anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Telekom Romania Mobile, în curând Vodafone România și Digi România

dragosbrm
Cunoscător

După luni de speculații și investigații, Consiliul Concurenței a intrat în linie dreaptă cu analiza tranzacției prin care Vodafone România vrea să cumpere Telekom Romania Mobile, în timp ce Digi România urmează să preia o parte din infrastructură, frecvențe și serviciile prepaid. Ca să nu afecteze concurența reală de pe piață, cele două companii au trimis o serie de angajamente oficiale prin care promit, printre altele, să păstreze prețurile cartelelor, să crească vitezele la internet și să nu îngroape jucătorii mai mici. 

Discuțiile sunt acum publice, iar oricine poate trimite observații până pe 2 iunie 2025. Una dintre temerile mari ale autorităților a fost că dispariția Telekom ca brand independent ar putea duce la scumpiri sau la restrângerea opțiunilor pentru utilizatorii de cartele reîncărcabile. Digi a venit cu o soluție clară: se angajează să mențină toate contractele prepay și prețurile deja existente. 

Practic, dacă ești utilizator de cartelă Telekom, serviciile tale vor fi gestionate de Digi, dar fără să vezi modificări în costuri sau condiții, cel puțin pe termen scurt. În plus, Digi promite investiții pentru a îmbunătăți calitatea internetului mobil pe întreaga rețea, ceea ce înseamnă că viteza medie de transfer ar trebui să crească vizibil până în 2029, când expiră licențele de spectru dobândite.

Vodafone, pe partea cealaltă, va absorbi infrastructura și clienții Telekom și garantează că rețelele vor fi integrate pentru o acoperire mai bună și capacitate extinsă. Compania a inclus în angajamente și păstrarea condițiilor tarifare pentru dispozitivele M2M (machine-to-machine), plus deschiderea rețelei Telekom către alți operatori virtuali, în conformitate cu obligațiile legale impuse de ANCOM. Așadar, nu doar clienții direcți ar trebui să beneficieze, ci și operatorii MVNO care își închiriază rețelele pentru a oferi servicii proprii.

Un alt punct sensibil a fost accesul Orange la site-urile de telecomunicații mobile partajate. Ambele companii – Digi și Vodafone – au confirmat că nu vor modifica condițiile actuale de colocare, ceea ce înseamnă că nici Orange nu va fi blocată sau pusă în dificultate tehnică. Practic, autoritățile vor să evite formarea unui duopol care să sufoce concurența, iar angajamentele trimise acum urmează să fie analizate și, dacă e cazul, ajustate. Detaliile complete pot fi consultate pe site-ul Consiliului Concurenței, la www.consiliulconcurentei.ro.

Ce părere aveți? Eu cred că este benefic, atât timp cât prețurile nu vor crește. Oricum Telekom a scăzut foarte mult!

Sursa

17 Răspunsuri 17

BlackWolf
Maestru

Salut!

Ce scrie aici arata destul de bine, viitorul suna bine, acum sa speram ca se vor si tine de promisiuni...

Cea mai avantajata retea din toata afacerea asta pare Vodafone, pe langa clientii cu abonamente, preluand si integrand infrastructura Telekom cu a lor si imbunatatind-o, va castiga foarte mult la capitolul acoperire si nici nu va ingreuna reteaua proprie asa de tare cum s-a intamplat cu Orange cand a preluat Telekom-ul fix. De exemplu, doar eu stiu foarte multe zone unde nu exista decat acoperire Telekom...

Pe de cealalta parte inteleg din articol ca Digi va prelua doar clientii Prepay, niste licente de spectru valabile pana in 2029 pe care le va avea si Vodafone si o parte din celulele Telekom de care probabil Vodafone nu are nevoie pentru ca sunt deja comune sau au celulele una langa cealalta. Deci, Digi ar trebui sa bage toti clientii Telekom Prepay direct pe reteaua proprie isi va ingreuna reteaua care si asa a inceput sa mearga mai greu si va avea mult de investit in ea. Digi a promis ca va imbunatati reteaua, dar oare are capacitatea asta intr-un timp relativ scurt? Hai ca la Vodafone e mai simplu, ca la ei Telekom vine cu tot cu infrastructura si au capacitate mai mare de investitie, dar Digi face fata? Nici Orange nu si-a revenit total dupa socul preluarii Telekom-ului fix si Orange e la alt nivel fata de Digi. Asta e intrebarea...

Vedem ce va mai fi...

Folosesc și DIGI și orange și am călătorit prin majoritatea orașelor din țară și pot spune ca digi chiar este o rețea pe care te poți baza, bine nu prinzi vitezele care le ai la orange dar pt mobil este de ajuns și o viteza de 100Mb. Majoritatea utilizatorilor nu au nevoie pe mobil de viteze de fibră optică . Am întâlnit și zone unde digi era peste Orange și la semnal și la viteze. 

Digi, după părerea mea, este CEA MAI PROASTĂ retea de telefonie mobilă. Internetul fix si televiziunea sunt ok, dar la capitolul telefonie, nu m-aș porta la ei cu numerele principale...

Folosești în momentul de față digi mobil de zici ca e gunoi? 😂

așa să stăm pe margine și să comentăm fără să fim clienți DIGI mobil e ușor 😂

nu e la nivelul Orange dar îți faci treaba cu ei . Sunt și zone unde Orange e o mizerie la mobil și net fix, și nu e vreun sat uitat de lume. 
sunt client la ambele companii și asta e părerea mea

Am folosit și stiu ce vorbesc! Mai ales de când au introdus "cincigeul", care e doar cu numele, chiar e de toată jena. Mai am de la ei doar servicii fixe, pentru că orange încă nu are in blocul unde stau eu.

Toți pe care îi cunosc, și s-au portat pe digi, pentru marea ofertă de 2 euro, au ajuns să se porteze înapoi în rețeaua inițială. Plus că au foarte multe probleme. Eu când am portat un număr la ei, numărul temporar era dat de 2 ori, la mine și la inca o persoana, care avea acel număr ca principal. Primeam apelurile acelei persoane. Portasem un număr din telekom, special pentru a vedea ce are așa special digi. Și am ajuns la concluzia că NIMIC

Eu aș spune ca înainte să se comenteze, să fim documentați, totuși!😁👌

MihaiC99
Maestru certificat

Digi dispune de o rețea de telefonie mobilă decentă, aspect reflectat și în numărul mare de portări. Chiar dacă nu atinge nivelul de calitate oferit de Orange, Digi compensează prin alte lucruri.

Important este sa avem concurenta.

Depinde ce intelegi prin "iti faci treaba cu el". Am probleme de semnal cand intru in magazinele mari (daca ajung la vitrina cu servire asistata, deja incep sa am probleme de receptie). 3E are si Vodafone, la fel si Orange si Telekom. Si toti ofera roaming la preturile astea. Deci, avantajul sau "zicala" cat dai, atata face nu prea mai tine.

La fel, cand ies din orase, viteza receptionata scade simtitor (si nu vorbesc de diferente de 10-20Mbps, ci pe la jumatate nu la mare distanta de oras). Nu intru pe 5G intrucat telefonul nu are asa ceva.

Si pentru a nu se intelege gresit: cat timp am conexiune fara sincope, nu prea ma intereseaza viteza de descarcare (ma descurc si cu 10Mbps). Ma deranjeaza cand nu prea mai pot folosi telefonul mobil (ca doar de aia e ... mobil) indiferent de operator.

Este ok, in mare parte te descurci si cu Digi si da, totul depinde foarte mult de zone. Alegerea depinde foarte mult de reteaua sau retelele care sunt mai bune in zonele tale de interes, ca preturi mici gasesti la toate. Acum sa vedem cum va gestiona Digi numarul mare de clienti care vor intra in retea...

Shadow1
Cunoscător

La bunica în sat de exemplu Telekom este singura rețea care funcționează ok, restul sunt praf, și este un sat destul de mare și populat. Cu ocazia asta își mai extinde Vdf acoperirea.

Vio73
#StarMember & 2024 Problem Solver

Salutare!

Vom trăi și vom vedea! În rest, totul bine și frumos până la proba contrarie.

Sper să fie mai bine, dar vin vremuri grele în general și mi-e greu să cred că industria telecom va fi altfel. 

Pololică
#StarMember

Interesant faptul ca se va imparti si infrastructura. Oarecum de asteptat, dar nespus initial.

Petru_2000
Explorator

Salut! Cred ca dupa ce afacerea va fi finalizata, Vodafone isi va intari foarte tare pozitia, confirmand prin cumpararea Telekom ca nu au de gand sa plece din Romania in viitorul apropiat. Pentru digi e cam prima achizitie serioasa pe care o fac pe piata de la noi(anii trecuti au preluat akta, un furnizor mai mic), dupa ce totul se va termina, vor fi nevoie de investiti la ei, pe care nu prea am vazut sa le faca. Cred ca, dupa finalizarea tranzactiei, Vodafone va iesi marele castigator.

Razvan
#StarMember

Abonat Telekom posibil să migrez la Digi, dacă Vodafone umblă la preț.

Posibil ca Vodafone să aibă un șoc când or să vadă că au mulți abonați cu valori de 1-2 euro/lună.

Cred ca Vodafone si Digi au deja toate datele si nu s-au bagat la achizitia Telekom-ului asa in orb, asa ar fi normal. Preturi mici gasesti la toate retelele, in special la fidelizare. Si pentru a putea face achizitia, Vodafone au declarat la Consiliul Concurentei ca nu vor incepe iar cu rahaturile lor de indexari si mariri si vor pastra preturile, cum e normal. Acum sper sa faca la fel si cu abonatii lor existenti si sa inceteze cu prostia asta cu indexarile si maririle de pret...

Am si un abonament de 2.5 euro la Telekom si eu voi fi primul care va porta numarul la Digi (la care am renuntat de curand), pentru ca abonamente la Vodafone mai am vreo 3 si nu am nevoie de inca unul, am nevoie de retele diferite, in special in meseria mea...