17-04-2025 02:03 AM - editat 17-04-2025 09:55 PM
Deși Orange România este percepută drept un operator de top pe plan local, raportul Opensignal arată că nu reușește să țină pasul cu restul filialelor europene. Cu un scor de calitate sub media grupului, Orange România este devansată de entități precum Orange Slovacia (86,2%), Orange Belgia (82,5%), Spania sau Polonia (76,1%).
Mai mult, performanța sa a scăzut față de raportul anterior (iunie–august 2023), pierzând poziții în cadrul grupului, aflându-se acum pe ultimul loc din țările analizate, cu un scor de 74,9%.
”Orange (Slovacia) este câștigătorul categoric al grupului pentru calitate constantă, devansând Orange (Franța) cu aproximativ un punct procentual. Cu toate acestea, atât Orange (Franța), cât și Orange (Belgia) sunt câștigători detașați pentru calitate constantă pe piețele lor respective.
Clasamentul Orange Belgia la nivel național s-a îmbunătățit față de cel înregistrat în iunie-august 2023, însă atât Orange (Polonia), cât și Orange (România) au înregistrat scăderi”, se precizează în raport.
De asemenea, performanța Vodafone România este mai modestă comparativ cu filialele din alte state europene, fiind pe locul 8 din cele 10 state europene în care oferă servicii, cu un scor de 74,3%. În cadrul grupului Vodafone, filiale precum cele din Olanda (85,3%), Albania (79,3%) sau Germania (74,9%) oferă o experiență mai stabilă și mai fiabilă decât cea din România. Deși disponibilitatea rețelei este ridicată, calitatea conexiunii și acoperirea 5G rămân sub așteptări. Singurele țări care se află în spatele nostru sunt Irlanda și Grecia.
Și Telekom România (parte din Deutsche Telekom) are una dintre cele mai slabe scoruri din grup la Consistența Calității, fiind pe ultimul loc din cele 10 piețe în care este prezent grupul german. România are un scor de 69,6%, cu mult în urma Cehiei (pe primul loc cu 86,2%).
Operatorii europeni cu cele mai mari scoruri de calitate consecventă în cadrul fiecărui grup de operatori – câștigătorii grupului – sunt:
◦ Grupul A1 – A1 (Bulgaria);
◦ Grupul Deutsche Telekom – T-Mobile (Cehia);
◦ Grupul Orange – Orange (Slovacia);
◦ Grupul PPF – Yettel (Bulgaria);
◦ United Group – Telemach (Croația) și Telemach (Slovenia), deoarece scorurile lor sunt statistic egale;
◦ Vodafone Group – Vodafone (Țările de Jos).
Raportul precizează că una dintre cele mai izbitoare diferențe dintre Europa și alte regiuni este problema fragmentării – Europa este un mozaic de țări mici și mijlocii în funcție de populație, toate având propriile cadre de reglementare și acces diferit la spectru.
”Aceasta înseamnă că pentru un operator pe cont propriu pe o singură piață este dificil să realizeze economii de scară. Grupurile de operatori, care activează de obicei pe mai multe piețe, adesea concentrate într-o anumită parte a Europei, pot atenua într-o oarecare măsură această problemă. Grupurile de operatori variază foarte mult în ceea ce privește gradul de control central și de influență pe care „sediul central” îl exercită asupra sucursalelor lor individuale. De exemplu, grupul Telia devine mai descentralizat, renunțând la funcția centrală de produse și servicii comune. Unele grupuri au ales să se prezinte în fața consumatorilor ca o singură marcă (Orange și Vodafone), în timp ce altele sunt un amestec de mărci diferite”.
Ăștia suntem, atâta putem, din păcate...
la 28-07-2025 11:11 PM
Aici mai intervin si autoritatile locale care inca mai cred ca 5G iti fura banii din buletin. Greu cu aprobarile astea...
19-04-2025 08:50 PM - editat 19-04-2025 08:52 PM
Din pacate, cred ca in urmatorii ani lucrurile nu vor evolua cu mult. Orange si Vodafone nu stiu cum isi vor extinde reteaua, mai ales ca ei trebuie sa o inlocuiasca pe cea actuala (doar partea cu echipamente huawei). Cat despre telekom probabil ei peste cateva luni nu vor mai exista(desi sunt ingrijorari din partea consiliului concurentei). Piesele de retea ar putea deveni mult mai scumpe, din pricina situatiei economice globale.
la 28-07-2025 11:12 PM
Cred ca nu o sa se mai investeasca in acoperire 4G, se va investii direct in 5G
la 20-04-2025 04:08 PM
la 20-04-2025 04:46 PM
1. Imaginea trimisă e de la o rețea Wi-Fi de Digi, fără legătură cu subiectul
2. Haideți la orange, nu vă uitați la preț 🙂
la 20-04-2025 04:58 PM
Serviciile fixe sunt mai ieftine la Orange decât la Digi. Serviciul clienți lasă de dorit la Orange. După cum ai văzut au mai eliminat și formularul de contact.
Pe partea de servicii mobile, mă interesează viteza, iar în Constanța rețeaua 5G bate pasul pe loc.
20-04-2025 07:01 PM - editat 20-04-2025 07:02 PM
Dacă ai acces la internet, iar când faci streaming video, rezoluția setată pe auto nu se setează pe 144p, e bine 😉
Dacă nu trece la 360p, ci doar mai sus, poți spune că ești boier 🙂
la 20-04-2025 07:38 PM
Nu e vorba de viteză — în zona mea toți furnizorii oferă viteze bune, inclusiv pentru 4K. Ce mă interesează pe mine este care furnizor oferă cea mai bună performanță generală. În prezent, Orange pare să aibă un avantaj la capitolul viteză. Voi face comparații între Orange, Vodafone și Digi, iar la final voi decide la ce furnizor îmi voi porta numărul principal.
la 20-04-2025 10:37 PM
@MihaiC99 a scris:Nu e vorba de viteză — în zona mea toți furnizorii oferă viteze bune, inclusiv pentru 4K. Ce mă interesează pe mine este care furnizor oferă cea mai bună performanță generală
Ce diferă dintre viteză și performanță generală?
la 21-04-2025 07:03 PM
Pe langa viteza mai sunt și alți factori pe care trebuie să-i luăm în considerare:
la 21-04-2025 07:26 AM
Buna, pentru testele făcute am folosit, după posibilități, un Samsung A56 și un ruter 5G cu SIM de la Orange din mag online cu 644, lei că sa stoarcă viteze din rețelele mobile.
La Mediaș in ultimii 4 ani scoteam pe Orange, in multe zone cu un A53, 160Mbps down și 25Mbps up. Credeam că asta e maxim și mă întrebam cum se poate mai mult?
Cu ruterul 5G Huawei cu SIM, am scos apoi începând cu 2025 viteze de 270Mbps down și 160Mbps up, ping de 15, folosind agregare de bande 3,7 și 20, specific Orange la nivel național.
Dar din 2024 in Mediaș, zona Kaufland, unde vitezele de date erau H+, s-a instalat un mast, iar vitezele de date au ajuns la 250Mbps down și 70Mbps up. Deci se poate. Mai mult că sigur e un mast conectat la fibra.
Asta mi-a arătat ca e ff mult potențial în rețeaua mobila chiar.
la 21-04-2025 09:26 AM
Router 5g de orange... și apare digi😅
la 21-04-2025 10:49 AM
Buna, pentru lămurire referitoare la ruterul Huawei 5G de la Orange, acesta e la liber la mag online orange.ro , costa 644, lei și merge si cu un sim. Poți pune orice SIM in el, merge orice rețea Orange, Digi, voda, telek.
Frecventele wifi pe care oferă net sunt de 2,4 și 5 GHz, ultima e cu viteze mari.
Mai jos atașez frecventele 5G pe care funcționează operatorii de telefonie mobila și date. Știu ce vorbesc.
la 24-04-2025 06:36 PM
Ne place nu ne place ,statistica prezentată reprezintă o crudă realitate . Sunt client Orange de peste 20 ani și fără a fi malițios suntem la faza ...fost-am lele cât am fost. Scăderea calițății este evidentă , ca de altfel în foarte multe domenii ,de fapt acesta fiind trendul !
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J1996010178400
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor