30-10-2024 10:53 AM - editat 30-10-2024 10:54 AM
Huawei a anunțat oficial HarmonyOS Next, prima versiune a sistemului său de operare complet autonom, fără dependențe de Android, și a cincea iterație a HarmonyOS. Lansarea marchează un nou capitol pentru gigantul tehnologic chinez, care își propune să creeze o alternativă puternică la Android și iOS.În prezent, HarmonyOS Next este disponibil în versiune beta pentru utilizatorii din China, cu planuri de extindere internațională în viitor.
Principalele inovații ale HarmonyOS Next
HarmonyOS Next introduce funcții inovatoare care promit o experiență unificată și fluidă între toate dispozitivele din ecosistemul Huawei, inclusiv telefoane, tablete, ceasuri inteligente și dispozitive smart home. Bazat pe un microkernel dezvoltat intern, sistemul permite o integrare optimizată și control prin Super Device, o funcție centralizată care permite gestionarea tuturor dispozitivelor compatibile dintr-o singură interfață. Design personalizabil al interfeței – Cu opțiuni noi pentru ecranul de blocare și un centru de control redesenat, sistemul oferă o experiență vizuală îmbunătățită și animații fluide. Asistentul virtual Xiaoyi – Bazat pe modelul AI Pangu, Xiaoyi este capabil să răspundă instantaneu și să învețe din interacțiunile cu utilizatorii, promițând o asistență digitală avansată.
Control sporit al confidențialității și securității – Sistemul oferă transparență completă asupra permisiunilor aplicațiilor, limitând accesul neautorizat și oferind utilizatorilor control detaliat asupra datelor personale.
Deși Android oferă o experiență extinsă prin intermediul Google Mobile Services (GMS), HarmonyOS Next, la fel ca iOS, funcționează pe un sistem proprietar, controlat integral de Huawei. Aceasta permite o integrare mai bine adaptată între dispozitivele Huawei, similar modului în care iOS leagă iPhone-urile, iPad-urile și alte produse Apple. Cu toate acestea, spre deosebire de Android, care permite mai multe versiuni de interconectivitate adaptate de producători, HarmonyOS Next asigură uniformitate și control sporit în cadrul ecosistemului Huawei.
Prin funcția Super Device, HarmonyOS Next centralizează controlul și interacțiunile între dispozitivele Huawei într-o singură interfață, oferind o experiență similară cu interconectivitatea Apple, dar unică pentru ecosistemul Huawei. În plus, pentru utilizatorii din piețele unde GMS nu este disponibil, HarmonyOS Next compensează această lipsă prin Huawei Mobile Services (HMS), o suită de aplicații și servicii esențiale dezvoltate pentru a răspunde nevoilor utilizatorilor.
Atât HarmonyOS Next, cât și iOS sunt recunoscute pentru politicile lor stricte de confidențialitate. Huawei oferă acum utilizatorilor un control detaliat asupra permisiunilor aplicațiilor, cu posibilitatea de a monitoriza accesul și de a restricționa drepturile aplicațiilor în mod detaliat, similar standardelor de securitate impuse de Apple.
Deși Android include măsuri avansate de securitate prin GMS, natura sa open-source și implementarea de către diverși producători pot duce la variații semnificative în nivelul de protecție și experiență oferite.
În versiunea beta lansată în China, HarmonyOS Next este compatibil cu dispozitivele Huawei Pura 70, Huawei Pocket 2 și Huawei MatePad Pro 11 (2024), urmând ca alte modele să fie adăugate pe măsură ce sistemul devine mai stabil. Huawei plănuiește extinderea internațională, iar lansarea globală a HarmonyOS Next ar putea aduce o alternativă robustă pentru utilizatorii interesați de o experiență bine integrată și independentă de Android sau iOS.
Veți cumpără noul huawei cu sistemul Harmony OS Next?
Personal, sunt tentat să încerc noul ecosistem de la huawei si daca se doveste fiabil, de ce nu.
la 30-10-2024 11:09 AM
Personal rămân la Xiaomi care anunță upgrade-ul la HyperOS 2.0 undeva prin noiembrie.
la 30-10-2024 12:26 PM
Ca utilizator de Huawei fara GMS, imi doresc concurenta pentru IOs si Androidul cu Google.
Super Device (sau Device+) este deja disponibil de la EMUI 12 (cred ca incepand cu Nova 9 a devenit disponibil). Singura retinere temporara ar fi compatibilitatea MicroG si Gbox. Momentan, inca nu sunt compatibile cu HOs Next. Sper sa se rezolva la urmatoarele actualizari.
O varianta alternativa ar fi ca dezvoltatorii sa implementeze nativ aplicatiile proprii (nu-mi fac sperante pentru Google Pay sau Android Auto sa fie disponibile in AppGallery, dar sa fie disponibile cu ajutorul MicroG).
PS: pentru cine nu stie, MicroG este un proiect german care ofera librariile opensourse folosite de licentele Google. Cele proprietare nu sunt incluse.
30-10-2024 12:37 PM - editat 30-10-2024 12:43 PM
Ce alternative are huawei la serviciile Google?
Au telefoanele Huawei funcția de înregistrare convorbiri disponibila in rom original?
Care sunt avantajele alegerii unui telefon Huawei?
la 30-10-2024 01:03 PM
Prima alternativa este HMS (Huawei Mobile Services) in contrapartida GMS. Cu exceptia a 3-4 aplicatii, cu majoritatea nu am probleme de compatibilitate. Depinde de... mai multi factori:
Inregistrarea apelurilor n-am verificat-o si nici nu am cautat-o, deci nu pot sa-ti raspund. Teoretic sunt aplicatii in AppGallery, dar, neavand nevoie...
Avantajele sunt subiective:
Din cate vezi, nu ma leg de camere. Este un subiect... subiectiv. Pentru unii, pozele pot fi suprasaturate sau bune. Nu ma pronunt.
la 30-10-2024 01:19 PM
Mulțumesc frumos pentru răspuns!
Ai recomanda acest telefon unei persoane cu cunoștințe minime de software?
Trebuie intervenit prin update-uri manuale pentru a avea toate aceste aplicații funcționale?
la 30-10-2024 01:36 PM
Da, recomand orice telefon care satisface nevoile viitorului posesor. Mergand pe premisa ca pentru 2-3 aplicatii, trebuie sa instalezi din alta (cum este cazul Gbox), prefer sa atrag atentia asupra acestui aspect. Dar, daca aplicatiile uzuale se regasesc in AppGallery, doar adaug informatia ca nu toate aplicatiile sunt pe serverele Huawei. Cel mai simplu exemplu: Whatsapp si Facebook. Desi, la o cautare, le gasesti in AppGallery, se descarca de pe alte servere (verificate anterior).
Aplicatiile se actualizeaza automat, mai putin cele instalate "extern". Uneori au nevoie de interventia utilizatorului pentru confirmarea actualizarii (sunt din surse externe), dar apar ca notificare de actualizare (de obicei in AppGallery).
Discutia este destul de larga, dar, pe scurt, recomand telefoanele Huawei. Dar repet: depinde de persoana care foloseste telefonul. In cercul meu de prieteni, pot imparti in felul urmator utilizatorii:
la 30-10-2024 04:13 PM
Am uitat sa adaug o mostră cum arata AppGallery la căutarea unei aplicații:
Aplicațiile aflate sub "Declinarea răspunderii" sunt din surse externe serverelor Huawei.
la 30-10-2024 04:29 PM
Din proprie inițiativă am instalat o grămadă de aplicații din surse externe.
Însă nu as vrea sa o fac fiind obligat de limitările Huawei.
Apare acea nesiguranță in ceea ce privește serviciile Google care la un moment dat ar putea deveni indisponibile permanent (chiar și din surse externe).
la 30-10-2024 05:00 PM
O sa ma limitez la o intrebre care ar trebui sa dea de gandit: Whatsapp si Facebook le-am instalat de pe site-urile proprii (ale Meta). Sa fie nesigure? Tot Huawei are o aplicatie numita Optimizare cu o functie de scanare virusi "Realizat de Avast" (functia de scanare, nu aplicatia).
Plus ca sursele sunt afisate destul de clar (majoritatea din magazine terte mai cunoscute decat AppGallery).
Legat de serviciile Google: DEJA sunt indisponibile pentru Huawei de 6 ani... Cum ziceam intr-un comentariu anterior, licentele gratuite pe care le mai foloseste Google sunt disponibile prin MicroG (dezvoltator din UE).
Oricum, informatiile sunt disponibile in spatiu public si de asta ziceam ca o informare anterioara achizitiei este de dorit. Nu cred ca mai are cineva scuza "am trait sub o piatra si nu stiam"...
Sunt din categoria careia ii place sa aleaga in cunostinta de cauza.
la 30-10-2024 05:19 PM
Informațiile sunt disponibile însă doar pentru cei care le pot accesa si înțelege.
Este important sa te informezi înainte de a achiziționa dispozitivul.
Cu MicroG sunt familiarizat.
Ai prezentat foarte bine avantajele/dezavantajele achiziției unui dispozitiv Huawei.
Mulțumesc!
la 30-10-2024 12:36 PM
Salutare!
Eu rămân pe ceea ce oferă Xiaomi momentan, pentru că nu pot merge pe terenuri mișcătoare.
Dar este bine că există alternativă!
Mulțumim!
la 30-10-2024 04:00 PM
Eu unul as fi interesat sa incerc un nou sistem de operare, care nu are tot Android in spate. Daca Windows Phone nu a avut succes, poate HarmonyOS Next va avea.
Concurenta e benefica.
la 30-10-2024 04:03 PM
Sper ca trecutul cu Windows Phone sa nu fie repetat de Huawei. Diferenta dintre cele doua: nr 1 pe partea de sisteme de operare vs unul din cei mai buni producatori de echipamente de comunicatii.
la 30-10-2024 05:30 PM
Am avut un Huawei Mate 40 Pro cu Harmony și a fost o experiență foarte plăcută, cu excepția restrictiilor GMS cu privire la unele aplicații de care depindeam. Sunt bucuros ca Huawei și-a creat propriul sistem și cred ca va fi o competiție constructiva. Telefoanele lor sunt extraordinare cu materiale de calitate și specificații de top. Vor domina piața asiatica, în special China, cel mai probabil.
@Orange Romania S.A. 2024
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J40/10178/1996
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor