Sa incepem putin cu inceputul: o parte din telefonia mobila Telekom a ajuns la Orange (cei care au avut pachete fix si mobil) prin preluarea Telekom Fix. Asa ati ajuns in reteaua Orange. Probabil Telekom are semnal mai puternic in zonele de granita (sau poate in judetul Tulcea) si nu ati sarit in reteaua ucraineana cat ati avut semnal Telekom.
Legat de numarul de business: Orange are activ, implicit, roaming SEE, nu si NON-SEE (non-UE) si poate nu a prins reteaua din afara UE. Activarea roamingului international se face manual (la cerere) prin dezactivarea roamingului si reactivarea lui (o spun din experienta: am fost in Turcia si, inainte sa plec, am vazut ca am activ doar Roaming SEE si a trebuit sa dezactivez si sa reactivez roamingul (la reactivare se poate reactiva doar roamingul interernational, nu doar SEE)). Istoricul dvs in Telekom nu stiu cat de relevant este (nu o luati in nume de rau, dar, la data semnarii contractului intre dvs si Telekom, Orange nu era in patronajul lor). Sunt convins ca in momentul in care numarul dvs s-a conectat la antenele Orange, ati primit o informare (SMS sau mail) prin care ati fost notificata de aceasta preluare.
Legat de ANPC: mai intai rezolvati cu Orange, altfel nu veti avea castig de cauza (chiar daca aveti dreptate, ANPC cere, mai intai, rezovlarea dvs cu furnizorul. Oricare ar fi ea.). Asteptati un raspuns in scris (cea mai buna optiune) si, in functie de acest raspuns, actionati cum considerati de cuviinta. Fiecare operator are reguli proprii (conforme cu legislatia) privind roamingul. Cum ziceam, Orange e singurul (din cate stiu) care la activarea roamingului prima data pe un numar se face doar pentru SEE, nu si pentru non-SEE (pentru non-SEE facandu-se manual sau la cererea utilizatorului). Daca la dvs, la preluarea numarului de catre Orange, roamingul era cel international, foarte probabil ca acest serviciu (roaming international) sa fi fost preluat ca atare (adica sa fiti dvs obligata sa vedeti tarifele si acoperirea).
Acum, nu ca tin cu ursul (Orange are pacate si fata de mine), dar ANPC specifica, pe site, ca in zonele de granita se poate intra in roaming accidental. Daca nu va intelegeti cu Orange, la ANPC s-ar putea sa fie invocat acest aspect. Si nu stiu cine va avea castig de cauza in aceasta speta de cost in roaming in zona de granita (de obicei castiga operatorul, dar, fiind numar preluat de Orange de la Telekom, s-ar putea sa aveti sanse mai mari de castig dvs).