplicatii este faptul poti cauta dupa numele blocului. Un avantaj fata de Google care nu are aceste detalii.
O alta aplicatie identică cu cea prezentata de tine se gaseste sub denumirea de CoMaps (in caz ca apar probleme).
la 07-03-2026 07:48 PM
Hmmm... n-am gasit-o in AppGallery, dar am gasit-o in Aurora Store. O s-a verifica in perioada urmatoare sa vad ce-i poarta ... GPS-ul.
@Orange Romania S.A. 2026
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J1996010178400
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor