anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

[Review] Organic Maps

Pololică
#StarMember

Salutare!

Intrucat primavara incepe si dorul de duca parca incep sa-si faca simtita prezenta, m-am gandit la o recomandare (alternativa) la o aplicație de navigație: Organic Maps.

Am folosit aplicația ca test pentru concediul din Serbia si am folosit-o pentru traseul de la Orsova (Porțile de Fier) pana in Novi Sad. Am avut instalat si Google Maps (prin Gbox) in caz de nevoie.

Interfata aplicatiei poate parea putin greoaie vizual raportata la Google Maps, dar, dupa cateva utilizari nu mai reprezinta o problema. Baza de date a hartilor o reprezinta OSM (Open Street Maps), un proiect bazat pe volunariat privind actualizarile locale.

Spre diferenta de Open Street Maps, Organic Maps ofera doua avantaje majore:

• descarcarea unui numar nelimitat de harti
  • descarcarea hartilor doar pentru zonele tranzitate (daca nu sunt descarcate ca regiune sau tara intreaga)

Un minus pe care l-am intalnit este faptul ca nu are trafic online, un dezavantaj pentru cei care folosesc Google Maps, dar (exista un dar), avantajul fata de Google Maps este dat de hartile pe tari sau descarcare automata a tarilor sau regiunilor din traseu, nu a unui dreptunghi (zone), așa cum descarca Google Maps. Fiind o caracteristica pe care personal o prefer, are un plus pentru acest lucru.

Raportat la concurenta, as zice ca are urmatoarele avantaje si dezavantaje (ar fi ciudat sa nu aiba si ceva minusuri). Voi face o descriere mai mult sau mai puțin personala a aplicației concurente:

• Harti Google: ofera trafic online, dar, pentru un traseu mai lung, trebuie descarcate mai multe zone (as recomanda o ruta de genul Oradea-Vama Veche pentru descarcare offline si sigur veti intelege ce zic)
  • Harti Apple: aici, ultima data cand am utilizat-o a fost in urma cu vreo 6 ani si stiu ca s-au mai facut modificari intre timp (ultimul Ios pe care l-am folosit a fost 15 si Apple Maps nu avea harti offline, asa cum sunt acum).
  • Harti Petal (Huawei): pe astea le-am folosit mai des pentru navigatia online si, desi se pot descarca offline, m-au dezamagit intrucat offline nu pot fi folosite (sau cel puțin nu m-am prins eu ce setari ar trebui sa folosesc). Sunt o alternativa fiabila la Hartile Google, dar pe offline mai au de tras. Din cate inteleg, au nevoie de internet pentru a funcționa.
  • Harti Here (fostele Harti Nokia). Aceste harti le-am folosit prima data pe un telefon Windows (Microsoft Lumia 640) si mi-au ramas in minte ca o aplicație de navigat foarte buna, in special offline. Comparat cu Organic Maps, consumul de curent (si resurse) mi se pare mare la hartile Here si rutarea mi se pare un pic ramasa in urma (parca insistand prea mult pe un traseu prestabilit, chiar daca drumul pana la destinatie este o strada dreapta).
  • Open Street Maps, aplicatia pe care se bazeaza Organic Maps, are dezavantajul ca, in versiunea gratuita, ofera un maxim de 6 harti descarcabile offline si nu pot fi schimbate (adica, daca descarct 6, nu pot dezinstala una sa pot descarca alta). Ca exemplu: eu imi descarc harțile offline ale Romaniei si a vecinilor din sud (Serbia+Muntenegru, Kosovo, Albania, Bosnia si Hertegovina, Macedonia de Nord,). Daca as vrea sa ajung in Turcia, ar trebui sa trec la varianta platita. Nu m-ar deranja, dar doar o dezisntalare si reiinstalare ar „rezolva” problema

Ca si concluzii: merita instalata? Eu zic ca da, intrucat ofera o o posibilitate de a evita roamingul sau poate fi utilizata in zone unde nu exista conexiune de internet (in munți, de exemplu), actualizarea harților este constanta si publica (contributii voluntare, la care mai particip si eu daca intalnesc zone cu date neactualizate sau incorecte). O mica sincpoa mi s-a parut pe rutele lungi (peste 600 km) cand crearea rutei initiale dureaza cateva secunde bune. Pentru cei care folosesc telefoane foara GMS, va fi necesar instalarea Text to Speach al celor de la Google intainte de instalarea navigatiei pentru a avea acces si la limba romana (desi, in afara de Hartile Here, nu am avut probleme cu nicio alta aplicatie de navigatie privind limba romana pe un telefon fara GMS).

1.jpg2.jpg5.jpg8.jpg10.jpg

Știai că întrebarea ta îi ajută si pe alții? Detaliază succint și marchează răspunsul pe care îl consideri ca ți-a fost de ajutor.
4 Răspunsuri 4

MihaiC99
Campion certificat

Aplicația este foarte bună. Eu o folosesc din alte motive și seamănă cu o altă aplicație pe care ai putea să o testezi daca doresti OsmAnd+.

Am testat-o cateva zile, dar limitarea versiunii gratuite  privind numarul de harti descarcabile m-a facut sa nu raman la ei. Inainte sa plec in concediu, o descarcasem in telefon si, stiind ca ajung in Serbia (la care va fi nevoie sa descarc inca niste tari, as fi atins limita doar pana sa ajung in Muntenegru si, daca as fi vrut sa ajung prin Croatia sau Slovenia "din mers"... as fi avut o mica problema cu ajunsul la destinatie intrucat nu ar fi "vazut" tara nedescarcata.

Nu am o prblema cu plata aplicatiei, dar intr-o tara noua prefer sa am pe ce sa ma bazez inainte sa ragusesc la maini pentru a intreba unde este o destinatie sau alta 😊 

Știai că întrebarea ta îi ajută si pe alții? Detaliază succint și marchează răspunsul pe care îl consideri ca ți-a fost de ajutor.

MihaiC99
Campion certificat

Inteleg, eu am versiunea completa. Ce imi place în special la aceste aplicatii este faptul poti cauta dupa numele blocului. Un avantaj fata de Google care nu are aceste detalii.

O alta aplicatie identică cu cea prezentata de tine se gaseste sub denumirea de CoMaps (in caz ca apar probleme).

9688.jpg

Hmmm... n-am gasit-o in AppGallery, dar am gasit-o in Aurora Store. O s-a verifica in perioada urmatoare sa vad ce-i poarta ... GPS-ul.