la 16-01-2020 09:06 PM
Compania securitate cibernetica Sophos a avertizat Google si implicit utilizatorii de dispozitive portabile cu sistem de operare Android despre o noua modalitate de frauda prin intermediul unor aplicatii listate in Google Play Store. Experții de securitate Sophos au descoperit o serie aplicații premium, inclusiv cititori de bază de coduri QR, busole și calculatoare care desi nu conțineau un cod malitios, au profitat la maximum de neatentia si naivitatea utilizatorilor pentru a-i abona tacit la functionalitatile premium ale acestora.
Mecanismul (hai sa-i spunem) Escrocherie:
1. Utilizatorul descarca aplicatia X ce oferea posibilitatea testarii functiilor premium in mod gratuit pentru o perioada stabilita de timp, de regula cateva zile - maxiumum o saptamana;
2. Pentru a testa functiile premium utilizatorul trebuia sa-si deschida un cont direct din aplicatie si sa asocieze o metoda de plata pentru contului respectiv. De regula un card bancar, DAR in cazul abonatilor Orange utilizatorul poate efectua plata prin intermediul numarului de telefon direct pe factura Orange;
3. Urma perioada de testare gratuita a functiilor premium, pentru ca la finalul acesteia, sa inceapa perioada de facturare;
4. Daca utilizatorul nu renunta la abonamentul premium in mod express sau daca dezinstala aplicatia inainte de a renunta in mod express la serviciile premium, acesta urma sa fie facturat in mod sistematic chiar daca aplicatie nu mai exista fizic instalata in telefon;
În conformitate cu termenii și condițiile Google, ar trebui ca mai intai să anulați subscriptia premium pentru un servicul / aplicatie înainte dezinstalarea aplicatiei pentru a evita facturarea ulterioară.
Cei mai mulți dezvoltatori sunt de buna credinta și presupun că din moment ce aplicatia a fost dezinstalata perioada de tesatare s-a incheiat iar acesta, utilizatorul, nu doreste sa beneficieze de serviciile premium.
Ideea este ca printre dezvoltatorii de aplicatii sunt si caractere infecte care expoateaza la maximum faptul ca utilizatorul nu a renuntat in mod express la serviciile premium ale aplicatiilor inainte de a dezinstala aplicatia prin "Anularea" abonamentului si incep sa factureze facilitatile premium dupa expirarea perioadei de test.
Desi nu pare o inselatorie de proportii deoarece vorbim despre aplicatii de Android ale caror preturi sunt, de regula in jurul a 1 - 2 - 3 dolari / lunar, clienții pagubiti identificați de Sophos s-au trezit facturati până la 240 de dolari pentru simplul fapt ca nu au efectuat click butonul „Anulare” subscriptie inainte de a dezinstala aplicatiile incriminate.
Sophos a furnizat catre Google, in prima faza o lista cu 25 de aplicatii care au fost retrase din magazinul de aplicatii, pentru ca ulterior cei de la Sophos sa identifice alte 15 aplicații dintre care unele au ajuns deja la milioane de instalari pana sa fie eliminate din magazinul de aplicatii.
Următoarele aplicații din Google Play Store folosesc această modalitate de a retrage bani din conturile utilizatorilor si pentru a umfla factura la telefon, prin intermediul subscriptiei ce ofera acces facilitati premium.
com.astrofun.android
com.banuba.beauty
com.bestvideostudio.movieeditor
com.faceditor.facex
com.fortunemirror
com.funcamerastudio.videomaker
com.jb.emoji.gokeyboard
com.jb.gokeyboard
com.jb.gosms
com.jb.screenrecorder.screen.record.video
com.jb.security
com.jb.zcamera
com.screenrecorder.recorder.editor
com.steam.photoeditor
com.video.master
com.videoeditor.videomaker.photos.music.pictures
com.videomaker.editor.slideshow.songs.record.album
nfrt.recoverfree
screen.recorder
screenrecorder.recorder.editor
screenrecorder.recorder.editor.lite
Si acum revin la ce am spus in alte ocazii aici in comunitate: In momentul in care instalezi o plicatie "ca primaru`" oferindu-i acces deplin in telefon, dupa un timp o sa deschizi un topic nou in comunitate prin care ne spui ca te-ai trezit cu factura incarcata cu 300 - 400 euro intr-o noapte.
Aviz si utilizatorilor care prefera sa plateasca serivciile Google cu numarul de telefon, pe factura Orange!
la 16-01-2020 09:10 PM
la 16-01-2020 11:03 PM
la 17-01-2020 07:14 AM
la 17-01-2020 07:42 AM
la 17-01-2020 08:25 AM
la 17-01-2020 10:41 AM
la 17-01-2020 10:19 PM
la 18-01-2020 08:41 AM
la 18-01-2020 12:05 PM
la 25-08-2020 02:09 PM
@Orange Romania S.A. 2024
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J40/10178/1996
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor