08-07-2026 08:54 AM - editat 09-07-2026 09:42 PM
Salutare,
Deoarece am reușit recent să intru în posesia unui astfel de echipament pentru teste, m-am gândit să realizez un review tehnic cât mai detaliat al routerului Orange Giga Box Wi-Fi 7 (cunoscut pe unele piețe europene sub denumirile Livebox Essential sau Livebox S). Acesta este dezvoltat de Kaonmedia pe o platformă hardware proprie și rulează, de regulă, o versiune optimizată de prplOS. Modelul face parte din noua generație de echipamente Orange, fiind conceput pentru a oferi conectivitate Wi-Fi 7 și funcționalități moderne de administrare a rețelei.
În cadrul acestui review voi încerca să prezint echipamentul atât din perspectiva specificațiilor și funcțiilor pe care le oferă, cât și printr-o serie de teste de performanță realizate pe mai multe dispozitive. Scopul este de a evidenția atât experiența de utilizare în scenarii reale, cât și performanțele pe care le poate oferi în funcție de tipul clientului conectat și de standardul Wi-Fi utilizat.
Pe lângă prezentarea interfeței și a funcțiilor disponibile, voi include și teste de viteză, observații privind stabilitatea conexiunii, acoperirea wireless și alte aspecte care consider că pot fi utile celor interesați de acest echipament.
1.Prezentare echipament:
2.Specificații Hardware & Arhitectură:
|
Product Type |
GPON ONT Gateway |
|
Model Name |
PG6693G |
|
LAN Port |
1x 1Gb LAN and 1x 2.5Gb LAN |
|
FXS Port |
1 x VolP port |
|
USB |
3.0 |
|
Wi-Fi Standard |
Wi-Fi 7 |
|
CPU |
Qualcomm |
|
RAM |
2GB |
|
Diagnostics / Management |
TR-069 Remote management |
3.Prezentare interfata web Giga Box WiFi7:
La partea video nu m-am mai obosit să ascund adresele IP. 😄 Așa rămâne, cel puțin pentru moment.
4.Cateva capturi din interfata WEB:
5.Performanța Wi-Fi 7 (Samsung Galaxy S25 Ultra)
6.Performanța Wi-Fi 6 (iPhone SE 2022 & Galaxy A56)
8.Performanta WiFi pe un Laptop HP Zbook de 9 ani si placa WIFI 6:
9.Pro:
10.Contra:
11.Hint:
Nu am încercat încă, însă, este posibil ca acest echipament sa poata fi trecut in bridge fara probleme.
la 27-07-2026 12:40 PM
Salut, mulțumesc și eu de reply.🙂
Eu stau într-un apartament cu 2 camere și acoperă fără probleme toată suprafața, cu viteze cuprinse între ~300 și ~750 Mbps în zonele cele mai îndepărtate de ONT. Probabil că într-un apartament cu 4 camere vei avea nevoie de un range extender dacă îți dorești viteze mai mari. Chiar și așa, cred că ONT-ul poate acoperi o suprafață și mai mare, însă la distanțe mai mari este normal ca vitezele să scadă.
Diseară voi reveni cu un răspuns și cu câteva teste efectuate la diferite distanțe aproximative față de ONT.
O zi frumoasă să ai.🙂
27-07-2026 02:15 PM - editat 27-07-2026 02:18 PM
True, extended needed.
Folosesc unul in prezent tot de la orange, dar nu face mare lucru.
Eram curios doar daca poate scăpăm de el:) înțeleg ca ont-ul are 12 antene fata de 4.
In plus, sper sa scap si de bug-urile de software ale vechiului zte(2.5gbps) unde unele ssiduri apar cu greyout iar altele dispărute de tot din admin 🙂
Mulțumim încă o data pentru teste si informații.
la 27-07-2026 03:29 PM
Sincer, nu știu câte antene interne are, dar, având în vedere că are 2 stream-uri pe fiecare bandă, bănuiala mea este că ar putea avea cel puțin 4 antene, deși asta nu este o regulă. 😊 Dacă ar fi avut și banda de 6 GHz, situația ar fi fost diferită.
De exemplu, ONT ul ZTE are 6 antene (4 externe și 2 interne), deși este tot un model 2×2 MIMO
la 27-07-2026 03:43 PM
F6605R are 5, are doar una internă pentru 5GHz, pe partea cu butoanele WPS și Wi-Fi.
la 27-07-2026 03:50 PM
Am văzut una imprimată pe placa de bază și una doar pe un PCB mic. Poate mă înșel, dar ar fi ciudat să aibă doar 5.( nu zic ca e imposibil) 😃
la 27-07-2026 04:16 PM
Este una și pe placă dar bănuiesc că astea două sunt folosite doar pentru ascultare pasivă (DFS), pentru că sunt legate pe același chain prin componente pasive (nu există posibilitatea ca modulul RF să aleagă una din ele pentru emisie), să emiți prin două antene legate așa atrage doar probleme, de asta merg pe premiza de ascultare pasivă.
27-07-2026 07:01 PM - editat 27-07-2026 07:02 PM
Salut @Mitarx așa cum am promis am revenit cu câteva teste wifi pe telefonul personal Samsung S25 Ultra.
~ 5 metri față de ONT fără obstacole. (camera principală)
Nivel semnal
~ 7 metri fata de ONT + un zid de beton armat. (camera alăturată)
nivel semnal
~ 4 metri de ONT, + 1 zid beton armat (bucatarie)
nivel semnal
~ 7 metri față de ONT + 2 ziduri de beton armat ( casa scării)
nivel semnal
27-07-2026 03:50 PM - editat 27-07-2026 03:52 PM
Salut si multumim pentru review! A fost foarte util in decizia de schimbare a operatorului de internet si televiziune 🙂
Din pacate forumul de aici mi-a anulat/sters un review pe care l-am scris, cu poze si alte detalii, insa am sa incerc sa rezum pe scurt, din nou si fara poze (poate ca asta a fost problema), din experienta mea cu acest router.
1. De doua zile am schimbat provider-ul si am primit router-ul in discutie. Local, am o retea deja configurata cu un router Tp-link Archer BE450 care face fata foarte bine la cei 72mp, cu tot cu pereti de beton, usi si mobila. Avand Wi-Fi 7, MIMO 4x4, MLO, OFDMA/MU-MIMO, etc poate asigura o conxiune buna pe toate benzile la toti cei 27 de clienti.
2. Am trecut Gigabox-ul de la Orange direct in modul bridge, avand deja reteaua configurata. Trecerea nu poate fi facuta de instalator, trebuie ca titularul abonamentului sa sune in centrala iar toata chestiunea decurge imediat. Router-ul devine practic invizibil si asigura doar convertirea semnalului optic pentru celalalt router.
Legatura dintre cele doua routere s-a facut printr-un cablu UTP CAT. 6A de la Gigabox Orange port 2.5Gbs la Tp-link port 10Gbs.
3. Router-ul Tp-link are urmatoarele setari:
LAN:
27-07-2026 03:54 PM - editat 27-07-2026 03:58 PM
Salut, având echipamentul discutat în acest topic în mod Bridge, practic nu ai făcut un review al echipamentului discutat aici ci al router-ului TP-Link BE450. Nefolosind Gigabox-ul nici ca router nici wireless-ul de pe acesta.
Dar mulțumim pentru confirmarea că poate fi trecut în mod Bridge.
Primești un prefix /56 pe router-ul personal?
27-07-2026 03:57 PM - editat 27-07-2026 03:58 PM
Da, asa este, insa la un momendat s-a pus in discutie aceasta chestiune si am considerat util sa dau mai multe detalii despre ce se intampla dupa ce router-ul trece in modul bridge + abonamentul Fiber 2300.
la 27-07-2026 05:10 PM
Așteptăm confirmarea că primești prefixul IPv6 corect pe router-ul personal 😁
la 27-07-2026 06:11 PM
Ok. Uite si rezultatele la teste 🙂
la 27-07-2026 06:30 PM
Să presupunem că primești /56 atunci 😁
Mulțumim!
la 27-07-2026 03:54 PM
Superb , mulțumim că ne-ai confirmat că se poate trece fără probleme în bridge, deoarece din istoric știam că ZTE F6605R a fost cel mai problematic cu acest mod și acum eram curios dacă cu Kaon-ul ăsta e mai ușor.
Mulțumim de feedback 🙂. O zi frumoasă să ai.
@Orange Romania S.A. 2026
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J1996010178400
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor