anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

ANCOM impune Digi obligaţia de a le oferi acces rivalilor la reţeaua fixă în 6.288 de localităţi

delfinas
#StarMember

Potrivit unui proiect de decizie lansat în consultare publică de Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

„ANCOM emite prezenta decizie: Societatea Digi Romania este desemnată ca fiind furnizor cu putere semnificativă pe piaţa serviciilor de acces local la puncte fixe determinată de zona A1. Operatorul are obligaţia de nediscriminare în ceea ce priveşte furnizarea accesului local la puncte fixe, constând în servicii de acces la bucla locală sau servicii de acces echivalente”, conform proiectului de decizie.

Proiectul ANCOM vine după 16 ani în care cererile formulate în principal de giganţii Orange şi Vodafone de a avea acces la reţelele fixe ale rivalilor – Romtelecom în principal în 2009 iar mai apoi Digi pe fondul creşterii infrastructurii companiei – pentru a oferi servicii în noi zone şi pentru a creşte competiţia au fost respinse.

Care sunt datele care au determinat ANCOM să-şi schimbe punctul de vedere? Datele prezentate de autoritate arată că Digi a ajuns la cotă de piaţă atât de mare şi la un număr foarte mare de localităţi unde este singurul furnizor de servicii încât se poate spune că în respectivele localităţi există „indicii de lipsă a concurenţei”.

Sursa: https://www.zf.ro/business-hi-tech/breaking-news-ancom-impune-digi-jucatorul-dominant-piata-internet...

Pentru Vodafone si Orange, cred că va fi o reglementare binevenită, Digi nu știu cât va fi de încântat, decât dacă va obține niște venituri frumoase în plus. Cei mai câștigați vor fi clienții din acele zone unde Orange si Vodafone nu au servicii fixe.

Ai găsit răspunsul potrivit? Marchează-l ca soluție si/sau oferă-i o apreciere, așa îi ajuți și pe ceilalți să-l descopere mai ușor!
23 Răspunsuri 23

Da, ar trebui sa se aplice tuturor operatorilor, pt ca nu e corect ca doar unul sa plateasca si sa se foloseasca toti, fara reciprocitate.

Ai găsit răspunsul potrivit? Marchează-l ca soluție si/sau oferă-i o apreciere, așa îi ajuți și pe ceilalți să-l descopere mai ușor!

MihaiC99
Campion certificat

In cazul de fata Digi va fi cel mai afectat de aceasta decizie. Cu un procent peste 70% din conexiunile la internet. 

10907.jpg

Sursa foto aici.

Da, dar pe o piață ca asta trebuie echilibru între recuperarea investițiilor și concurență reală.

Argumentul că „cine nu a investit să nu primească acces” e valabil până la un punct, dar infrastructura fixă nu e o piață complet liberă , costurile sunt uriașe și de multe ori nu are sens economic să dublezi rețelele în aceleași zone.

Rolul ANCOM, sub liniile generale date de Comisia Europeană, e tocmai să evite situațiile în care primul venit rămâne singur pe termen nelimitat.

În același timp, accesul nu ar trebui să fie „cadou”  dacă e reglementat corect, ceilalți operatori vor plăti pentru acces, iar Digi își va recuperea investiția mai târziu.

„Less noise. Better signal.”

Da, trebiuie platita o chirie. Altfel e ca alta nedreptate: cand tu iti tragi curent, platesti tu stalpii si "sarmele" trase pana la casa ta, apoi reteaua trece in proprietatea Electrica sau cine e furnizorul de energie, fara sa iti dea multii bani inapoi.

Se descurcă ei , nu cred că este gratis.

Dacă te-a ajutat vreunul dintre răspunsurile oferite, bifează-l ca soluție și dă un like.

MihaiC99
Campion certificat

Vor fi obligati doar in zonele in care detin monopol si nu exista concurenta. Oricum cred ca va fi benefic pentru clientii finali.

Important este sa vedem daca Digi va mai putea face ceva pentru a se opune.

ANCOM, fiind institutie de Stat, ar fi bine sa nu se grabeasca la populisme. Daca ne uitam putin in legislatie (nu cea din Telecomunicatii), spune ca resrusele subterane ale tarii sunt ale Statului, indiferent cine este proprietarul terenului sub care se afla (adica, daca eu am un teren si sub el este petrol... ghinion, sunt obligat sa las Statul sa-l poata exploata. Putem negocia accesul sau vanzarea terenului, dar nu se poate negocia si zacamantul).

M-as gandi la urmatoarea situatie (evident, unde este monopol sau situatii similare [catre trebuie definite cat mai clar pentru toata lumea)]: avem o adresa (bloc) sau o strada intreaga (cu case si blocuri) cablata de furnizorul A. Daca la momentul constructiei (in special a blocurilor), s-a prevazut doar o singura zona de acces a operatorilor de cablu ocupata intre timp de un furnizor, daca unul din locatari vrea sa schimbe reteaua (de la Orange la Digi ca vrea sa vada Digi Sport sau de la Vodafone la Orange ca vrea sa vada canale frantuzesti sau sa cupleze abonamentul de mobil cu serviciile fixe sa-i fie mai ieftine sau orice al motiv ca asa vrea clientul), se va lovi de imposibilitatea fizica de a face acest pas intrucat nu exista loc. Ma gandesc ca o varianta de opozitie a cablistului (oricare ar fi el) ar fi obligativitatea unei chirii privind infrastructura sau intermedierea prin firme terte (similar NetCity care pune infrastructura la dispozitie contra unei chirii). 

Știai că întrebarea ta îi ajută si pe alții? Detaliază succint și marchează răspunsul pe care îl consideri ca ți-a fost de ajutor.

MihaiC99
Campion certificat

Pe mine ma intereseaza sa am mai multe optiuni de a alege si un pret cat mai bun. Daca aceste masuri vor avea acest efect eu sunt pentru 

s-o vad si pe asta implementata. poate se va rezolva si problema mea, odata cu punerea in aplicare a deciziei.