anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Din 20.06.2025 vom aveam telefoane si tablete mai rezistente si suport software de cel puțin 5 ani

RafaHelper
#StarMember

imagine.png

Regulamentul (UE) 2023/1670, adoptat de Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene introduce cerințe ecologice pentru dispozitivele electronice și electrocasnice, începând cu data de 20 iunie 2025. 

Principalele prevederi includ pentru telefoane si tablete următoarele:

• Durabilitate fizică: Dispozitivele trebuie să fie rezistente la căderi accidentale și protejate împotriva prafului și a apei.
  • Disponibilitatea pieselor de schimb: Producătorii sunt obligați să furnizeze piese de schimb critice în termen de 5 până la 10 zile lucrătoare și să le mențină disponibile timp de 7 ani după ce produsul nu mai este vândut în Uniunea Europeană.
  • Actualizări software: Dispozitivele trebuie să primească actualizări ale sistemului de operare timp de cel puțin 5 ani de la data încheierii vânzării.
  • Acces la instrumente de reparare: Reparatorii profesioniști trebuie să aibă acces nediscriminatoriu la orice software sau firmware necesar pentru repararea dispozitivelor.

Aceste măsuri fac parte din inițiativa „Right to Repair” a Uniunii Europene, care vizează prelungirea duratei de viață a produselor, reducerea deșeurilor electronice și promovarea unui consum mai durabil. 

Pentru detalii suplimentare, poți consulta textul complet al regulamentului aici: Regulamentul (UE) 2023/1670.

Cum ti se par aceste noi prevederi? 

32 Răspunsuri 32

Salut @gitzaa

Nu ai primit update la ce mai exact? Nu ai menționat si este nevoie sa aduci mai multe detalii!

La redmi note 14 pro 5g

alterego
Cunoscător

Cu suportul software e ușor de rezolvat... cu rezistența... depinde de fiecare utilizator în parte: la mine telefoanele chiar și după 5 ani arată ca noi, dacă n-ar ceda bateria le-aș folosi mult și bine...

Dimitrie569
Cunoscător certificat

Rezolvăm și cu bateria. Dacă ai opțiunea "protecție baterie" poți limita la 80% bateria de la telefon (eu așa fac). De doi ani am telefonul pe care scriu aceste rânduri, iar bateria nu s-a prea schimbat. Doar încarcă ceva mai greu😅

De asemenea, poți închide telefonul sau, atunci când ai nevoie de el din când în când, pe modul avion (desigur, vorbesc de timpul încărcării). Acum, aceasta va depinde de contactele tale 🙂 . Dar poți face asta în fiecare noapte și tot e ok.

cell_vmc
Explorator

cu o husa bumper ai rezolvat cu caderile accidentale dar ce te faci cu software update care tre sa mai fie verificat si de operator si astfel ota iti maximizeaza frustrarea🧐

Dimitrie569
Cunoscător certificat

În așa cazuri, cred că e mai bine să luăm telefoanele direct de la chinezi decât de la orange😅 dacă pune firmware personalizat până și la telefoane, mai bine nu mai luăm niciun telefon de la orange.

almin67
Junior entuziast

Vrăjeală ieftină pentru fraieri botaniști!

Dimitrie569
Cunoscător certificat

Nu știu nimic despre plante 😂. Poate doreai să spui "ecologiști" 🙂

Ionela-16-
Junior

Foarte bine gândite prevederile, acum să vedem și realitatea.

Horatiu30
Junior

Foarte tare. Asa mi se pare corect sa fie. 

teacher_
#StarMember

Doamne ajuta, speram să se schimbe legislația asta care era îndreptată mai degrabă spre înlocuirea telefoanelor după 2-3 ani. Cred că a contat și faptul că prețurile au luat-o razna ...

La Android, nu ar fi o problema. Majoritatea aplicatiilor suporta versiuni destul de vechi (5-6 in urma). Problema se pune la cei care vor functii noi (asa cum fac cei de la Apple): de obicei se limiteaza la ultimile 2, hai 3 modele in spate...

Vlad_5
Junior entuziast

Oare vom avea (din nou) baterii demontabile, sau ca in prezent inlocuire in service?

Vlad19
Junior

Este un lucru foarte bun că aparatele sa poată fi folosite mai mult timp.

CO18
Explorator

Mi se par foarte pozitive și necesare!
Aceste noi prevederi sunt un pas crucial către o industrie electronică mai durabilă și mai responsabilă cu mediul. Ele încurajează inovația în designul ecologic, reduc deșeurile și oferă consumatorilor produse mai bune pe termen lung. Este un câștig pentru toată lumea.