la 07-03-2025 12:32 PM - editat ultima oară la 07-03-2025 01:21 PM de DanielaH
Operatorii nu au încheiat încă un memorandum de înțelegere privind preluarea, semnată în octombrie 2024, scrie TelcoTitans, însă Bulgac a precizat că autoritățile române competente vor răspunde la propuneri „spre sfârșitul primului trimestru”.
Vorbind în cadrul ultimului apel privind rezultatele Digi de săptămâna trecută, el a declarat că discuțiile cu autoritățile de reglementare erau o „activitate în curs de desfășurare” și progresează „atât conform așteptărilor, cât și conform planului”.„Tranzacția se află pe o traiectorie bună și ne așteptăm la contribuții semnificative din partea autorităților în următoarele săptămâni, urmate, sperăm, de o aprobare”, a declarat Bulgac. Pentru OTE și societatea-mamă Deutsche Telekom, aceasta reprezintă cea mai recentă dintr-o serie de încercări de a se debarasa de activitatea de telefonie mobilă din România – o nepotrivire cu strategia centrată pe convergență a DT și o rămășiță a ieșirii parțiale a OTE din țară prin vânzarea operatorului istoric Telekom Romania către rivalul Orange.
Vorbind în cadrul Zilei piețelor de capital ale DT din octombrie, Dominique Leroy, șeful departamentului Europa, a declarat că grupul este mulțumit de prezența sa actuală pe zece piețe europene, dar a numit România „excepția”.
TRMC a fost mult timp o companie neperformantă pentru OTE, iar în ultimul său an fiscal, până la 31 decembrie 2024 (FY24), a raportat o scădere de 8,2% a veniturilor, la 263,3 milioane de euro, pe fondul „dinamicii dificile a pieței” și a reducerii plafoanelor tarifare pentru terminarea apelurilor mobile. Atunci când se adaugă efectul unei noi taxe asupra veniturilor, câștigurile au fost aproape complet șterse, scăzând cu 93,5% la doar 1,1 milioane de euro.
În ciuda acestui fapt, Digi a fost un cumpărător interesat de ceva timp și a fost implicat în discuții anterioare pentru a achiziționa TRMC în mai 2024. Grupul de operatori cu sediul în București dorește să utilizeze fuziunile și achizițiile pentru a accelera extinderea serviciilor de telefonie mobilă low-cost, de bandă largă și de televiziune cu plată în Europa, tranzacția cu TRMC fiind una dintre mai multe mișcări oportuniste din ultimii ani în Portugalia, Spania și în alte țări.
În ceea ce privește Vodafone, acordul propus a fost descris de Margherita Della Valle, CEO al grupului, ca o modalitate de a „sprijini consolidarea” pe piață. Ea a declarat în noiembrie că este o „bună oportunitate pentru noi de a obține un randament bun prin stimularea eficientă a sinergiilor”.
la 07-03-2025 12:52 PM
@Petru_2000, mulțumim pentru știre!
Te rugăm să editezi postarea și să adaugi sursa citată. Deasemenea, te rog să ne spui și care este părerea ta personală despre informațiile pe care le-ai împărtășit cu noi.
la 07-03-2025 01:01 PM
Din informațiile oferite până acum, cu siguranță această tranzacție se va produce în viitorul apropiat.
Sa sperăm că va avea efecte pozitive și asupra clienților Telekom (preț/calitate servicii).
la 07-03-2025 01:12 PM
Bun, am gasit sursa:
https://economedia.ro/vodafone-si-digi-se-apropie-de-aprobarea-preluarii-telekom-romania-mobile.html
Si acum sa comentam:
Din ce am spicuit prin articolele din februarie, tranzactia ar avea finalitate anul viitor (2026) intrucat aprobarile ar ajunge prin vara (aprobarea principala de la Consiliul Concurentei) la care se adauga o perioada tampon pentru ultimile aspecte juridice si semnarea documentelor finale, plus eventualele proceduri interne.
la 07-03-2025 01:27 PM
Este aproape 100% că tranzacția va fi aprobată. Ca să evaluăm impactul pe care vânzarea TRMC o va avea trebuie să știm și cum vor fi împărțite activele. Conform surselor din media vodafone preia clienții,iar digi rețeaua. Eu unul cred că această tranzacție va stimula investițiile și va îmbunătăți calitatea rețelelor, depinde de autoritățile de reglementare să se asigure ca tranzacția respectă termenii concurențiali.
la 07-03-2025 01:38 PM
Pana acum, nu tin minte sa fi fost astfel de tranzactii refuzate (cel putin nu prin Europa din ultimii 20 de ani), deci ma astept sa nu fie surprize (adica sa fluiere cineva in biserica si sa nu se mai intample).
Cat despre investitii: ma cam uit cu jumatate de inima. Mergand pe ce se stie, Digi preia infrastructura (si nu stiu cat va investi in ea), iar Vodafone clientii (care vor crea o presiune pe antene, asa cum s-a intamplat si la Orange, doar ca va fi "next level" din pricina numarului mult mai mare de clienti).
Ma asteptam ca Vodafone sa fi inceput deja montarea de antene suplimentare (stiu, deja renunta la 3G, dar nu prea am inteles din stiri ca monteze ceva suplimentar).
PS: dupa plecarea Lycamobile, a ramas Benefito Mobile ca operator virtual. Cine il preia: Digi (ca ia infrastructura) sau Vodafone (care ia clientii)?
07-03-2025 01:41 PM - editat 07-03-2025 01:42 PM
La ce preturi practica Vodafone (urmează o mărire a prețului în aprilie), la sfârșitul contractului se porteaza majoritatea.
Nici la prepay nu stau prea bine.
la 08-03-2025 01:30 PM
Probabil ca benefito mobile va rămâne MVNO, pe rețeaua celui care cumpără infrastuctura telekom, având în vedere ca el folosea rețeaua telekom.
07-03-2025 01:41 PM - editat 07-03-2025 01:41 PM
Salutare!
Eu cred că reducerea numărului de operatori din piață nu poate avea efecte benefice pentru consumatori. E adevărat că Telekom mobile a cam trecut pe sub radar la partea de investiții, dar vedem ce va fi. Oricum, pe Digi îi interesează spectru, pentru că mulți dintre clienți vor veni oricum la ei, pentru preț. Acum rămâne de văzut dacă și prețul va mai fi ce este, după ce vor scoate banii să cumpere de la greco-nemți!
la 09-03-2025 10:09 PM
Digi a urmărit din totdeauna infrastructura telekom mobile și clienții au fost un impediment în achiziția ei, acum lucrurile s-au rezolvat. Vodafone va plăti scump nr de clienți cumpărați din care parte, un număr mare va migra către Digi și Orange gratuit. Ca și abonat telekom, rămân la vodafone cât îmi vor menține abonamentul la 1 euro/lună, altfel portezi la Digi. Simplu este cel mai eficient.
la 11-03-2025 10:12 AM
Ideea este ca oricum acesta tranzacție se va realiza din ce informații cunosc Q4 2025- early Q1 2026 tranziția va fi extrem de greoaie la fel cum a fost Orange România SA si Telekom România deoarece sunt baze mari de clienți acum depinde cum o sa gestioneze cele 2 companii Vodafone si RDS
la 11-03-2025 10:17 AM
Teoretic, doar Vodafone va prelua baza de clienti intrucat Digi doreste preluarea infrastructurii (antenele). Din motive de secret profesional/industrial/etc, informatiile concrete vor fi disponibile abia in perioada semnaturilor finale. Siu, vor iesi "informatii pe surse", dar as recomanda prudenta pana la confirmare (pentru informatiile de detaliu, nu cele pentru care se iese in public si se anunta intentia de a achizitiona doar o parte).
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J40/10178/1996
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor