anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

De ce 1 euro nu costa cat 1 euro ?

Rocky
Începător
V-ati intrebat vreodata de ce la Orange in Romania, 1 euro costa mai mult decat 1 euro ? Adica nicaieri in lume nu exista asa ceva, ci doar la noi platesti "tva", din spusele lor. In R.Moldova incarc cu 50 de lei si primesti 50 de lei, in Spania sau Italia 10 Euro = 10 euro pe cartela, In Singapore, Canada, UK etc. cat incarci atat iti intra pe cartela.
De ce oare la noi nu este asa ?
P.S. Daca nu credeti, puteti verifica foarte usor informatiile mentionate de mine...
17 Răspunsuri 17

FaraUnID
Campion certificat
Pentru ca din seria reteaua numarul 1, pentru ca inovatie pe acest segment, pentru ca din seria soriciul gros si pentru ca din seria foame de bani La modul serios, legislatia ambigua + gradul de nesimtire + nepasarea sau incompetenta autoritatilor au dus la aceste aspecte, al prezentarii pretului minim in euro FARA TVA cu toate ca in Romania moneda nationala este leul. Aceeasi discutie putem lansa pe tema lunii cu 28 sau 29 de zile inventate de operatorii telecom de la noi. Aceeasi discutie putem lansa si despre curul valutar preferential, implementat de operatorii telecom de la noi. N.B. - Acesta practica fost exploatata la maxim prin anii '90 de prducatorii auto care in reclame / brosuri / pliante foloseau modele in varianta Full Options / Optional Extra, iar pretul afisat reprezenta pretul fara tva pentru modelul chel (adica masina cu volan, pedale, schimbator si scrumiera). Astfel, in momentul in care ajungeai la reprezentanta constatai cu stupoare faptul ca daca vrei un model precum din reclama pretul cu tot cu TVA era triplu.

mihai_13
Maestru
in Romania toate produsele care se vand sunt "incarcate" de tva ! inclusiv 1 euro de la orange asta este legea si trebuie respectata sa nu-mi spui ca acum ai aflat ca toate produsele vandute au tva inclus in pretul final !

teacher_
#StarMember
Salut! Din același motiv pentru care și schimbul valutar de la banca diferă față de referința oferita de BNR 🙂 De ce nu vând și băncile euro cu valoarea emisă de Banca Națională, și își bagă și ele ceva in plus?

FaraUnID
Campion certificat
@mihai_13 In cazul abonamentelor legislatia este clara obliga afisarea preturilor CU TVA inclus. In cazul prepay, preturile listate de Orange sunt FARA TVA, ceea ce din punctul meu de vedere este de porc. La o reincarcare efectiva de 6 euro, utilizatorul mai plateste in plus 19% TVA si ajunge unde va la 7,14 euro. La toate acesta mai adaugam si cursul valutar prefertial (o mizerie de ultima speta, tipica fomistilor si bisnitarilor), care in reteaua numarul 1 inseamna aproape 5 lei pentru 1 euro (fara cativa banuti) si inmultim cu 12. Cam acolo ne raportam la finalul unui an calendaristic. Asta in cazul optiunilor de 6 euro, ca in cazul celor de 4 si 5 euro perioada de valabilitate a fost redusa la 28 zile. Prin urmare in decursul a 12 luni calendaristice, utilizatorul efectueaza 13 reincarcari. Pentru exista luna calendaristica si luna retelei numarul 1 cu 28 de zile. Inovatie pe acest segment!

FLo1
#StarMember
@mihai_13: Orice cheltuială, fie că este atribuită unei persoane fizice sau juridice, este exprimată ca valoare ”inclusiv TVA”. Poate din cunoștințele tale economice vei putea veni cu un exemplu din piața românească unde prețul de la raft este EXCLUSIV TVA. Până și la apartamente sau mașini, chiar și la reclame de pe TV prețul afișat este cu TVA inclus. Cauza? In orice document contabil cheltuiala este cu TVA inclus. Este atât de simplu.... dacă înțelegi.

mihai_13
Maestru
da inteleg ce spuneti voi 6 euro de fapt este 7,xx euro cu tot cu tva foarte corect cand faci incarcare iti scrie de exemplu azi 6euro=35,33 lei ca doar nu platiti cu euro platiti cu lei. daca scria in loc de optiunea de 6 euro de fapt este 7,xx euro pret total era mai bine ? este o chestie de marketing sau de optica 🙂

gabriel_mnk
Junior entuziast
poi e simplu, ca se poate si ca vor

FLo1
#StarMember
@mihai_13: Până la urmă, pe cale de consecință, conform celor scrise mai sus de tine, inclusiv tariful (în lei de deata aceasta) aplicat la YOXO este unul, BINEÎNȚELES, de marketing (19 lei). Similar e cazul oricărur prețuri cu acei 90 de bani agățați în virgulă. Ideea este că se vinde una și se plătește alta. Despre cursuri valutare, conversia lor și alte similare nu are rost discutat fiind o poveste universal valabilă. Singura remarcă: ar fi fost indicat un ”curs BNR”, nu un ”curs Orange Money”. Cauza? Orice factură emisă în altă valută decât ”leu” se plătește la curs BNR al zilei în care se efectuează plata. Vreți să vedeți o diferență? Curs BNR 25.01.2021: 1 EUR = 4.8744 Lei; însă la o reîncărcare efectuată ASTĂZI, Orange te va buzunări la un curs de 1 EUR = 4,9481 RON. No comment... că este în zadar.

FaraUnID
Campion certificat
Nu este nici o chestie de marketing si nici o chestie de optica. Pur si simplu discutam de practici comerciale inselatoare si inducerea in eroare a consumatorului aka nesimtire si sfidare din partea retelei numarul 1. La fel de bine pretul putea fi exprimat de forma X euro TVA inclus, asa cum este listat pretul in cazul abonamentelor. Preferabil XX lei TVA INCLUS, adica in moneda nationala. Eu am dat ca exemplu otiunea de 6 euro ca fiind una din cele mai uzuale. Daca ne raportam la cea de 12 euro, utilizatorul va plati 14,28 euro tva inclus + curs valutar preferential = cca 70 lei. !!! Atentie !!! - Noi aici ne raportam la preturile afisate pe site-ul retelei numarul 1. Daca reincarci la un partener, in ecuatie intra si adaosul comercial. Exista un topic aici https://comunitate.orange.ro/questions/2485073-adaos-comercial-comercializarea-codurilor-reincarcare in care un utilizator a povestit faptul ca a platit cca 40 lei pentru o reincarcare de 5 euro.

petruggg
Începător
Pentru ca am avut marele noroc sa ne nastem in Romania

Abonat
Explorator entuziast
Plătești 1 EUR, primești 1 EUR credit. - TVA=19%=Taxă pe Valoarea Adăugată și se duce la statul.ro (Orange ia banii și îi trimite mai departe la stat...pentru că dacă ar trebui să dăm noi personal TVA-ul la stat... mulți am uita :) - Sunt fan leu. Dar parcă nici n-aș vrea să semnez acte adiționale în fiecare lună, pe motiv că a crescut EUR. Se apropie vremea când vom trece la EUR ca țară. Suntem foarte aproape și oricând se poate întâmpla în următorii 20 ani :) - Apropo de cursul valutar, vedeți că s-au schimbat Condițiile Generale... presupun că puteam rezilia atunci tot ce aveam? - Degeaba BNR zice 4,87 pentru că nu găsim EUR la prețul acela pe piață. Orange fiind din altă țară, n-are ce face cu leii noștri și cumpără EUR ca să-i trimită la patron, ca să aibă de mâncare...dar cumpără EUR de la bănci, iar băncile vând cu 4,95. - Până acum a suportat Orange diferența sau a fost o neglijență financiară de câteva milioane bune și cineva a rămas fără loc de muncă :) - Soluția? Poate să avem noi operatorul nostru național, care să ne factureze în lei românești, să ne dea minute românești, să ne taxeze cu tva românesc și să ne ofere servicii românești de calitate românească la care noi să obiectăm românește în limba română. - Și atunci 1 EUR va costa 1 leu!

Rocky
Începător
Cred ca nu ai inteles ideea, am strabatut foarte multe tari si nicaieri nu am platit mai mult decat a intrat in contul cartelei, ba mai mult, uite ma bucur ca vin operatori precum digi si telekom unde 1 euro = 1 euro.

Abonat
Explorator entuziast
Ca să fie mai ușor de calculat, tu vrei ca 100 EUR să te coste fix 100 EUR și nu 119 cum este acum (19 EUR fiind TVA-ul care se duce la stat) - Pentru exemplu ușor de înțeles, chiar dacă matematica nu este corectă, pentru ca tu să plătești fix 100 EUR, ar însemna să fie prețul cu TVA inclus, adică 81 EUR ar lua Orange și 19 statul, total 100 EUR. - Deci Orange ar lua 81 EUR și ți-ar da credit 100...calea spre faliment. - Și cu ocazia aceasta ar avea logică și modificarea de curs valutar și scăderea la 28 zile valabilitatea, ca să poată recupera din pierderi. Parcă zicea cineva că ceilalți operatori au schimbat deja perioadele de valabilitate și că Orange urmează să se inspire. - În acele multe țări vizitate cât este TVA-ul? - Poate fi chiar 0% din diferite motive (ajutor pentru dezvoltarea telecom în țara respectivă) sau poate are o valoare mică, de genul 5% (pe care o suportă operatorul). - La noi este mare TVA-ul și nu ne dăm seama de aceasta decât dacă facem calcule pe termen lung sau sume mai mari (ex: iei un credit de 50.000 EUR pentru o locuință...TVA-ul a fost scăzut la 5%, dar tot ar fi vreo 8000 EUR. Deci din graficul de rambursare de 30 ani, câțiva ani vei munci pentru TVA). - Mai mult de atât n-am înțeles... (mai am și eu multe de învățat)

Razvan
#StarMember
TVA-ul este o taxă care o achită orice PF pentru un serviciu, produs sau imobil, aceasta variază între 5-19%. Firmele sub o anumită cifra de afaceri nu achită TVA, se numesc neplatitoare de TVA. Tu încarci carte cu 5 euro și mai plătești în plus 0,95 euro, care se duc direct la stat.