la 31-03-2020 03:08 PM
Iată cum funcţionează o „schemă” foarte răspândită pentru fraudarea persoanelor preocupate de epidemia COVID-19 este promisiunea livrării gratuite de măşti pentru faţă în schimbul instalării unei aplicaţii de Android.
Pornind de la o banală reclamă sau link ataşat unei postări distribuită pe reţelele de socializare, utilizatorii de mobil sunt direcţionaţi pe un site care promite măşti gratuite anti-coronavirus, obţinute prin completarea unui formular accesat în urma instalării unei aplicaţii de Android, folosind butonul Download plasat la vedere.
Imediat ce aplicaţia propusă este instalată şi rulată pe telefonul victimei, pe ecran va apărea un mesaj scris într-o engleză stricată: "You infected [numele site-ului vizitat] with High Dose of Traffic."
Simultan, malware-ul trimite tuturor contactelor din agenda telefonului mesaje SMS conţinând aceeaşi sugestie pentru obţinerea de măşti anti-coronavirus gratuite împreună cu link-ul către site-ul infectat, în speranţa ca şi alte persoane căzute în capcană să reia ciclul infectării.
Dincolo de sustragerea adresei de contacte, aplicaţia rămasă să ruleze în fundal poate face mult mai mult rău. Deşi în cazul de faţă, malware-ul descoperit pare să fie la stadiu experimental, aplicaţiile de mobil infectate pot intercepta cu uşurinţă datele cardului bancar, atrage victimele în înşelătorii de tip phishing, sau iniţia atacuri ransomware prin criptarea fişierelor păstrate în memoria telefonului.
Cum să evitaţi înşelătorii pe tema Coronavirus şi nu numai?
Dacă un site sau postare întâlnită pe reţelele de socializare îţi condiţionează anumite beneficii sau funcţionalitate de instalarea unei aplicaţii pentru mobil, refuză fără ezitare sugestia primită. În puţinele situaţii când astfel de propuneri sunt legitime, vei fi direcţionat către magazinul Google Play şi nu vreun site obscur. Chiar şi atunci, verifică temeinic comentariile lăsate de ceilalţi vizitatori ajunşi pe pagina oficială a aplicaţiei respective şi spune stop la cel mai mic semn de îndoială.
Odată ce ai instalat o aplicaţie potenţial benefică acordă maximă atenţie la permisiunile solicitate. De exemplu, permisiuni precum interceptarea interfeţei Android şi desenarea peste alte aplicaţii, accesarea listei de contacte şi gestionarea apelurilor de voce şi mesaje nu ar trebui acordate decât aplicaţiilor a căror autenticitate este dincolo de orice dubiu.
Pentru a te proteja cu adevărat, instalează aplicaţii de Android exclusiv din magazinul oficial Google Play şi ţine cont de comentariile şi steluţele acordate de alţi vizitatori.
Site-urile şi orice alte surse care promit vânzarea de bunuri medicale greu de găsit, sau oferă în mod benevol diverse servicii care au legătură cu actuala epidemie COVID-19 ar trebui privite cu suspiciune. Un astfel de exemplu negativ sunt toate site-urile care propun descărcarea/completarea formularului necesar la părăsirea locuinţei în tipul carantinei, acesta fiind un pretext ideal pentru furtul datelor personale.
Pentru mai multă siguranţă, puteţi instala o aplicaţie antivirus pentru mobil, însă numai din magazinul Google Play.
Sursa 1 - https://www.go4it.ro/internet/cum-iti-poate-afecta-telefonul-android-o-aplicatie-care-iti-ofera-gratuit-masti-impotriva-covid-19-19033027/
Sursa 2- https://www.thesun.co.uk/tech/11258750/android-coronavirus-app-safety-scam/
Daca urmeaza sa primiti mesaje de tip SMS de la numerele de telefon din agenda care va idemna sa accesati site-ul respectiv, contactati persoana respectiva informati-o asupra faptului ca telefonul ei este infectat.
De asemenea informati-va copii /parintii / bunicii sa nu dea curs acestor mesaje si reclame plasate in diverse aplicatii, jocuri, facebook, messenger, etc.
In completare la recomandarile privind modalitatile prin care să evitaţi înşelătorii pe tema Coronavirus:
1. NU accesati site-uri aflate de subdomenii gratuite. Orice persoana poate construi un site in mod absolut gratuit utilizand una din aceste platforme.
- numesite.wordpress.com
- numesite.blogger.com
- numesite.wix.com
2. NU accesati site-uri web gazduite pe domenii web gratuite si care au una din urmatoarele extensii. Orice persoana poate achizitina in mod gratuit un domeniu web avand una din terminatiile de mai jos si impreuna cu un pachet de gazduire gratuita poate pune pe picioare un site web malitios.
- numesite.TK
- numesite.CF
- numesite.GA
- numesite.ML
3. EVITATI site-urile web care nu dispun de conexiuni securizate, adica acel httpS in browser, in mod particular site-urile care va solicita, sub o forma sau alta, tot felul de informatii cu caracter personal.
4. Daca se intampla sa primit un mesaj SMS, eMail, Facebook, Messenger, etc care aparent este trimis de unul din contactele voastre si care va invita sa accesati nu-stiu-ce-site, sau sa completati ceva formulare, sau sa descarcato / instalati ceva aplicatii, NU dati curs acelor invitatii. SUNATI-VA prietenul si intrebati-l daca acel mesaj a fost trimis de el cu buna stiinta.
la 31-03-2020 03:09 PM
la 31-03-2020 03:10 PM
la 31-03-2020 03:13 PM
la 31-03-2020 03:16 PM
la 31-03-2020 03:17 PM
la 01-04-2020 09:04 AM
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J40/10178/1996
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor