anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Distribuirea frecventelor 3G

Robert111
Explorator entuziast

Salutare! Mă gândeam puțin mai profund la următoarea întrebare. Ce face Orange cu frecventa 3G in Banda 8? Am înțeles ,3G in Banda 1 este trecut în 4G, dar cel din banda 8 unde este trecut?

A ,și cu aceasta ocazie ,pe unde au mai ajuns cei de la Orange cu închiderea 3G?

14 Răspunsuri 14

Vio73
#StarMember

Salutare!

Are probabil o soluție și în acest sens, mă gândesc. Cred că acolo unde o folosește pentru 3g, o poate folosi și pentru 4g. Doar timpul ne va spune ce se va întâmpla cu frecvența respectivă, pentru că ceva oficial, nu știu dacă vom afla curând! Frecvența de 900 Mhz ar fi utilă pentru a pătrunde mai bine în încăpere.

Robert111
Explorator entuziast

Vedem ,sper să găsim o informație oficială cat mai curând 

Dimitrie569
Cunoscător certificat

Cred că orange pur și simplu le va lăsa acolo și va merge să cerșească la ANCOM frecvența echivalentă 4g (sau, alternativ, vor înlocui antenele 3g de pe banda b8 (900mhz) cu b20 (800mhz), acțiune care mi se pare destul de eficientă. Că tot va fi mai bine decât la 3g pe 900mhz (probabil că face undeva pe la ordinul kbps oricum); 2mbps > orice kbps, așa că va fi ok.

Robert111
Explorator entuziast

Vedem ,deși eu sper sa îl treacă și pe acela în 4G B8 

Dimitrie569
Cunoscător certificat

Totuși, punându-mă în pielea orange, să iau o nouă frecvență de la ancom înseamnă milioane de lei cheltuiți. Mai ieftin să pun un turn de o frecvență apropiată (prin lipsă) de banda b8, că nici acoperirea nu se pierde, chiar se câștigă, și nu e diferență mare de frecvențe. Acoperirea e ce contează în cazuri precum apeluri de urgență, fiindcă de obicei apelurile voce necesită lățimi de bandă de ordinul kilobiților. Viteza e pentru pretențioși, serios vorbind. Atâta timp cât avem acces la internet (și încă puțin mai rapid), e suficient. Aceasta este o părere personală și vă rog să nu o luați personal 🙂

Robert111
Explorator entuziast

Înțeleg! Și da ,fiecare cu părerea lui personală ,deși daca ar aloca frecvență 3G din banda 8 in banda 20 ,ar fi câștigați cu cate 100Mhz la fiecare celula montata ,nu? Și atunci daca sunt sute de antene cu banda 8 in 3G ,o să faca câteva zeci de noi celule B20 ,cu acel 100Mhz de la fiecare celula 

Din pacate am vazut B20 de 10mhz si B8 de 10 mhz daca nu ma insel

vladut12am
Cunoscător certificat

Păi, dacă în total sunt 10 MHz pentru B8 și 2G va mai fi disponibil cel puțin până în 2030, de unde 10 MHz pentru 4G? Nu sunt 5 MHz pentru 2G + 5 MHz pentru 4G? 🙂

vladut12am_0-1753105307736.png

https://www.ancom.ro/print/licitatie-spectru-2012_4688

Da, voce 5mhz dar daca folosesti doar date atunci 5+5=10. Cu alte cuvinte e o batalie intre voce si net. Corecteaza-ma daca gresesc. Am ramas uimit cand langa o zona metropolitana, in B1 care e tot de 10Mhz, am atins viteze de 120 Mbs. E drept ca toti aveau convorbiri volte, adica 4G. Cu alte cuvinte banda 2G era libera.

Frecvente sunt destule, cred, acoperirea e problematica. Cam greu gasesti semnal in plaja -70 -90db. Acolo e viteza buna. 

CalinR
Cunoscător

in multe zone rurale am observat ca banda 8 a trecut in 4G

Robert111
Explorator entuziast

Am înțeles. Mulțumesc!

Dimitrie569
Cunoscător certificat

Dacă poți spune și banda la care s-a trecut în 4G am aprecia 😉

B8, B28, B20 acestea sunt de 10mhz. De multe ori, in localitati mai rasarite fac CA cu un B3 sau B7