la 14-08-2026 10:53 AM
Salutare tuturor!
Continuăm seria de materiale dedicate siguranței digitale și vă invităm să discutăm despre un risc care poate ajunge foarte ușor în inbox-ul oricăruia dintre noi: fișierele malițioase deghizate în documente obișnuite.
În noul episod din campania Sigur, sigur?, aflăm ce sunt malware-ul și ransomware-ul, cum se pot ascunde în atașamente aparent inofensive și de ce este important să verificați cu atenție orice fișier primit prin email.
Poate ați întâlnit și voi un atașament care arată cam așa: Factura_actualizata.pdf.exe
La prima vedere pare un document PDF obișnuit. Subiectul mesajului este plauzibil, textul pare normal, iar solicitarea nu ridică neapărat suspiciuni. Problema însă este că acel „.exe” de la final schimbă complet situația și în loc să fie un document, fișierul poate fi un program care, odată deschis, instalează malware pe dispozitiv, colectează informații personale sau chiar blochează accesul la date printr-un atac de tip ransomware.
Ce reținem?
Dacă primim un document neașteptat, merită să ne uităm mai bine înainte să îl deschidem.
Voi ați primit vreodată astfel de atașamente suspecte? Cum ați reacționat?
la 14-08-2026 12:09 PM
Salutare!
Am primit de mai multe ori așa ceva și bineînțeles că nu le-am deschis și imediat le-am șters cu totul! Unii încearcă tot felul de șmecherii și se pare că țin pentru o parte din populație.
Mulțumim!
la 14-08-2026 12:28 PM
Salutare!
De primit, am tot primit diverse mailuri suspecte care aveau diverse atasari (in proportie de 99% filtrul serverului de mail le trimitea deja in spam). Ce ajunge acolo (spam) intra in categoria No-No la atasamente. Este acolo dintr-un motiv si ar fi bine sa-l inteleg (motivul).
In principiu, daca trece de filtre (se intampla cu mail-urile "proaspete"):
14-08-2026 01:27 PM - editat 14-08-2026 01:27 PM
Foarte bun topic, mulțumim!
Eu, personal, primesc astfel de e-mailuri aproape săptămânal. În cazul care l-am atașat de exemplu, mesajul pare să vină din partea Facebook și mă anunță că s-ar fi efectuat o plată de 398,99 USD prin PayPal, iar dacă nu recunosc tranzacția, mă îndeamnă să contactez un număr de telefon 🤪. Mesajul pare la prima vedere suficient de credibil încât, și dacă nu sunt atent sau grabit, pot fi tentat să reacționez imediat. Inclusiv link-urile pentru a raspunde duc catre Facebook.
Chiar dacă nu este vorba despre un atașament executabil, este un exemplu foarte bun de phishing și social engineering. Mai ales pentru cineva care are cont Facebook și folosește PayPal, mesajul poate părea legitim la prima vedere.
Mi se pare un exemplu bun de arătat în acest context, pentru că demonstrează că nu doar fișierele malițioase reprezintă un risc.🙄
@Orange Romania S.A. 2026
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J1996010178400
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor