Am avut ocazia de a petrece ceva timp prin preajma unor pasionati de fotografie (cu ocazia unui workshop pe aceasta tema). O buna parte din ei au laudat LG-urile, indeosebi cele mai vechi, pe partea de fotografie (am vazut un set de poze exceptionale, facute cu un LG G2) dar la ce au cazut de acord, marea majoritate, a fost faptul ca e vital a intelege conditiile in care sunt facute pozele.
Pana recent, Google a detinut coroana pe partea de fotografiere pe timp de noapte, prin linia Pixel (dovada vie a faptului ca nu ai nevoie de 3+ module foto pentru a face poze bune atata timp cat fotografierea computationala e facuta cum trebuie). iPhone-ul l-au clasificat ca fiind cel mai bun telefon pentru poze de tip panorama dar si pe partea de poze normale, pe timp de zi, efectuate la modul "point and shoot".
Huawei au reusit sa aduca competitie serioasa pe partea de fotografie pe timp de noapte dar, din pacate, pe timp de zi au ramas relativ mediocrii (cu mici comentarii legate de performantele video extrem de slabe).
La momentul workshop-ului, seria 11 de la Apple nu fusese, inca, lansata dar se pare ca au adus imbunatatiri masive pe partea de fotografie (zi si noapte).
Ce telefoane am observat ca foloseau, majoritatea celor de acolo (toti erau fie fotografi profesionisti, fie aspiranti pasionati):
- LG V40 / V50 (marea majoritate i-am vazut cu V50)
- iPhone-uri (multiple modele, de la 8 plus pana la Xs Max)
- Huawei P30 Pro (era o gasca de vreo 5-6 persoane si toti aveau P30 Pro)
- Nokia 1020 (da, in stare functionala si pe post de "daily driver")
- Multiple modele de Samsung, Sony, One+, etc dar fara a observa un model anume, prezent in numar mare.
La finalul prezentarii, au fost facute cateva recomandari:
- Buget limitat: Pixel 3a/XL
- Fara limite de buget: iPhone Xs (Max) / Huawei P30 Pro / Galaxy S10+ (in ordinea asta)
- Best all rounder: LG V50 (cu mici atentionari legate de QC-ul celor de la LG, din pacate).