la 23-08-2026 07:42 AM
Salutare, foști colegi!
Am lucrat ca electromecanic rețea între 1981 și septembrie 1991 la DJPT Timiș. Am activat pe traseele din zona Calea Șagului, deservind centrala Pentavest (Pentaconta Vest). Munca mea a fost strict de teren: întreținere linii, urcat pe stâlpi aerieni și lucrat la cutiile terminale conectate la cablurile de plumb. Activitatea pe traseu în intemperii și la înălțime se încadrează în grupa a II-a (Ordinul 50/1990, poz. 38), dar nu mi-a fost trecută în carnetul de muncă. Cei care ați fost în aceeași situație, mă puteți ajuta cu trei răspunsuri?
Arhiva pentru anii '80 se află la Orange ([email protected]) sau a rămas la Poșta Română din Timișoara? Ați primit adeverința direct de la companie sau a trebuit să mergeți în instanță la Tribunalul Timiș? Cât a durat eliberarea documentelor? Vă mulțumesc mult pentru ajutor!
23-08-2026 08:56 AM - editat 23-08-2026 09:03 AM
Salut. Nu am lucrat in domeniu, tatăl meu a avut grupa a II-a, știu câte drumuri a făcut și din cunoștințele mele....
1.Ordinul 50/1990 prevede la pct. 38 din anexa II „joncționarea și repararea cablurilor electrice și telefonice îmbrăcate în manta de plumb”, iar încadrarea în grupa II presupunea, în principiu, desfășurarea activității în asemenea condiții cel puțin 70% din program. Faptul că ați lucrat la cutii terminale și cabluri cu manta de plumb poate fi foarte relevant, dar trebuie demonstrat concret ce operațiuni efectuați și în ce proporție din program. Simplul titlu de „electromecanic” nu este neapărat suficient, știu, dumneavoastră ați precizat exact, dar există jurisprudență în care instanța a făcut această distincție pentru personalul de telefonie. Iar dacă nu a fost trecut în cartea de munca, este mai greu de demonstrat, din păcate, dar nu imposibil.
Detalii la cateva decizii aici și aici
2. Eu aș începe cu o solicitare scrisă către Orange, foarte precisă: perioada 1981–septembrie 1991, fostul DJPT Timiș, centrala Pentaconta Vest/Pentavest, funcția de electromecanic rețea, locurile/traseele deservite și operațiunile efectiv executate. Aș cere nu numai adeverința de vechime, ci explicit adeverință privind încadrarea în grupa a II-a de muncă și temeiul legal, precum și, dacă nu pot emite documentul, să comunice în scris unde se află arhiva și cine este deținătorul ei.
Adresa de mail menționată de dumneavoastră este valabilă
Mai exista un topic pe acest subiect aici
Eu va recomand sa citiți răspunsurile și mai ales soluția data.
@Orange Romania S.A. 2026
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J1996010178400
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor