anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Apple amendată în Franța

FaraUnID
Campion certificat

Compania americană de tehnologie Apple a fost amendată cu 27,4 milioane de dolari pentru că a încetinit în mod deliberat performanțele modelelor mai vechi ale telefoanelor iPhone fără a face acest lucru cunoscut utilizatorilor, a anunțat vineri autoritatea pentru concurență din Franța.

 

În 2017, Apple a confirmat că a încetinit performanțele unor modele de iPhone mai vechi printr-un update de soft, dar a spus că a făcut-o pentru a "prelungi durata de viață a dispozitivelor". Unii utilizatori s-au plâns că telefonul lor se închidea brusc și au acuzat compania că încetinește dispozitivele vechi pentru a-i convinge pe utilizatori să-și cumpere un model nou.

 

Compania a spus la rândul ei într-un comunicat că a rezolvat disputa cu autoritățile franceze.

 

Unul din motivele deciziei de a sancționa Apple a fost faptul că nu și-a informat utilizatorii că stabilește un plafon pe performanțele telefoanelor ca să prelungească viața acestora. Mai mulți clienți au confirmat de-a lungul timpului că o simplă schimbare de baterie ar fi îmbunătățit performanțele dispozitivelor. Este posibil ca unii clienți să-și fi cumpărat telefoane noi deși cele pe care le aveau funcționau fără probleme.

 

Autoritatea franceză pentru concurența a mai notat într-o declarație că utilizatorii iPhone nu pot să revină la o versiune de soft anterioară, ceea ce înseamnă că aceștia nu au avut cum să ridice funcția de plafonare a performanțelor.

 

„Neinformarea consumatorilor a reprezentat, folosind omisiunea, o practică de business înșelătoare”, arată autoritatea franceză.

 

De când a confirmat practica în 2017, Apple a folosit-o pe mai multe modele de iPhone printre care iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus, iPhone SE, iPhone 7 și 7 Plus, iPhone 8 și unele modele 8 Plus precum și unele modele de iPhone X care utilizează sistemul iOS 12.1 sau versiuni mai noi. Strategia a fost implementată și pentru iPhone XS, XS Max și XR cu sisteme iOS 13.1 sau mai noi.

 

Plafonul pe performanțe devin activ doar în momentul în care bateria începe să se degradeze, iar iOS oferă acum informații mai clare despre când intră în vigoare sistemul de management al performanței.

 

Sursa - https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/compania-apple-amendata-cu-27-milioane-de-dolari-in-franta-1257422

 

Asteptam o asemena masura si din partea autoritatilor din Romania, deoarece acum exista un precedent si pentru ca avem nevoie de bani la bugetul de stat.

9 Răspunsuri 9

Jay
Campion certificat
Mda.. In România, mai greu, spre deloc.. Noi nu putem să supărăm marile companii 🙂

Razvan
#StarMember
Anpc trebuie să-i amendeze pentru practici neconcurențiale.

Ascary
Campion certificat
Si se mai leaga de Huawei ca face ca drege...

Ascary
Campion certificat
Amenda-i mica fata de cate neplaceri si paguba in buzunarul clientilor a facut Apple.

Vio73
#StarMember
Problema asta cred că este valabilă cam la toți marii producători. Foarte bine au făcut francezii!

Ascary
Campion certificat
Romania va lua eventual o șpagă si va inchide ochii,n-aude,n-a vede 🙂

Ascary
Campion certificat
Romania se confrunta cu alte probleme mai stringente asa ca aceasta stire nu va tine nici o zi cap de afis in birourile celor indreptatiti sa ia atitudine fata de politicile unor companii.

Anonim
Neaplicabil
Amendă record pentru Apple. E dovada clară că nu joacă cinstit.

FaraUnID
Campion certificat

O noua amenda pentru Apple in Franta!

 

Autoritatea Concurenţei (echivalentul Consiliului Concurenţei din România) a decis ca Apple, Tech Data şi Ingram Micro să plătească amenzi pentru realizarea unui cartel care stabilea preţurile pentru dispozitivele Apple vândute în Franţa precum computere, laptop-uri tablete şi orice alt produs, în afară de iPhone.

 

Amenzile pentru cele trei companii sunt foarte mari:

- Apple a primit cea mai mare amendă, de 1,1 miliarde de euro;

- Tech Data a primit o amendă de 76,1 milioane de euro;

- Ingram Micro o amendă de 62,9 miliarde de euro;

 

Se pare că Apple şi cele două magazine au ajuns la o înţelegere prin care cele două magazine distribuitoare nu concurau între ele, în timp ce alţi distribuitori erau obligaţi să ţină preţurile la acelaşi nivel. De asemenea, compania Apple a fost găsită vinovată de condiţii comerciale neloiale şi nefavorabile pentru alte magazine, care nu fac parte din reţeaua sa integrată de distribuitori prin stocuri insuficiente, tratament discriminatoriu şi condiţii instabile de a-şi remunera activitatea.

 

Apple nu oferea stocuri suficiente magazinelor la lansarea noilor produse, acestea în consecinţă fiind în imposibilitatea de a onora comenzile pe care le aveau, în timp ce magazinele Apple Store aveau tot timpul stocuri disponibile şi primeau stocuri noi. Astfel, magazinele partenere au pierdut clienţi. În anumite situaţii, companiile au apelat chiar la cumpărarea produselor din Apple Store pentru a-şi păstra clienţii.

 

Aceasta este doar o decizie în primă instanţă, deci Apple poate să facă apel. Totuşi, având în vedere amenzile pe care Uniunea Europeană şi ţările membre le-au dat în ultimii ani companiilor de tehnologie care nu respectă legislaţia locală, nu sunt foarte multe şanse pentru producătorul american să scape de această amendă.

 

Sursa 1 - https://www.go4it.ro/business/apple-primeste-o-amenda-record-in-franta-11-miliarde-de-euro-pentru-concurenta-neloiala-18991172/

Sursa 2 - https://techcrunch.com/2020/03/16/apple-fined-record-1-2b-in-france-over-anti-competitive-sales-practices/

 

Aroganta si nesimtirea se platesc. Plus ca ma repet, cam asa se aduc bani la bugetul de stat.