la 22-04-2021 12:37 PM
Proiectul legii 5G a fost aprobat în ședința de guvern, a anunţat Lucian Bode, actualul ministru al Afacerilor Interne.
Acesta a scris: “Proiectul de lege promovat are în vedere stabilirea unui mecanism de autorizare prealabilă a producătorilor de tehnologii, echipamente și programe software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicații de interes naţional, inclusiv cele de tip 5G. Astfel, vom avea la dispoziție un instrument solid în vederea diminuării riscurilor la adresa securității și apărării naționale. Totodată, prin acest proiect de lege, odată aprobat în Parlament, România nu exclude niciun producător de tehnologie, dar va putea condiționa prezența acestora de respectarea criteriilor stipulate în Memorandumul semnat de guvernele României și SUA privind securitatea rețelelor 5G”.
Pe de alta parte, intr-un interviu pentru B1.ro Edwin Vermulst, care practică dreptul comerțului internațional din anul 1985 și este fondator al companiei VVGB Advocaten, a afirmat faptul ca:
"Trebuie o nouă consultare privind noul proiect de lege referitor la tehnologia 5G în România. Nu e nici măcar un singur criteriu tehnic în acest proiect. Criteriile sunt pur politice.
Pentru că aceasta este o legislație a României și pentru că România invocă securitatea națională, China dacă va decide să meargă la Organizația Mondială a Comerțului poate ataca legislația românească sau măsura excluderii furnizorilor chinezi pe baza legislației românești, poate ataca acest aspect la Organizația Mondială a Comerțului.
Una dintre reguli este ceea ce numim națiunea cea mai favorizată, prin asta înțelegem că trebuie să tratezi toate statele în aceeași manieră. Nu poți să discriminezi, nu poți să spui nu îmi place SUA, deci impun tarife, dar îmi place Tunisia, deci nu impun tarife. Trebuie să tratezi pe toată lumea în aceeași manieră.
CRITERIILE IN PROIECTUL DE LEGE ROMAESC SUNT DIFERITE DE CRITERIILE UE DIN SETUL DE INSTRUMENTE.
Setul de instrumente se uită la ce fel de rețea și la componentele ei și spune că anumite componente, anumite părți ale rețelei sunt critice, de exemplu miezul rețelei este critic. Dar alte componente ale rețelei sunt mai puțin critice, sau mai puțin sensibile. Setul de instrumente spune statelor membre: nu vă uitați la un întreg, uitați-vă la componente, poate indica miezul care este foarte sensibil, foarte critic. Trebuie să aplicați evaluări diferite ale riscurilor. Apoi indică alte componente care sunt mai puțin sensibile. Deci propunerea UE în setul de instrumente este mult mai nuanțată decât abordarea românească. Abordarea românească este ca un ciocan mare. Abordarea Europeană spune: discută cu cealaltă parte, vezi ce se poate face, poate că nu poate fi admis pentru miezul rețelei dar poate fi admis pentru părțile non-critice ale rețelei. Deci abordarea este mult mai rafinată”
Ramane cum am stabilit: In momentul in care in Romania vom avea acoperire 5G la nivel urban, in China va fi in teste 6G.
la 22-04-2021 01:37 PM
la 22-04-2021 02:02 PM
la 22-04-2021 02:56 PM
la 22-04-2021 04:28 PM
la 22-04-2021 05:42 PM
la 22-04-2021 06:07 PM
la 26-04-2021 04:53 PM
la 14-05-2021 11:39 AM
la 20-05-2021 11:44 AM
@Orange Romania S.A. 2024
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J40/10178/1996