Da, hai ca dupa 2 luni pe subiectul asta, am gasit si eu in sfarsit pe cineva pe chat care sa ma lamureasca si pe mine cum sta treaba cu device-urile astea.
Soft-urile trebuie customizate (cu exceptia iPhone-urilor care par sa vina deja cu suport de VoLTE, indiferent daca sunt sau nu cumparate de la Orange) pentru a putea beneficia de VoLTE.
Cu alte cuvinte, se da comanda de soft custom pentru device-urile care urmeaza a fi comercializate in reteaua de magazine Orange.
Acuma, in cazul telefonului meu, nu s-a cerut un soft custom, cel mai probabil si din cauza ca telefonul respectiv nu a fost inclus vreodata in oferta Orange. Cat despre modelele care sunt deja in oferta si care nu beneficiaza de VoLTE, pur si simplu nu s-a considerat ca sunt suficient de populare pentru a merita costurile asociate unui soft custom. Sunt probabil modele care nu se asteapta sa aiba vanzare foarte buna, si atunci nici nu se investeste in chestia asta.
Deci, mai pe scurt, e o problema de marketing. Daca telefonul este suficient de popular sau are suficient de mult potential de cumparare, se comanda soft custom si atunci are si VoLTE. Daca nu, nu.
De aceea, brand-uri precum Samsung, Huawei si Apple, au foarte multe modele suportate. Pe cand Honor, Allview, Alcatel, Motorola si altele, au doar cateva.
Curios ca telefoanele brand-uite Orange (de exemplu seria Dive, Rise...) au totusi suport pentru VoLTE mai mult decat brand-uri mai renumite (cum ar fi Motorola)... Ma gandesc ca poate si datorita pretului mic de achizitie, au si ceva mai multa "priza" la public.
Oricum, macar am aflat care era chestia cu serviciul asta, si de ce unele modele au si altele nu.