anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Apple realizeaza inregistrari fara voia utilizatorilor

FaraUnID
Campion certificat

Apple angajeaza contractori privati pentru a asculta inregistrari realizate de Siri. Asta se intampla fara acordul utilizatorilor si contractorii cu pricina au auzit „regular” informatii confidentiale ale utilizatorilor; probleme de sanatate, probleme personale, cupluri care intretin relatii intime. Stiti voi, genul de lucru pe care vrei sa-l impartasesti cu un strain prin telefon.

 

Apple si-a cerut scuze la acel moment pentru aceasta situatie si a spus ca a fost o miscare prost gandita

 

Se pare insa ca nu a fost si o lectie invatata, deoarece sursa celor de la The Guardian sustine ca nimic nu s-a schimbat de atunci. Pentru prima oara, acesta si-a dezvaluit si identitatea. Numele sau este Thomas le Bonniec, un contractor angajat sa asculte si sa catalogheze inregistrari Siri. Acesta a depus plangere catre autoritatile care se ocupa de astfel de probleme si sustine ca Apple continua sa ignore si sa violeze drepturile fundamentale ale omului si isi continua colectarea masiva de date. Acesta explica si ce rol are (avea) el in toata aceasta actiune:

 

"Am ascultat sute de inregistrari zilnic colectate de pe diverse dispozitive (iPhone, Apple Watch sau iPad). Aceste inregistrari erau realizate de multe ori fara ca Siri sa fie macar activ. Aceste procesari aveau loc fara ca utilizatorii sa stie, iar noi aveam rolul de a le grupa in seturi de date pentru a corecta traducerile facute de dispozitiv. Inregistrarile nu se limitau doar la utilizatorii dispozitivelor, ci puteam auzi si rude, copii, prieteni, colegi sau orice persoana cu care interactionau acestia.

 

Sistemul inregistreaza orice: nume, adrese, mesaje, cautari, argumente, sunete de fundal, filme, conversatii. Am auzit oameni care vorbeau despre cancer, referindu-se la rude care au murit, religie, sexualitate, pornografie, politica, schoala, relatii sau chiar droguri si traficul acestora, fara ca macar sa fi activat Siri.

 

Aceste practici se bat clar cap in cap cu politica „privacy-driven” cu care se lauda Apple si ar trebui investigate urgent de catre autoritatile responsabile cu protectia datelor. Prin intermediul acestei declaratii, vreau sa scot aceste lucruri la iveala si sa ma ofer sa cooperez pentru a oferi orice element care sa sustine aceste fapte. Chiar daca acest caz este public, Apple nu a fost investigat niciodata din ce stiu eu."

 

In timp ce Le Bonniec da vina in principal pe Apple, acesta critica grav si lipsa de actiuni impotriva companiilor tech in general spunand ca este foarte ingrijorat si ca oamenii ca el, practic urmaresc toata populatia. Este important de luat in seama ca aceasta strategie de la Apple nu este un caz izolat. Amazon, Google si Facebook au recunoscut ca s-au folosit de asemenea tactici, dar niciuna dintre aceste companii nu se mandreste cu securitatea datelor la fel cum o face producatorul de iPhone.

 

Sursa 1 - https://zonait.ro/apple-asculta-in-continuare-inregistrar...

Sursa 2 - https://www.theguardian.com/technology/2020/may/20/apple-...

 

4 Răspunsuri 4

MihaelaA
Community Manager
Community Manager
Da, am auzit de asta și chiar nu este deloc plăcut să afli că se practică. Așa cum este precizat și în articol, Apple militează pentru privacy și când vezi astfel de știri este incredibil.

Razvan
#StarMember
Încă un motiv în plus să nu cumpăr mărul :D, pe lângă prețul exorbitant de mare.

Vio73
#StarMember & November Problem Solver
Deci spun de cei de la Huawei că fac înregistrări și fac și ei la fel (americanii).

CristianP
Junior entuziast

Din pacate Google si Amazon fac la fel.

 

Sursa 1 Google 

https://eu.usatoday.com/story/tech/2020/01/03/google-records-everything-voice-search-iphone-android-...

 

Sursa 2 Google

https://eu.usatoday.com/story/tech/2019/07/11/google-home-smart-speakers-employees-listen-conversati...

 

Sursa 3 Amazon Alexa

https://www.forbes.com/sites/kateoflahertyuk/2019/04/12/amazon-staff-are-listening-to-alexa-conversa...

 

Cred ca este eronat sa mergem pe ideea ca suntem in siguranta pe Android. Google este o companie care face bani din vanzarea de date personale ale utilizatorilor lor. Simplu. Da, ei vand reclame, dar reclamele le dau pe baza de cunoastere a utilizatorilor. Datele noastre sunt painea lor. Fac si ceva bani din hardware (Pixel, Google Home, Chromecast) dar majoritatea veniturilor sunt din a avea access la datele personale ale utilizatorilor de produse Android si Google-based services (mail, documents, YouTube, etc). 

 

Plus ca majoritatea aplicatiilor au trackers pentru Facebook si Google care ruleaza in fundal, legal, dar fara ca utilizatorii sa stie si aduna constant date despre absolut tot ce facem, locatie, hardware, etc, apoi le vand altor companii pentru bani si / sau reclame.

 

Apple are majoritatea veniturilor din hardware (iPhone, iPad, MacBook, Airpods) dar si din servicii platite (Apple Music, Apple TV+ , games arcade, news plus si aplicatii platite pe Apple store).

 

Nicio companie nu e sfanta, dar Google si Facebook traiesc, sunt in business, doar datorita accesululi la datele noastre, asta e painea lor.

 

Am atasat o poza cu doua din cele mai utilizate trackere:

googleadservices

graph.facebook.com

Sunt aproape omniprezente, eu folosesc un soft care le blocheaza. De la Apple exista un tracker mai rar folosit numit “iAds” dar e anonimizat, in sensul ca Apple vede cum sunt utilizate serviciile lor, ca sa inteleaga trendul, dar nu identifica utilizatorii si nu acceseaza date personale.

 

Cateva exemple:

iMessage de pe iOS are end-to-end encryption, la fel si Facetime si alte servicii. Echivalentul e greu de gasit la Google, pentru ca ei au business bazat pe date personale. Trebuie aplicatii separate. 

 

Folosesc, de multi ani si Windows, si Linux, si Android si iOS si pe locul 1 pun Linux (dar greu de folosit si neprietenos) si pe locul 2 iOS. Android si Windows din pacate nu le pot socoti, pentru ca au o istorie lunga si plina de abuz de date personale ale utilizatorilor. 

 

Sunt convins ca aceeasi oameni care se tem de Apple, folosesc WhatsApp, un cal troian de la Facebook, si el cu o istorie complexa de abuz de date si lipsa de securitate:

https://www.forbes.com/sites/zakdoffman/2019/11/16/new-whatsapp-threat-confirmed-android-and-ios-use...

 

Din tot raul, aleg pe cel mai putin rau, iar Apple sunt momentan singura companie care totusi lupta, la un nivel cat de mic, pentru user privacy (desi mai au de lucrat).

 

De evitat: orice serviciu de la Google, Microsoft si Facebook (include si WhatsApp si Instagram, care si el a fost hackuit de multe ori).

 

Telegram el cel mai bun si sigur soft de chat, alaturi de iMessage pe iOS si Signal.

 

Sper ca am creat mai multa siguranta pentru cei care nu folosesc Apple 🙂