anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

ANCOM - De la 1 noiembrie scad tarifele pentru terminarea apelurilor fixe

FaraUnID
Campion certificat

Începând cu data de 1 noiembrie 2020 intră în vigoare reducerea cu 30% a tarifului maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe impusă de ANCOM, noul tarif maxim fiind plafonat la 0,098 eurocenți/minut. Măsura de reglementare a Autorității se aplică acordurilor de interconectare cu operatorii de telefonie fixă cu putere semnificativă de piață, urmând să fie reflectată în prețul plătit de utilizatorii finali în funcție de politicile comerciale ale fiecărui operator.

 

Din 1 noiembrie 2020, operatorii de telefonie fixă desemnați de ANCOM ca având putere semnificativă de piață vor putea aplica un tarif de maxim 0,098 eurocenți/minut în cazul apelurilor naționale, apelurilor inițiate din Spațiul Economic European (SEE), precum și în cazul apelurilor inițiate din rețele din afara SEE, dacă acordurile internaționale în vigoare nu permit instituirea unui regim diferit de tarifare. Lista operatorilor de telefonie fixă cărora li se vor aplica măsurile de reglementare poate fi consultată aici https://www.ancom.ro/acces-si-interconectare_253, iar deciziile de reglementare emise de ANCOM sunt accesibile aici https://www.ancom.ro/decizii-ancom_1130

 

Începând cu 1 aprilie 2014, tariful maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe a fost plafonat de ANCOM la 0,14 eurocenți/minut pe baza unui model de calculație a costurilor de tip LRIC pur, menit să asigure obiectivele de promovare a concurenţei, maximizare a beneficiilor consumatorilor şi stimulare a investiţiilor eficiente, cu respectarea metodologiei armonizate prevăzute în Recomandarea 2009/396/CE. Scăderea tarifului până la 0,098 eurocenți/minut adoptată de ANCOM a fost determinată în urma actualizării mai multor parametri ai modelului de calculaţie a costurilor utilizat anterior, precum și a costului capitalului.

 

Reglementarea ANCOM privind stabilirea tarifului maxim de 0,098 eurocenți/minut pentru terminarea apelurilor la puncte fixe a urmat procesul de consultare europeană, fiind comunicată în data de 3 august 2020 Comisiei Europene, OAREC şi autorităţilor naţionale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene. În urma validării, măsura poate intra în vigoare la 1 noiembrie 2020.

 

În prezent, Directiva (UE) 2018/1972 https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=C... prevede instituirea de tarife maxime de terminare a apelurilor la puncte mobile, respectiv la puncte fixe, unice la nivelul Uniunii Europene, până cel târziu la 31 decembrie 2020. În acest sens, în perioada 25 august – 22 septembrie 2020, Comisia Europeană a publicat pentru consultare publică proiectul actului de implementare a eurotarifului https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your...

 

Sursa - https://www.ancom.ro/de-la-1-noiembrie-scad-tarifele-pent...

2 Răspunsuri 2

teacher_
#StarMember
Salut. E bine că se reduc costurile, mi se părea destul de mult oricum, acum când sunt apeluri nelimitate in orice rețea.

FaraUnID
Campion certificat
In cazul nostru, Romania, aceasta masura nu are un impact foarte mare, din motive evidente. Aceasta masura nu este altceva decat o transpunere in legislatia nationala a unor directive europene.