anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

ANCOM a actualizat platforma aisemnal.ro cu date noi despre acoperirea cu voce a operatorilor.

vladut12am
Cunoscător certificat

Platforma www.aisemnal.ro a fost actualizată cu rezultatele obţinute în urma campaniei de măsurare a acoperirii cu semnal de voce desfăşurată în acest an, a transmis luni Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), relatează Agerpres.

În acelaşi timp, platforma are două noi funcţionalităţi. Prima se referă la selectarea localităţilor măsurate, în care sunt prezentate informaţii cu privire la procentele de acoperire cu un anumit nivel de semnal, conform legendei, pentru tehnologiile 2G şi 4G, numărul locuitorilor localităţii şi data/perioada în care au fost realizate măsurările de către ANCOM.

Totodată, cei interesaţi pot vizualiza acum nivelul de semnal al tuturor operatorilor la nivel de punct măsurat.

„Campania de măsurare a acoperirii naţionale cu semnal pentru servicii de voce mobilă s-a desfăşurat în perioada aprilie – noiembrie 2024, acoperirea cu semnal a localităţilor fiind măsurată prin parcurgerea drumurilor accesibile, a bulevardelor şi străzilor principale şi secundare. În cadrul acestei campanii au fost verificate 13.283 localităţi, care aveau o populaţie mai mare de 10 locuitori, fiind totodată parcurşi peste 240.000 de km pe drumurile naţionale, judeţene, orăşeneşti şi comunale. Astfel, din întreaga suprafaţă locuită a ţării care cuprinde un număr de 19.053.815 locuitori, conform recensământului populaţiei şi al locuinţelor (INS 2021), au fost măsurate zonele locuite de 19.049.815 de persoane. Acoperirea cu servicii de voce a fost calculată ca raportul dintre suma populaţiei acoperite şi populaţia totală a României”, se arată într-un comunicat ANCOM, transmis AGERPRES.

Conform rezultatului măsurărilor realizate în cadrul campaniei de verificare a acoperirii naţionale cu servicii de voce mobilă, operatorul de telecomunicaţii Digi România avea cea mai mare acoperire naţională a serviciilor, de 98,6%, urmat de Orange – cu 98,2%, Telekom Mobile (98,1%) şi Vodafone (98,1%).

Reprezentanţii ANCOM precizează că, în conformitate cu licenţele de utilizare a spectrului radio deţinute, Orange, Vodafone şi Telekom Mobile au avut obligaţia de a acoperi cu servicii de voce zonele locuite de cel puţin 98% din populaţia României prin intermediul reţelei proprii de acces radio, până la data de 5 aprilie 2017, iar Digi România până la data de 5 aprilie 2019.

Utilizatorii au la dispoziţie platforma aisemnal.ro pentru verificarea acoperirii cu semnal din România, iar în perioada următoare va fi disponibilă o versiune actualizată a aplicaţiei aisemnal.ro pentru sistemele de operare Android şi iOS, ce poate fi descărcată gratuit din magazinele de aplicaţii.

Platforma aisemnal.ro şi aplicaţia aisemnal.ro permit utilizatorilor să vizualizeze evoluţia gradului de acoperire cu semnal pentru servicii de voce în 2024, comparativ cu anii 2019, 2020, 2021 şi 2022, având totodată posibilitatea de a consulta acoperirea cumulată la nivel naţional.

Harta cuprinde zonele în care este posibil ca utilizatorii să intre în roaming involuntar, dar şi harta de acoperire cu semnal pentru metroul din Bucureşti, la nivelul anului 2021. Totodată, platforma aisemnal permite vizualizarea 3D a modelului digital al terenului bazat pe EU-DEM Copernicus.

Sursa: economica.net

5 Răspunsuri 5

mihai_13
Maestru

hai sa ii credem ... dar Nu eu nu ii cred ca au reusit sa acopere atata suprafata de tzara in atat de putin timp . 

Pololică
#StarMember

Ma inseala pe mine memoria, dar Digi nu avea 98.8% acoperire?

In rest, economica are probleme de editare si ma face sa am o mica retinere asupra calitatii articolului.

vladut12am
Cunoscător certificat

Eu nu aș crede că cei de la economica au greșit ceva în acel articol.

Posibila eroare vine chiar de la ANCOM. Și în comunicatul oficial pe website-ul instituției se precizează că Digi are 98,6%. Uite aici!

În schimb, în comunicatul din decembrie 2022 era precizat faptul că Digi avea 98,8%. Las și acest comunicat aici.

Așadar, vina este de la ANCOM, nu de la economica, presa preluând comunicatul așa cum este redactat.

Oricum, 0,2% este o diferență nesemnificativă din punctul meu de vedere și ar putea fi cauzată de faptul că pe parcursul anului 2024 ANCOM n-a măsurat semnalul în câteva localități care nu au decât câteva sute de locuitori și pe câteva coclauri comparativ cu anul 2022.

Greseli de editare (text). Mai citeste paragraful cu semnalul 2G si 4G si o sa intelegi de ce consider ca este greseala de editare (sau, mai corect, tehnoredactare si scoatere dintr-un context neprezentat), nu de la ANCOM. Sunt jurnalisti si de asta ziceam ca, din moment ce au ceva greseli, imi pun anumite semne de intrebare asupra calitatii articolului.

Legat de cei 0.2% in minus era bine sa puna o comparatie cu ultima verificare ANCOM (cum zici si tu, probabil vine de la diferenta de localitati masurate, dar...cat ar fi durat o astfel de comparatie... comparativ cu scoaterea articolului inaintea altora).

PS: stii cine a fost primul operator care a anuntat VoLTE? Exact, cei care au facut implementarea dupa aproximativ 5 ani de la anunt.

Petru_2000
Junior entuziast

Probabil ca au cea mai mare acoperire 2g, dar pe 4g și 5g probabil sunt cam la coada. Cea mai mare acoperire la date mobile as spune ca o are orange, mai ales că ei încă folosesc 2g pentru accesarea internetului.  Digi de exemplu folosesc 2g doar pentru apeluri. Oricum, interesant ca în testele umlaut,ookla etc. lucrurile stau invers