19-04-2026 07:08 PM - editat 19-04-2026 07:20 PM
Uniunea Europeană pregătește o schimbare importantă pentru piața de smartphone-uri, care va intra în vigoare din 2027. Practic, producătorii vor fi nevoiți să regândească modul în care își fac telefoanele, mai ales când vine vorba de baterie. Noile reguli spun că aceasta trebuie să poată fi schimbată ușor de către utilizator, fără unelte speciale sau proceduri complicate, lucru care merge împotriva direcției actuale din industrie.
Pe lângă faptul că bateria va trebui să fie ușor de schimbat, producătorii vor avea și o a doua obligație importantă: să folosească baterii mai rezistente, care să suporte mai multe cicluri de încărcare fără să se degradeze semnificativ. În același timp, se extinde și conceptul de „drept la reparație”, ceea ce înseamnă că brandurile vor fi obligate să asigure posibilitatea reparării telefoanelor timp de până la 10 ani de la achiziție.
La prima vedere, măsura pare una bună, însă rămâne de văzut ce impact va avea asupra prețului produselor.
Credeti ca producatorii se vor conforma sau vor obtine o amânare?
Sursa informatiilor: mobilissimo
la 20-04-2026 05:46 AM
Salutare!
Sunt curios dacă se va reuși așa ceva și cred că toți utilizatorii vor fi mai fericiți dacă se vor pune și în practică aceste modificări.
Mulțumim de info!
20-04-2026 06:24 AM - editat 20-04-2026 06:25 AM
Da, Vio, si eu sunt curios. Și mie, de exemplu, mi-ar plăcea să îmi pot repara singur dispozitivul acasă, însă consider că această măsură ar putea genera pierderi semnificative pentru companiile producătoare de telefoane mobile, deoarece s-ar putea traduce printr-o scădere treptată a vânzărilor de la an la an, mai ales dacă utilizatorii vor ajunge să își repare singuri dispozitivele acasă, în loc să achiziționeze modele noi.
Alternativ, există posibilitatea ca producătorii să majoreze prețurile pentru a compensa aceste pierderi.
În opinia mea, funcționarea într-o economie bazată pe consum este esențială pentru susținerea dezvoltării.
O diminuare accentuată a cererii determinată inclusiv de prelungirea duratei de viață a dispozitivelor prin reparații ar putea avea, pe termen lung, consecințe economice negative semnificative, existând riscul apariției unor dezechilibre majore la nivelul pieței.
la 20-04-2026 06:39 AM
Posibil ca aceste modificări să aibă și ceva costuri, dar faptul că brandurile vor fi obligate să folosească baterii mai rezistente , cu mai multe cicluri de încărcare, cred că este ceva de bine. Vom vedea și dacă se va întâmpla în practică acest lucru.
la 20-04-2026 06:41 AM
Daca este nevoie, ar trebui sa reglementeze si preturi daca vor observa ca producatorii fac abuzuri.
la 20-04-2026 10:43 AM
Am o retinere ca se va putea impune un pret maximal. Daca ne uitam putin la decizia [UE] de a nu mai vinde incarcatoarele impreuna cu telefoanele, pretul lor [al telefoanelor] nu a scazut, iar motivul privind ecologia nu prea tine. Sunt unul din cei care isi foloseste incarcatoarele vechi, dar daca vin de pe IPhone mai vechi (cu lightning) la unul cu USB-C, va trebui sa achizitionez unul nou si costul va si mai mare (cu ambalaj suplimentar, evident).
Deci, facand o comparatie dintre IPhone 12 (parca asta a fost ultimul cu incarcator inclus) si IPhone 17 (cel mai nou la data curenta) pretul nu este acelasi, ci mai mare cu cel putin incarcatorul. Sunt ferm convins ca se pot aduce costurile de productie si transport ca argumentatie ca motiv pentru care pretul telefoanelor nu au scazut (si, daca ne uitam in perioada asta si dam crezare stirilor privind pretul carburantilor, sunt sigur ca prin toamna preturile vor avea un procent mai mare de scumpire intrucat materiile prime se trimit acum, nu in toamna...).
la 20-04-2026 10:49 AM
Ideea este sa nu se exagereze cu adaosul comercial.
la 20-04-2026 11:18 AM
Desi as vrea un adaos cat mai mic posibil, va trebui sa ne uitam in jur sunt convins ca o sa vezi ca adaosul este foarte variabil. O sa-ti dau cateva exemple:
In mod normal (obligatie legala), toti operatorii economici care ofera produse la vanzare sunt obligati sa afieze adaosul comercial. In functie de valoarea de achizitie (si modul in care este facturat), acel adaos poate fi de 0% la 1.000% (cel putin cam asta e valoarea maxima pe care am vazut-o declarata). Cu cat te indepartezi de 0%, cu atat valoarea de achizitie este, in principiu, mai mica. Sa zicem ca ai nevoie de o fotocopie ("un xerox") si costa 0.50 lei fata. Pentru acea copie ai consum de curent electric, o coala de hartie, un copiator si un operator care sa opereze copiatorul. O coala de hartie costa aproximatv 0.02 lei (ca pret de achizitie), deci adaosul comercial va fi enorm daca ne raportam la acea valoare (sa zicem ca va fi 0.20 lei din pretul de copiere, deci de 10 ori pretul de achizitie, adica 1.000% adaos comercial).
la 20-04-2026 12:08 PM
Prețurile sunt destul de mari la noi.
Mi-am comandat încărcătoare de pe AliExpress la prețuri foarte mici. Am putut lua trei de acolo la prețul unuia de aici.
la 20-04-2026 12:33 PM
As evita AliExpress si Temu. Prefer sa merg pe macar compatibile de la producatori consacrati sau sa le folosesc pe cele deja existente.
20-04-2026 12:43 PM - editat 20-04-2026 12:45 PM
Majoritatea modelelor compatibile provin din China. Dacă acest lucru îți oferă un sentiment de siguranță sau confort, atunci este în regulă. Singurul incarcator pe care il prefer este cel original din cutie.
la 20-04-2026 12:46 PM
Probabil se referă la sursele de alimentare low cost de pe aceste platforme. Există surse de alimentare foarte bune chinezești, cum sunt cele de la Oppo SuperVOOC sau Xiaomi, dar și prețurile sunt pe măsură.
la 20-04-2026 12:51 PM
Personal, am cumpărat încărcătoare pentru Xiaomi, Honor și Samsung, iar toate au funcționat fără probleme, inclusiv în ceea ce privește încărcarea rapidă.
20-04-2026 06:44 AM - editat 20-04-2026 06:46 AM
Cu siguranță se va întâmpla, doar că trebuie să vedem și cât de repede. Dacă va dura ca și adoptarea standardului „USB C”, care pare că a durat vreo 13 ani de la proiect până s-a întâmplat, atunci mai avem de așteptat.
Au ei termenul 2027, dar mă îndoiesc că se va întâmpla totul așa de rapid.
la 20-04-2026 06:46 AM
Inceputul e greu. Uite ca sa reusit cand nimeni nu credea.
@Orange Romania S.A. 2026
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J1996010178400
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor