anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Dubla taxare TVA la achizitia aplicatiilor din Google Play - folosind creditul de pe cartela Orange Prepay

13YTe
Junior
Am observat la mai multe plati folosind creditul cartelei Orange Prepay ale unor aplicatii ca se retrage suma cu TVA.
Din punct de vedere contabil este gresit, astfel orange comite o dublataxare.
Sa exemplific:
Credit Initial Orange Prepay: 9EURO.
Se doreste achizitia unei aplicatii din magazin in valoare de: 2,38EURO TVA INCLUS.
Dupa finalizarea achizitiei creditul ramas este: 6.62EURO.
La prima vedere veti spune ca matematic este corect si va veti intreba, de ce spun eu ca este gresit.
Raspunsul este simplu, pentru cei 9EURO credit orange deja a primit 19% TVA la achizitia creditului, am platit 10,71EURO.
Rezulta ca in mod normal orange trebuie sa tarifeze aceste achizitii astfel:
Din 9EURO credit initial sa scada valoare aplicatiei fara TVA (presupunem ca este tot 19%) adica 9 - 2 = 7 EURO ramasi in cont. Iar daca TVA-ul din magazinul Google Play este diferit de 19% atunci sa adauge sau sa scada din credit diferenta.
Dar nu, orange alege prima varianta care "ciupeste" din creditul clientului si 19% TVA ceea ce se numeste dubla taxare. Ce este amuzant ca orange iti trimite un mesaj la achizitie cu valoarea fara TVA (urmeaza sa achizitionezi aplicatia X cu 2EURO ((exprimat in RON la cursul zilei)) dar cand iti retrage din cont creditul o face pentru 2,38EURO.
Am patit asta de mai multe ori, chiar si acum cateva ore mi-au retras mai multi bani din cont.
De curiozitate, oare cate achizitii se fac lunar/anual cu plata prin credit orange, ce valoare au acestea, cam cati bani necuveniti isi insuseste Orange Romania prin tolerarea acestui "bug" in sistemul de facturare?
18 Răspunsuri 18

And04
Senior
Salutare, @13YTe O observatie foarte buna! Asteptam si opinia celor de la Orange 🙂

Jay
Campion certificat
Salut! Tu ai plătit creditul și tva-ul aferent catre Orange, care iti ofera serviciile de telecomunicatii, dar, pentru google play, cine te taxează? Nu google? Adică, nu google ia 2.38? Ma gândesc ca ai 9 € din care Google ia contravaloarea a ceea ce cumperi de la el și taxele aferente.. daca Google este cel care te taxează.. Nu stiu daca e corect ce spun sau dacă m-am făcut înțeleasă, e doar o părere.. Dacă beneficiarii sunt diferiți, fiecare își ia taxele lui.. cel putin asta înțeleg la prima vedere, dar, poate nu cunosc suficient de bine datele și nu vad corect situația..

13YTe
Junior
@Jay e gresita presupunerea ta, modul de utilizare al TVA-ului este stabilit de codul fiscal, drept urmare, orange a incasat TVA pentru acel credit la achizitie, utilizarea acelui credit in orice cantiate (1, 2, X euro) si in orice scop trebuie sa tina cont de faptul ca deja s-au platit 19% pentru el. Din punct de vedere fiscal orange procedeaza incorect.

Razvan
#StarMember
@iniriator, ai dreptate, tva-ul se taxează o singura dată, nu poate fi efectuată o dublă impunere. Google și-a luat partea pe serviciul prestat, însă tva-ul merge la stat, care a fost deja achitat odată cu achiziția creditului preplătit.

Jay
Campion certificat
Pai, Orange plateste catre ANAF tva-ul incasat de la tine, nu? Cum si de unde sa dea inca o data acel tva catre Google? In baza a ce? Presupun ca Google nu emite niciun document catre Orange?!.. Sunt de acord ca tu esti taxat de 2 ori, doar ca nu vad Orange responsabil de asta, pentru ca el nu a pastrat taxa incasata de la tine s-o imparta cu cei de unde faci tu achizitii, ci a dat-o statului.. Consider ca ANAF este cel care castiga de 2 ori din asta.. si, daca ar trebui cineva sa returneze al doilea tva incasat pentru acelasi lucru, acela este ANAF-ul.. care oricum doar incaseaza, cand trebuie sa returneze, e vai si amar.. Nu este singurul exemplu in care utilizatorul final este taxat de 2 ori pentru acelasi lucru..

13YTe
Junior
@Jay, tu nu intelegi principiile fiscale, am rugamintea sa nu mai faci presupuneri. Exista decontari si compensari de TVA ce se fac pentru tranzactii, totul este reglementat de codul fiscal, exista acorduri intracomunitare sau extracomunitare ce prevad clar ca dubla impunere este ilegala. Vezi ca Google poate factura linistit fara TVA spre exemplu valoarea catre Orange (se numeste taxare inversa), iar cei de la Orange idem catre utilizator, deorece utilizatorul a platit deja TVA. Nu mai insista, lasa-i pe cei de la Orange sa clarifice situatia.

delfinas
#StarMember
13YTe, chill, nu mai fi asa vehement, ca nu asa se rezolva nelamurirea ta!!! Comunitatea e ca sa intervina, in primul rand, clientii Orange, nu angajatii. Vrei un raspuns oficial Orange, trimite-le un email sau suna la 300. In mod normal, pt orice tranzactie se plateste si tva. Sa zicem ca ai incarcat un credit, pt care ai platit TVA, si vrei sa consumi servicii (minute, sms-uri, internet, servicii catre terti etc), pt fiecare exista un pret care e tarifat si cu tva, inclus sau nu in pretul afisat.

Viocat
Senior certificat
@13YTe cred ca o sa apara in curand si varianta contabila oficiala. Eu cred ca supozitia ta ar fi adevarata la achizitia din magazinul Orange. La achizitiile de Google Pay, orange apare pe post de card de cumparaturi in tranzactie, nu achizitioneaza el ptr tine, ca sa iti distribuie fara tva si sa faca, compensarea. P.s un banc despre contabili. Intai face Dumnezeu ziua, apoi necuratu face noaptea, S-a facut soarele in contrapartida a aparut si luna..... Apoi Dumnezeu a facut un contabil, necuratu s-a gandit si a mai facut si el unul:). Astept sa vad si varianta oficiala la achizitie.

Lucifer
Cunoscător
Salutare, Am patit si eu ceva asemanator anul trecut, doar ca era vorba de abonament si aplicatia a fost achizitionata din magazinul Apple App Store. Am avut o discutie cu cei de la Orange prin chat, apoi am trimis un email, iar diferenta de bani am primito cateva luni mai tarziu sub forma de reducere la factura. Aplicatiile cumparate din magazinele App Store si Google Play deja contin acel TVA de 19%. Daca Orange va mai adauga inca 19% taxa pe deasupra, ceva nu e in regula si trebuie de contactat serviciul clienti. Spor!

Bugnar_Tudor
Explorator entuziast
Multumim pentru sesizare 😄

Pololică
#StarMember
Vezi ca de anul trecut, orice achiziție din afara UE se adauga TVA. Dacă dezvoltatorul aplicației este din afara UE, vei plăti tva, nu contează ca tu ai plătit deja tva la banii respectivi. Verifica dacă dezvoltatorul de unde ai făcut achiziția e din UE sau nu (poți cauta pe net) și vei avea răspunsul.

mihai_13
Maestru
pe viitor ca sa eviti dubla taxare de tva e bine sa nu mai faci "achizitii" din magazinul play store prin Orange - foloseate un card bancar .

13YTe
Junior
Haideti sa clarificam cateva aspecte, aplicatia cumparata ultima data spre exemplu este din PORTUGALIA, deci din SEE (spatiul economic european) in concluzie, nu trebuia sa se mai aplice TVA suplimentar achitand aceasta licenta cu credit orange pentru care deja s-a platit TVA la achizitia acestuia. Faptul ca am ales sa fac achizitii de aplicatii / licente cu creditul disponibil in contul meu este alegerea mea (da, nu am ce face cu acel credit) chiar daca in mod normal platesc aplicatiile cu cardul. Nu stau sa plang dupa XX centi/euro, dar "ciupeala" prin aplicarea gresita a codului fiscal cum se numeste?

delfinas
#StarMember
Acea "ciupeală" e o taxă a statului român, nu un comision pus de Orange. TVA ul nu-l plătești lui Orange, ci statului român, așa că ar trebui să te certi cu ANAF ul.