Numarul este un numar de abonament. Fara o plangere scrisa la politie, niciodata Orange nu va da nicio informatie. Chiar daca politiei va da informatii, nu-i va da initiatoarei nimic. Orange colaboreaza cu institutiile statului de nevoie, si nu o va face cu clientii. Pentru ca GDPR, pentru ca amenzile sunt uriase.
Neoficial, orice angajat al unei francize Orange cu acces la 4sales sau EPOS ii poate spune cine e in spatele numarului. Toti pot vedea, dar cine-si risca slujba sa dea unei necunoscute genul ala de informatii?
Deci solutia era sa scape de stress, nu sa identifice o persoana. Care poate da vina pe copii, pe nestiinta etc.
Daca o sa auziti ca in Romania se va da mai mult de o amenda pentru asa ceva, va dau eu 10 lazi de bere.
Nici politia, nici operatorul, n-o sa consume resurse si n-o sa-si ocupe personal platit destul de bine ca e un utilizator suparat ca primeste apeluri. E ca si cum politia ar plati 2 agenti ca in jumatate de luna sa prinda pe cineva ca a furat 3 kg de mere. Ar fi resurse folosite complet aiurea, salarii date degeaba, si niciun sef nu o va face, chiar daca pentru public zice ca da, ca-l obliga legea.
Si apelurile, si mailurile, intra la comunicatii. Daca s-ar sanctiona drastic asa ceva, s-ar umple puscariile, avand in vedere ca 80% din traficul de e-mail-uri e reprezentat de spam.