anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Abuz de incredere sub forma unei prelungiri de abonament

isabelastoica
Junior
A mai intampinat careva o situatie similara? Ce e de facut?

Vreau să semnalez un abuz grav petrecut în luna martie 2025, în urma unui apel telefonic primit de la o reprezentantă din magazinul partener Orange situat în Perla București – agentul de vânzări identificat ulterior ca Ana Maria Balint.

Aceasta m-a contactat telefonic pentru prelungirea contractului, însă pe parcursul apelului mi-a „oferit” și un telefon, prezentat ca fiind gratuit, oferit „în promoție” și fără costuri suplimentare. Mi s-a spus că „să nu mă sperii dacă voi primi un mesaj cu valoarea telefonului, pentru că e doar o formalitate în sistem, nu apare pe factură.” Nu am cerut eu telefon, nu am ales eu...

Totul părea în regulă, însă:

🔸 Eu locuiesc în Alba Iulia și nu m-am deplasat niciodată la acel magazin.
🔸 Nu am semnat nimic, nici electronic, nici fizic.
🔸 Nu mi s-a cerut niciun cod de verificare pentru semnătură digitală.
🔸 Telefonul (un model TCL no-name pe care nici măcar nu l-am dorit) mi-a fost trimis prin curier.
🔸 După două luni, am descoperit rată lunară pe factură, deși am fost asigurată că nu voi avea nimic de plată.
🔸 Nici până azi nu mi s-a furnizat contractul semnat, pentru că el nu există.
🔸 Refuzul de a-mi furniza documentele arată clar că întreaga tranzacție a fost înregistrată fără acordul meu real.
🔸 Toți operatorii Orange cu care am vorbit până acum pasează responsabilitatea și invocă faptul că este „un magazin partener” și ei nu pot controla totul si nu au nici macar acces la conversatiile acestora. 

Îmi este foarte clar că:
• A fost o vânzare forțată în interesul magazinului partener (care probabil și-a atins targetul cu acest artificiu).
• A fost o prelucrare abuzivă a datelor mele personale, de către un magazin partener Orange care nu ar fi trebuit să aibă acces complet la profilul meu.
• Este o încălcare a principiilor contractuale – nu am acceptat, nu am semnat, și totuși sunt obligată la plată.
• Este o înșelătorie în toată regula, ascunsă sub umbrela unei oferte „de fidelizare”.

Si foarte interesant, in cont sunt incarcate cateva documente (evident fara semnatura mea), unde este inclusiv o proforma si anexa cu ratele, iar acolo scrie ca si refuzul coletului, nu m-ar fi exonerat de plata. 

Am sunat de mai multe ori, am deschis 3 sesizări, am cerut contractul semnat, am notificat și agentul care mi-a promis că „voi fi sunată” – și de atunci… tăcere totală.
Fiecare operator Orange oferă câte o informație diferită: ba că „se ocupă colegii”, ba că „nu e responsabilitatea lor”, ba că „telefonul a fost acceptat prin curier deci e contract valabil”.

Refuzul de a răspunde oficial și de a furniza dovezi legale valide transformă această situație într-un caz de înșelăciune.

️În lipsa unui răspuns n-am de ales decat sa inaintez documentația completă către:
• ANPC – cu toate dovezile: factură, înregistrări, capturi din cont, absența consimțământului.
• Poliție, sub forma unei plângeri penale pentru uz de date personale fără consimțământ și vânzare abuzivă.
• Presa locală și online – pentru că asemenea practici trebuie scoase la lumină.

Eu nu cer decât dreptul de a refuza un produs impus fără acordul meu și ștergerea acelei rate din sistem. Nu se poate ca un simplu apel telefonic să fie tratat ca un contract valid.

25 Răspunsuri 25

MihaiC99
Campion certificat

Din păcate, au mai fost raportate astfel de situații în magazinele partenere Orange. Eu recomand achizițiile prin magazinul online Orange, unde procesul este transparent și ai posibilitatea de a renunța la comandă în termen de 14 zile, conform dreptului de retragere. În ceea ce mă privește, dacă merg într-un magazin fizic, aleg doar magazinele Orange Shop și nu partenere.

P.S. În magazinele fizice este esențial să citim cu atenție contractele, indiferent cât durează, dacă este aglomerație sau dacă suntem presați să semnăm rapid. Eu voi cere întotdeauna contractul în format tipărit și nu voi semna nimic înainte de a-l citi.

Shadow09
Junior entuziast

Astfel de practici se fac și în orange shop nu doar în Store. Noroc ca eram și eu în city parc mall Constanța și am mers în magazin să văd ce mega ofertă îi făceau la soacră ca altfel pleca acasă cu încă 2 abonamente 🙂 o mințeau ca ii da un telefon gratuit pt fidelitate cică

MihaiC99
Campion certificat

Orange Shop din City Park este magazinul pe care îl frecventez de obicei. Până acum nu am întâmpinat nicio problemă. Am făcut acolo și două portări, iar de fiecare dată totul a decurs normal.

Shadow09
Junior entuziast

Nici eu personal nu am pățit, dar a pățit soacra, dacă eu și cu tine nu am pățit asta nu înseamnă ca nimeni nu pățește asta 

MihaiC99
Campion certificat

Bine de știut. Cred că ideea de telefon „gratis” atrage imediat atenția clienților. Totuși, știm cu toții că nimic nu este cu adevărat gratuit. Mare atenție la astfel de oferte.

Shadow09
Junior entuziast

bătrânii când aud cuvântul gratis imediat acceptă fără să pună întrebări 🙂 din păcate sunt și mulți tineri care semnează ca primaru orice și după o lună încep să plângă ca au fost păcăliți 

Bravo asta inseamna sa fi precaut , eu sunt mai credul si ma bazez pe buna credinta a oamenilor ,platesc pentru asta

Ai dreptate MihaiC99 dar eu nu am vazut contractul da macar sa il citesc. am gasit doua persoane in situatia mea si nu au datele necesare sa il folosesc ca martori in instanta sau proceces penal. excrocati in acelasi punct de lucru Pocaviso Carrefour Balotești nu cu doua telefaone ci doar cu cate unul. Mai caut poate gasesc martori dispusi , asa imi solicita avocatul.

MihaiC99
Campion certificat

Uneori învățăm pe calea grea. Eu nu semnez și nu plec până nu citesc întregul contract. Consultantul mi-a spus că este un contract standard, iar eu i-am răspuns: „Poate pentru tine este standard. Pentru mine este ceva nou și vreau să înțeleg exact ce semnez."

felicitari asa trebuie

Ovidiu1
Junior

Plangere penala la politie pregareste dovezi ,

Eu asta fac acum , nu se poate sa nu fac dreptate sa termine cu aceste practici abuzive.

daca nu reusesc in Romania sunt pregatit sa merg la UE, este greu sa te bati cu sistemul care se pare ca are 20% actiuni la Orange