anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Securizare retea Smart Home

imch
Cunoscător certificat
Buna. De curand am cerut un sfat pentru un termostat de centrala "smart". Pe langa sfaturile excelente pe care le-am primit (multumesc inca o data tuturor), a existat acolo un comentariu care mi-a dat de gandit (multumesc FaraUnID). Mi se spunea ca trebuie sa ma asigur ca securizez foarte bine reteaua de internet, avand obiecte "smart" in casa. Dat fiind faptul ca si eu si sotul meu suntem utilizatori obisnuiti si nu prea ne pricepem la asa ceva, va rog frumos sa ma ajutati cu o idee: cum pot asigura efectiv securizarea retelei si spre ce fel de produse sa ma indrept? Cel mai probabil voi mai adauga produse smart, ca doar exista sa ne faca viata mai usoara, dar nu vreau sa avem probleme din cauza asta.
1 Soluţie acceptată‚

FaraUnID
Campion certificat

@imch Cum s-a mentinat deja;

1. Primul pas ar fi shimbarea parolelor + numele de utilizator. Atat in cazul echipamnteleor in sine cat si in cazul parolelor de acces in reteaua WiFi. In cazul parolelor recomandarile specialistilor sunt acelea de a utiliza parole complexe de minim 6 sau 8 caratere si care sa nu aiba legatura cu data nasterii, numele copiilor, etc.

2. Din interfata de administrate a router-ului poti alege sa ascunzi numele retelei tale WiFi (Hide SSID sau ceva de genul, in functie e router) astfel incat aceasta sa nu fie vizibila in mod public.

3. Daca tot discutam de o casa care se vrea a fi inteligenta si care incorporeaza foarte multe echipamente de tip smart, daca bugetul permite, pentru un plus de securitate, recomand achizitia unui firewall hardware.

Uite un exemplu concret de retea prost configurata si prost securizata.

https://www.unica.ro/diverse/un-hacker-a-spart-camera-video-dintr-o-casa-ce-i-a-spus-unei-fetite-de-8-ani-video-298652

https://www.youtube.com/watch?v=ZsJSDX0DfSA

Nu cred ca ti-ai dori sa treci printr-un episod asemenator, tu sau mai ales copilul tau.

Vizualizare soluţie în postul original

18 Răspunsuri 18

imch
Cunoscător certificat
Imi pare rau ca nu am reusit sa mai intru in ultimele 2-3 zile, dar va multumesc mult pentru sugestii. I le-am aratat sotului meu si a inceput sa-si faca temele. Providerul de net este RCS/RDS, singurii cu retea de fibra optica in zona. Tare nemultumiti suntem de ei, dar asta e... Am schimbat aseara parolele. Avand in vedere ca lucrez cu parole si la calculator, in general stiu "lectia" si folosesc, intr-adevar, o combinatie de litere si cifre care nu au legatura evidenta cu noi, dar pe care eu si sotul meu sa o putem reproduce :-D. Interesanta ideea de a ascunde reteaua, nici nu mi-a trecut prin cap ca e posibil. Sa nu uit! Sotul meu a inceput deja documentarea pentru un sistem automat pentru udarea gradinii... Recomandarile voastre i-au dat imboldul necesar 😉

Razvan
#StarMember
ONT-ul de la rds este mai rudimentar, semnal wifi slab și nici nu poate fi configurat după bunul plac, însă fiind gratuit merge.

imch
Cunoscător certificat
@ Razvan: L-am schimbat pe cel gratuit propus de ei cu un altul, tot de la ei, ceva mai performant pentru care platim ceva chirie lunara, daca nu ma insel. Din pacate tot slabut este. Nu la fel de slab ca primul, dar in momentele de maxima utilizare clacheaza. Iar una dintre benzi e aproape inutila. Cea care ar trebui sa fie cu semnal puternic pe distanta scurta e mai slaba decat cealalta, inclusiv langa router 🙂 (imi pare rau ca nu am limbajul de specialitate dezvoltat). Acum, o sa ajungem si la faza in care o sa luam un router performant, deocamdata acesta e suficient de bun, iar in momentele in care nu se descurca, avem datele mobile unde se pot folosi si multa rabdare unde nu se pot folosi :-).

Ascary
Campion certificat
Intre timp poate se mai ieftinește si Google Mesh Wi-Fi,ori o reducere substanțială la blackfriday-ul din toamna viitoare 🙂