anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

AI sau nu AI: o unealta de nepretuit sau un pericol pentru gandirea noastra?

AlinaDum
Angajat Orange

Salutare tuturor!

În urma unor discuții foarte interesante cu niște prieteni seara trecută, mi-a venit ideea să vă scriu și vouă și să aflu și părerea voastră despre acest subiect. 

În era digitală în care trăim, inteligența artificială (AI) a devenit o parte integrantă a vieților noastre. De la asistenți virtuali precum ChatGPT și Gemini, până la aplicații complexe în medicină, educație și industrie, AI-ul ne ajută să fim mai productivi, să găsim soluții rapide și să ne simplificăm viața de zi cu zi. 

Eu folosesc AI-ul pentru a-mi ușura munca, pentru a găsi inspirație și pentru a-mi organiza ideile. Însă, pe măsură ce ne bazăm tot mai mult pe aceste tehnologii, apar și întrebări importante: Care sunt avantajele reale? Și, mai ales, care sunt riscurile? 

Este posibil ca, în căutarea eficienței, să pierdem din vedere faptul că gândirea critică și empatia trebuie să rămână în mâinile noastre. Există pericolul ca unii oameni să devină dependenți de AI, să nu mai gândească cu propriile minți și să considere că un chat sau un asistent virtual poate înlocui complet medicul, prietenul sau familia. 

Vă invit să reflectăm împreună asupra acestor aspecte și să ne împărtășim părerile despre cum putem folosi AI-ul în mod responsabil și echilibrat. 

Iată care este experiența mea cu ChatGPT și Gemini:

1. Este foarte eficientă folosirea AI atunci când ai nevoie de multe informații într-un timp scurt, pe care nu ai avea cum sa le obții singur, la fel de eficient. De exemplu, dacă aș vrea sa scriu un articol despre aplicații de învatare pentru copiii cu vârste cuprinse între 10 si 15 ani din România, l-aș întreba pe Chat GPT despre cifre. Da, e adevărat ca l-aș putea ruga să scrie el articolul, dar nu ar fi etic și nici satisfacția că am creat singură ceva nu ar mai fi pe măsură.  Poate ca nu as lua de bune toate cifrele, dar m-ar ajuta sa am o idee. Si asta mult mai repede decât mi-ar lua ca sa caut eu toate informațiile.  
  2. AI-ul poate automatiza sarcini repetitive, economisind timp și resurse. De exemplu, aș putea să îl folosesc pe Chat GPT sau Gemini să mă ajute să fac un template de mesaj în care să-i anunt pe toti prietenii mei că îmi sărbătoresc ziua de naștere într-un anumit loc și la o anumită oră. Asta dacă ai mulți prieteni 😊 Iar cu cei de care ești mai apropiat vorbești tu direct, poate te ajuta și la organizare 😊.  
  1. Îți oferă acces rapid la informații. De curând am avut nevoie sa aflu detalii despre o anumită funcție din Outlook. Am întrebat ChatGPT care mi-a spus imediat ce trebuie să fac și mi-a și arătat cum.  Efectul: in 5 minute știam ce îmi doream, am învățat cum să fac ce îmi doream și le-am explicat și altor prieteni. Cu cuvintele mele, bineînțeles 😊  

Cam așa folosesc eu inteligenta artificială. Am testat doar aceste două tool-uri și pentru chestiuni mai profunde, ca să îmi fac o părere proprie despre cât de adânc poate să meargă o conversație si in ce direcție. Am constatat ca in aceste conversații tonul si direcția sunt foarte pozitive, parcă să îți facă pe plac 😊, nu ești niciodată contrazis sau, dacă e cazul, se face într-o manieră foarte elegantă și diplomată.

Chiar aseară l-am mai întrebat pe chatGPT dacă stilul în care răspunde depinde de tonul în care i te adresezi. Iată ce mi-a răspuns:

☺️ Îmi place întrebarea asta!
Eu nu am emoții în sensul uman al cuvântului, dar da, modul în care oamenii mi se adresează contează pentru felul în care pot răspunde.

De exemplu:

Dacă cineva îmi vorbește politicos sau prietenos, tind să răspund pe același ton.

Dacă mesajul e agresiv sau ironic, pot să adaptez răspunsul astfel încât să fie mai neutru sau calm.

Pe scurt, eu nu „simt” ce îmi spui, dar modul în care formulezi întrebarea îmi influențează stilul și tonul răspunsului. 🙂

Recunosc ca este o tehnologie cu potențial imens, dar și cu provocări semnificative. Este important să fim conștienți de avantajele și riscurile sale și să folosim aceste instrumente într-un mod responsabil și echilibrat. 

Mi-ar plăcea să îmi spui și părerea ta despre acest subiect: 

• Crezi că AI-ul ne ajută mai mult sau ne pune în pericol? 
  • Care sunt experiențele tale cu AI-ul? 
  • Cum crezi că putem folosi aceste tehnologii pentru a ne îmbunătăți viața, fără a ne pierde autonomia și gândirea critică? 

Fiecare dintre noi are un rol în modul în care această tehnologie va evolua și va fi integrată în societate. Prin dialog, educație și responsabilitate, cred ca putem construi un viitor în care AI-ul să fie un aliat de încredere, nu o sursă de îngrijorare. 

Vă mulțumim că faceți parte din Comunitatea Orange și că împărtășiți părerile voastre.

26 Răspunsuri 26

FLo1
#StarMember

Interesant subiect, și cu puține argumente încerc să exemplific ”experiența” aproape nulă cu AI-ul. Așadar:

1. Atât timp cât ”nu știm” să folosim AI-ul, DA, poate fi un pericol, dar în rest e chiar un prieten. Concret, copiii, în special până la stadiul de adolescent, care sub mirajul tehnologiei, nu mai au nevoie să citească, să compună / construiască lucrări atât în plan artistic dar și fizic, uitând să relaționeze / socializeze / să se joace. Dezvoltarea lor va avea la bază doar ”jocul” pe un gadget. Socializare? ”Cel mai tare, în spate la monitoare”. Stimularea creativității? Ce-i aia? La ce e nevoie? AI-ul rezolvă tot. Scrie și versuri de vrei. Însă ulterior, rezultatul nu poate fi decât o satisfacție de moment, iar pe termen lung, o experiență uitată, precum o jucărie....stricată.

2. Cum menționam anterior, aproape nule. Motivul: un vechi proverb menționa astfel ”Gândesc, deci exist!”. Pentru mine este un motiv suficient, pentru a nu ajunge ”legumă coaptă” înainte de a da în pârg. 🙂

3. Da, această abordare poate avea șanse, de altfel pentru acest scop aș vedea utilizarea AI-ului în activitatea recurentă. Un oarecare suport în dezvoltarea unor idei, DA, rezolvarea unor sarcini în locul nostru... NU. Dar pentru a ajunge la această fază, în primul rând e necesar să ȘTII. Cu toții VREM ceva, dar oare ”Știi ce vrei?” sau ”Vrei ce știi?” 🤔

Sper că am fost suficient de edificator în opinia exprimată și de ajutor în construirea a ceea ce caută probabil fiecare pentru el: ”cine sunt EU?”. 🙏

AlinaDum
Angajat Orange

Multumesc foarte mult @FLo1 pentru raspunsul tau foarte argumentat, ca intotdeauna. Si evident sunt de acord cu tine in mare parte. Exista riscul ca AI-ul sa fie folosit intr-un mod nu foarte etic, sa spun asa. Dar nu pot sa nu constientizez ca, asa cum spui si tu, daca stii cum si la ce sa il folosesti, este o "unealta" extraordinara. Eu sunt o fire extrem de curioasa din fire si imi pun tot timpul intreabari din absolut toate domeniile. Neurostiinta este unul dintre ele :-). Poate de aici si fascinatia mea (sanatoasa, zic eu 😊) pentru AI. 

Toate bune iti doresc si poezia va ramane superba "unealta" umana de exprimare 👍 .

Vio73
#StarMember

Bună @AlinaDum ,

Sincer, nu prea am recurs deocamdată la așa ceva, decât în vreo câteva situații, din pură curiozitate.

Deocamdată, prefer să folosesc ,,zestrea nativă", dar posibil ca pe viitor să fim nevoiți a apela la aceaste metode, doar că, bănuiesc, trebuie multă atenție, pentru a ști care este limita și unde să te oprești.

Mulțam de topic, foarte util! 

AlinaDum
Angajat Orange

Multumesc si eu, @Vio73 ! Data fiind profesia ta, ar fi si pacat sa nu folosesti "zestrea nativa" 😊

O zi frumoasa! 

Ilie43
Cunoscător

Salut!

Utilizez Perplexity. Doar pentru funcția de 'căutare' si e deja peste orice motor de căutare clasic. 

AI-ul, desigur - ca orice tine de progres in istoria omenirii, vine și cu bune dar și cu partea mai puțin bunǎ. Gândirea criticǎ, dacǎ te uiți la omenire (in general) oricum e pe cale de dispariție sau pe aproape. :)) Concluzie: AI - ajutǎ!

PS: singura recomandare: aveți grijǎ ce date personale îi oferiți și tot ceea ce încărcați, in bazele lor de date. 

Multumesc pentru raspuns @Ilie43 ! Nu am auzit de perplexity pana acum, dar ma bucur ca mi-ai spus. 

Si multumesc pentru recomandare. Ma feresc sa incarc documente, poze sau orice altceva, ma limitez la conversatii usoare si chestiuni foarte generale. Vorbim despre AI, totusi 😁

Sa ai o zi frumoasa!

Testeazǎ versiunea free. Pe macOS ar fi ideal. 😄

Mulțumesc, o zi excelentă! 

In curs de testare deja 😁. Am spus ca sunt curioasa. 

Toate bune!

Update: 

Neața! @AlinaDum 

Daca te interesează in continuare Perplexity, ai o ofertă bună:

Perplexity AI - PRO
Exclusive for PayPal users. Get a full year of Pro completely free when you connect your PayPal account and choose a valid billing method.

https://www.perplexity.ai/join/p/paypal-subscription

După care  puteți să mergeți in https://www.perplexity.ai/account/details - > Manage subscription si cancel

Buna, @Ilie43 

Multumesc mult pentru tip! 

Zi frumoasa!

Cu plăcere! 

O zi extra și ție! 

Jay
Campion certificat

Ca in multe situatii.. ce-i mult strica.. 

Cred ca ajuta, dar recomand limita.. unii nici nu se dau jos din pat fara AI..

Am interactionat acum cativa ani cand nu gaseam niste chestii pe google si mi-a zis o prietena sa-mi fac cont.. L-am facut sa-si ceara scuze de vreo 2 ori ca ma induce in eroare.. l-am batut cu raspunsurile lui.. si nu l-am mai folosit de atunci.. pot sa respir si fara el.

Pana la urma si in spatele lui este cineva.. si mi se pare normal sa treci prin filtrul propriu orice lucru, de preferat in mod constant, pentru a nu pierde antrenamentul si a nu ajunge o leguma mergatoare.. Mi se pare o declaratie exagerata (auzita la o persoana reala destul de recent) ca nu poti trai fara AI.. pe bune? Eu am crezut ca nu poti trai in primul rand fara aer si in al doilea rand fara apa.. apoi vin restul..

AlinaDum
Angajat Orange

Multumesc pentru raspuns, @Jay ! Sa stii ca eu urmaresc evolutia chatGPT de prin 2019 si atunci era mult mai rudimentar, chiar si chestiuni simple le gresea. Dar acum sunt uimita de cat de mult a evoluat. 

Si da, ai dreptate, e putin exagerat sa spui ca "nu poti trai fara AI". Dar la fel de adevarat este ca poate da dependenta. 

O zi frumoasa sa ai!

Anca07
#StarMember

Hey, ziua buna @AlinaDum 

Am citit cu interes experienta ta cu AI. Personal il folosesc pentru ceva proiecte la universitate (nu pentru mine), si ma ajuta foarte mult, in combinatie cu alte 3-5 softuri, ca intr-un final, sa imi reduca timpul de lucru de la 3-5 zile pentru un proiect, la 3-5h.

Eu ma declar multumita. Stie sa faca foarte multe, daca, bineinteles, ii dai comenzile cum trebuie (m-am perfectionat in ultima perioada). 

Momentan, daca il intreb despre mine, imi va spune ca sunt o studenta, deoarece numai pentru atat l-am folosit🤭 

Depinde de cine este folosit si in ce scop, da, poate fi si periculos.

Folosesc varianta platita, si din nou, doar pentru proiecte. L-am testat in multe moduri, si da, mai da rateuri, ceea ce mi se pare normal. Personal, consider ca va trece mult timp pana va deveni "flawless".

Zi cu soare!☀️