anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Orange și Vodafone anunță extinderea cu succes a proiectului pilot al rețelei comune Open RAN 4G

Vio73
#StarMember & May's Problem Solver

În urma anunțului făcut în octombrie 2023 privind primele apeluri 4G realizate pe o rețea comună Open RAN în România, Orange și Vodafone anunță că au extins cu succes proiectul lor pilot în anumite zone rurale din România, incluzând tehnologia RAN virtualizată 2G (vRAN) complet integrată, o inovație care reprezintă o premieră internațională pentru o rețea operațională comună (RAN partajat). 

Această realizare reprezintă un pas important spre migrarea în cloud a rețelelor de acces radio, care va permite operatorilor de rețele să-și analizeze mutarea întregii rețele tradiționale către rețele RAN 2G/4G/5G complet virtualizate, în conformitate cu cerințele europene, în special în zonele unde închiderea rețelelor 3G a fost facută  sau este iminentă. Virtualizarea rețelelor 2G reprezintă un progres major și o oportunitate pentru operatori, eliminând obligativitatea de a menține rețelele 2G tradiționale dezvoltate pe hardware specializat, precum și operarea unor rețele virtualizate 4G/5G ca o rețea suprapusă. 

Orange și Vodafone au putut finaliza această etapă importantă prin intermediul parteneriatelor cu furnizori de top Open RAN. Samsung a furnizat software-ul său specializat vRAN, care suportă multi-RAT - 2G, 4G și 5G și echipamente radio compativile cu O-RAN. Wind River a furnizat stratul de abstractizare prin Studio Cloud Platform suprapus pe echipamentele hardware necesare pentru implementarea și scalarea software-ului RAN, în timp ce Dell Technologies a furnizat serverele Dell PowerEdge echipate cu procesoare Intel și plăci de accelerare. 

În ultimele șase luni, ambii operatori au reușit să acumuleze experiență operațională locală în gestionarea unei rețele active Open RAN ce este utilizată în condiții reale de funcționare, fapt ce a contribuit la creșterea încrederii în maturitatea rețelelor virtualizate. Această perioadă de observație a permis realizarea unei comparații cuprinzătoare între Open RAN și rețelele RAN tradiționale și a demonstrat o performanță similară între cele două opțiuni. 

Utilizarea Open RAN într-un mediu real le-a permis ambilor operatori să beneficieze de avantajele oferite de această solutie, precum un grad ridicat de automatizare și un timp redus de implementare. Tehnologia Open RAN decuplează funcționalitățile software de cele hardware, facilitând modernizarea de la distanță a stațiilor de bază mobile cu noi caracteristici și servicii, mai rapid și mai eficient din punctul de vedere al costurilor. De asemenea, în cazul partajării RAN, operatorii beneficiază de mai multă libertate și autonomie în gestionarea propriului software RAN virtualizat pe o infrastructură cloud comună, în timp ce costurile de operare a rețelei sunt împărțite. Această abordare reduce nevoia de vizite la site, datorită unui nivel mai mare de automatizare a rețelei, și permite operatorilor să se diferențieze, menținând în același timp economiile de cost și energie asociate cu partajarea RAN. 

Marius Maican, Technology Director în Orange România, a declarat: “Această primă dezvoltare a unei rețele operaționale Open RAN în România reprezintă un pas important pentru Orange în tranziția sa către rețele mai agile și mai automate, native în cloud. Orange va valorifica acest pilot de succes pentru a dezvolta în viitorul apropiat un centru de expertiză în România, care să susțină implementările la scară a Open RAN pe întreaga rețea Orange din Europa în următorii ani.” 

Nicolae Vîlceanu, Network Director la Vodafone România, a declarat: „Cu focus pe experiența clienților, vom folosi oportunitatea Open RAN pentru a trece la rețelele native în cloud. Open RAN susține inovarea într-un ritm mai crescut și dezvoltarea de noi funcții și servicii pentru că permite mai multor furnizori să dezvolte spațiul RAN. Acest lucru oferă operatorilor de telecomunicații să aibă un avantaj competitiv și să propună clienților soluții avansate. Suntem bucuroși să ne alăturăm forțelor partenerilor Open RAN pentru a continua dezvoltarea pentru o societate digitală sigură pentru viitor.” 

Ambii operatori își consolidează angajamentul față de implementarea viitoare a Open RAN prin acest anunț, inaugurând o nouă eră pentru operarea rețelelor lor într-un mediu de livrare flexibil și competitiv.

Sursa:

https://newsroom.orange.ro/comunicate/orange-si-vodafone-anunta-extinderea-cu-succes-a-proiectului-p...

Sperăm să se implementeze cât mai repede posibil, la nivel național!

Sunt curios și pe unde s-a implementat deja!

4 Răspunsuri 4

Pololică
#StarMember

La telefoanele de la munca (Vodafone) nu am primit informari ca ar incepe modificari (daca vor fi similare cu cele de la Orange privind inchiderea tehnologiilor vechi).

Totusi, nicio firma europeana implicata? Nici macar Ericsson? Wind River au reprezentanta in Romania, dar... nu stiu daca i-am putea numi chiar romani/europeni.

Vio73
#StarMember & May's Problem Solver

vladut12am
Cunoscător certificat

Stiu, tocmai de asta ziceam ca sunt reprezentanta, nu "nascuti" aici.