anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Reteaua Orange 3G se va inchide treptat pana la finalul anului 2025

arsradu
#StarMember

Conform unui comunicat oficial din partea Orange, T&C se modifica cu urmatoarea mentiune:

“Serviciile de comunicații electronice (Voce și Date mobile, M2M, servicii la puncte fixe furnizate prin intermediul rețelei mobile) oferite pe baza tehnologiei 3G vor fi furnizate de către Orange România pâna la sfârșitul anului 2025, urmând a fi închise în mod treptat până la această dată.
Serviciile de comunicații electronice anterior menționate vor putea fi utilizate pe baza tehnologiilor 2G, 4G sau 5G, sub rezerva deținerii unor terminale compatibile cu acestea.
Clienții care nu dețin terminale compatibile cu cel puțin una dintre celelalte tehnologii nu vor mai avea acces la serviciile furnizate de Orange România, Orange România neputând fi ținuta responsabilă în niciun fel pentru nefuncționarea Serviciilor.

De asemenea, revine in sarcina utilizatorului sa se asigure ca are dispozitiv compatibil cu care sa foloseasca servciile pe mai departe.

Vestea buna e ca telefoanele 3G au incorporata si tehnologia 2G, care e inca suportata. Deci, chiar si un telefon extrem de vechi, cu 3G, va putea fi folosit in continuare, doar ca il veti folosi pe 2G. Iar daca aveti un telefon care nu e compatibil decat 2G, nu va va afecta cu nimic, intrucat 2G-ul ramane oricum pe mai departe.

Singura problema o sa apara in momentul in care aveti un telefon 4G/5G si nu aveti semnal, sau telefonul nu suporta sau nu aveti activat serviciul VoLTE. Caz in care, in timpul apelului, in loc sa treaca in 3G, cum o facea pana acum, va trece in 2G.

Din fericire, ideea e de a mari banda 4G-ului, astfel incat nu ar trebui sa mai treaca foarte des in 2G oricum, decat daca nu are VoLTE, ceea ce speram ca pana atunci sa nu mai fie cazul.

Sper ca v-au fost utile informatiile de mai sus.

Client Orange
15 Răspunsuri 15

Vio73
#StarMember & May's Problem Solver

Salutare!

Se știa despre acest aspect și evident că ne dorim servicii 4g și 5g de calitate, o parte dintre benzile alocate acum pentru 3g vor merge inevitabil către 4g și 5g.

O parte dintre operatorii din piață au făcut deja acest lucru (Digi și Telekom), urmând ca și ceilalți doi, Orange și Vodafone s-o facă.

Cu cât mai repede, cu atât mai bine, cu mențiunea că trebuie să se migreze în același timp spectrul existent pe aceste frecvențe (în principal B 1-2100 Mhz) spre 4g și 5g, cum spuneam.

Mulțumim, Radu!

Pololică
#StarMember

Daca nu ma insel, 2G ar avea termenul de inchidere pentru 2030. Oricum, este cursul natural al tehnologiei ca noutatile sa intre in scena iar cele vechi sa fie trase pe dreapta.

Legat de aparatura: ma astept ca in anii care urmeaza sa se introduca restrictii privind aparatura folosita, in sensul ca telefoanele (cel putin) sa nu poata folosi reteaua daca nu suporta VoLTE. In SUA, operatorii CDMA (Verizon si Sprint, in principal) nu au mai activat abonamente/cartele noi cu 3 ani inainte de tragerea pe dreapta a 3G-ului (CDMA), iar acum mai sunt "uituci" care se plang ca nu mai au semnal la telefon.

PS: Digi si Telekom sunt singurii care nu mai au 3G activ (Digi au inchis/schimbat ultimile antene vara asta, iar Telekom este deja in curs de inchidere, desi, oficial, nu mai ofera 4G).

Apropos: prin 2015 tin minte ca am vazut pe telefon (un Blackberry Bold 9900) E la retea prin Ardeal. Ciudatenia era data de faptul ca Vodafone era singurul operator care trecuse de la GPRS la 3G, desi E era deja de ani buni,

Despre ”închiderea 2G”.... discutabil. De ce? Doar câteva exemple, indiferent de operator: 112, SelfCare (*100#) sunt doar două exemple nedesfințabile care nu se bazează și nu vor funcționa pe 4G (3G fiind închis deja la acel moment).

Cum la unii se poate, se va putea și la alții. Ar mai fi încă 8 ani, teoretic, până la prohodul 2G,timp berechet pentru implementarea în "noua" tehnologie a serviciilor incompatibile. 

Razvan
#StarMember

3G-ul se închide că este o tehnologie consumatoare mare de energie electrică. Dacă tarifele nu ar fi crescut mult peste noapte, nu ar fi luat în calcul, nicio rețea să o închidă pe repede înainte. Vodafone a dat startul închiderii 3G, dar precum au lansat Volte, așa merg si acum cu închiderea, incet, încetișor. 

vladut12am
Cunoscător certificat

Asta înseamnă că se va da acces la 4G + VoLTE și VoWi-Fi și celor care nu au activă o opțiune PrePay.

Doar la momentul inchiderii 2G. Pana atunci, nu ar fi o problema (din 4G pica in 2G).

Asa au Telekom si Digi: 2G si 4G/5G. Telefoanele care nu stiu VoLTE (si, implicit VoWiFi) trec in 2G la apeluri.

vladut12am
Cunoscător certificat

Păi, asta înseamnă că nu mai ai acces deloc la internet, dacă n-ai activă o opțiune, dar ai credit disponibil.

Eu nu cred că îi vor lăsa în aer pe cei care nu activează o opțiune și le vor acorda și lor acces la 4G și implicit și la serviciile VoLTE și VoWi-Fi.

Și ce faci dacă pe 2G n-ai HD Voice la Orange? Din ce știu, doar 3G mai are așa ceva.

La un moment dat vor fi activate implicit prin prisma lipsei de backup (a se înțelege 2G). Dacă întrebi 100 de români dacă fac diferențe între cele doua tipuri de Apel (2G vs Volte), să nu te mire ca pe mulți s-ar putea să nu-i intereseze prea mult acest aspect cât "pot vorbi, asta e tot ce contează". 

Blue12
Senior

As zice ca-mi pare bine daca chiar mi-ar parea....dar nu-mi pare.

Sunt atatea zone in care prinzi doar 3G, iar altele multe in care nici 2G nu prinzi. Oare n-ar fii mai bine sa ne axam pe dezvoltarea acoperirii?

Pe harta de pe site apare la foarte multe localitati cum ca ar avea chiar 4G+, dar nici pomeneala de asa ceva. Semnalul e fie 2G dar cu care nu poti suna, fie deloc

Exemplu

Screenshot_2023-11-09-17-02-21-673_com.android.chrome.jpg

 Nici poveste de 4G+ in Sacaseni

Screenshot_2023-11-09-17-05-51-864_com.android.chrome.jpg

Aceeasi poveste si in Lucaceni. Cand sunt in zona stau pe Yettel HU, cu roamingul activat. Orange nu ofera deloc semnal in acest sat.

Sunt multe alte exemple de localitati fara acoperire. Deci, ce vor face oamenii care prind macar un 2G sau 3G in aceste localitati, daca reteaua se inchide? Se vor muta la Digi, care are antene peste tot (si culmea ca tot nu are semnal ca lumea 🤔)?

Cred ca ideea e tocmai de a transfera resurse din 3G...catre 4G. Deci, teoretic nu ar trebui sa mai treaca atat de des in 2G... Dar da, daca trece in 2G...e ca si cand n-ai avea acoperire. Poate apelul/sms o sa mearga, dar date mobile cu siguranta nu.

Client Orange

vFdr12
Junior

Dar in zonele fara 5G?

Antenele vor fi schimbate pe parcursul timpului. Se merge pe principiul ca acolo unde sunt multe antene 4 și 5G să se schimbe mai întâi și apoi în restul zonelor. 

De exemplu sa zicem ca in o comuna rulara sunt 3 antene/releuri dar acelea sunt doar in centrul comunei. Orange va pune in viitor si alte antene?