anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

(Ghid) Ce tip de cablu Ethernet alegem pentru reteaua noastra?

Radutuby
#StarMember

Salutare,

În această postare m-am gândit să vă prezint un mini-tabel cu principalele tipuri de cabluri Ethernet, vitezele pe care le suportă și aplicațiile în care pot fi utilizate.

De asemenea, trebuie luat în considerare faptul că, odată cu creșterea standardului, cablul devine mai rigid și mai dificil de poziționat prin pereți, pe pat de cablu etc.

Sper ca informatia să vă fie de folos 😊.

Radutuby_0-1769421365453.png

Tip cablu Ecranare Viteză maximă Distanță maximă Utilizare recomandată
CAT5e UTP Fara 1 Gbps sau 2.5 Gbps 30m 100m Rețele casnice, upgrade 2.5G
CAT6 UTP Fara sau folie aluminiu 1 Gbps - 2.5 Gbps sau (10 Gbps până la 55 m) 100m Acasă, gaming, streaming
CAT6 FTP Folie aluminiu + plastic 1–10 Gbps 100m Birouri, zone cu interferențe
CAT6a STP Folie  + shield metalic (plasa) 10 Gbps 100m Rețele profesionale
CAT7 STP Ecranare avansata 10 Gbps 100m Industrial, data center
CAT8 STP Ecranare completa 25–40 Gbps 30m Servere, data center

Ai găsit soluția potrivită? Transformă ajutorul primit într-un ajutor oferit. Marchează răspunsul ca soluție sau oferă o apreciere, un gest mic care face Comunitatea mai bună.
5 Răspunsuri 5

FLo1
#StarMember

Mulțumim @Radutuby. Chiar ar fi interesant de observat câte instituții (și care anume) au investit în schimbarea infrastructurii LAN. Am observat destule sedii la care mai ”răsărea” câte un patch-cord de sub ”pat-ul pozat” și după grosime era clar un CAT5 (cel puțin nu era rigid și nici ecranare nu avea): primării, spitale, policlinici și chiar școli, dar și destule firme și chiar sedii de birouri. 

Dorești o Comunitate Orange mai bună? Marchează soluția întrebărilor inițiate de tine și apreciază răspunsurile care te-au ajutat!

Da, este foarte posibil ca aceste cabluri să fi fost alese în principal din considerente de cost.

Un exemplu am văzut în posta română unde au cabluri și echipamente limitate la 100 Mbps. Acolo cred că au aceiași rețea de acum 15-20 ani. Bine că nu au rețea antică pe coaxial și BNC-uri și cu protocolul IPX/SPX.😄

Din păcate, în astfel de situații nu se ia întotdeauna în calcul impactul pe termen lung, cum ar fi posibilele limitări de performanță (bottleneck-uri) generate de materiale sau specificații de calitate inferioară.

Ai găsit soluția potrivită? Transformă ajutorul primit într-un ajutor oferit. Marchează răspunsul ca soluție sau oferă o apreciere, un gest mic care face Comunitatea mai bună.

:)))) Da, exact... de Poștă am uitat. Și DA, asta ar mai lipsi ”evoluției”: să mai vedem rețele pe BNC-uri 🙂

BNC-urile sunt din alt secol, chiar mileniu, deși când văd zone cu antichități de ”ADSL” sau net+TV pe ”coaxial”..... mă duce cu gândul chiar la aceste BNC-uri...

Dorești o Comunitate Orange mai bună? Marchează soluția întrebărilor inițiate de tine și apreciază răspunsurile care te-au ajutat!

MihaiC99
Campion certificat

Nu schimb cablul până nu apare abonamentul de 10 GB 🙂 Momentan, CAT5e își face treaba pentru ce am nevoie.

Și eu am tot cat5e momentan și duce link de 2.5 gbps fără probleme. Pe viitor dacă vine 🍊 cu măcar, un 5gbps 😁 cu siguranță trec și eu la cat6.